Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

När spänningen måste vara lagom

16 december, 2020

Skrivet av

Krönika Är det dagen som drar förbi eller natten som anländer, skriver Peter Larsson.

Peter Larsson är civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

När min äldsta grabb var liten, men ändå tillräckligt stor för att kunna vända och vrida på ett problem, så hade vi en gemensam favoritbok

– Bråkmonstren. En fin liten berättelse om två monster som bor på var sin sida av ett berg. De ser inte varandra utan kan bara prata genom ett rör i berget.

Monstren tittar upp mot himlen men är djupt oense om det är ”natten som anländer” eller om det är ”dagen som drar förbi”. De ropar olika okvädningsord till varandra, ord som är helt okej för ett barns öron. Men varje gång de ropar kastar de också en stenbumling. Och till slut har berget försvunnit och de kan då båda konstatera att den andre hade rätt. När natten anländer är det faktiskt dagen som drar förbi och tvärtom.

Den polariserande beskrivning som sagans monster hängav sig åt har tyvärr sin politiska verklighet i dag.

I dag, 30 år senare, räcker det med att grabben och jag säger ”bråkmonster” när vi råkar på ett fenomen som två personer eller två organisationer beskriver så helt olika beroende på vilken utgångspunkt man har.

Den nu vuxna sonen och jag förstår varandra direkt och underförstått är vi överens om att här finns en konflikt som skulle kunna undvikas om man bara pratade med varandra.

Den polariserande beskrivning som sagans monster hängav sig åt har tyvärr sin politiska verklighet i dag. Med valet i USA i färskt minne kan vi se de farliga samhälleliga effekterna av en långt driven polarisering. Exemplet USA är tyvärr inte unikt.

Men vad är då polarisering. Som vanligt finns alltid en naturvetenskaplig förklaring. Ett bilbatteri måste ha två poler för att kunna driva i gång motorn. Självklart! Nordpolen och sydpolen är utgångspunkterna för det magnetfält som omger jorden och som gör att vi kan orientera oss med kompassens hjälp. Så bra!

Finns det då nyttig polarisering även i samhället? Självklart. Hela det politiska samtalet och systemet bygger på att olika intressen tydliggörs, men att det också går att lösa de problem som kommer i dagen. Att det finns en vilja och förståelse för varandras intressen eller för den delen, poler.

Att spänningen ligger på en lagom nivå, tillräckligt för att driva motorn. En motor som för utvecklingen framåt. Precis så som i fackliga avtalsförhandlingar där vi återigen har visat att det finns kompass för att orientera sig och motor för att driva.

Allt med en lagom spänning mellan polerna. Då kan vi vara trygga i att när dagen drar förbi så är det också natten som anländer.

En kommentar till “När spänningen måste vara lagom

  • Det låter som en miljöfara! För om det ena får för mycket och den andra för lite, vad finns det för motor då? Jo, en motor som hackar, fnyser och hostar. Eller hur. Jämvikten måste finnas där också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Amazon är arbetslivets skräckexempel

Amazon är arbetslivets skräckexempel

När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

God fortsättning och ett Gott Nytt valår!

God fortsättning och ett Gott Nytt valår!

Det som händer i industri-Sverige är hoppfullt för oss som tror på samarbete, öppenhet och mångfald, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Varför inte sänka rösträttsåldern?

Varför inte sänka rösträttsåldern?

Medborgarnas rösträtt är numera vältäckande men det finns fortfarande många människor som politikerna inte intresserar sig för, skriver författaren Jan-Ewert Strömbäck.

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”