Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

När spänningen måste vara lagom

16 december, 2020

Skrivet av

Krönika Är det dagen som drar förbi eller natten som anländer, skriver Peter Larsson.

Peter Larsson är civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

När min äldsta grabb var liten, men ändå tillräckligt stor för att kunna vända och vrida på ett problem, så hade vi en gemensam favoritbok

– Bråkmonstren. En fin liten berättelse om två monster som bor på var sin sida av ett berg. De ser inte varandra utan kan bara prata genom ett rör i berget.

Monstren tittar upp mot himlen men är djupt oense om det är ”natten som anländer” eller om det är ”dagen som drar förbi”. De ropar olika okvädningsord till varandra, ord som är helt okej för ett barns öron. Men varje gång de ropar kastar de också en stenbumling. Och till slut har berget försvunnit och de kan då båda konstatera att den andre hade rätt. När natten anländer är det faktiskt dagen som drar förbi och tvärtom.

Den polariserande beskrivning som sagans monster hängav sig åt har tyvärr sin politiska verklighet i dag.

I dag, 30 år senare, räcker det med att grabben och jag säger ”bråkmonster” när vi råkar på ett fenomen som två personer eller två organisationer beskriver så helt olika beroende på vilken utgångspunkt man har.

Den nu vuxna sonen och jag förstår varandra direkt och underförstått är vi överens om att här finns en konflikt som skulle kunna undvikas om man bara pratade med varandra.

Den polariserande beskrivning som sagans monster hängav sig åt har tyvärr sin politiska verklighet i dag. Med valet i USA i färskt minne kan vi se de farliga samhälleliga effekterna av en långt driven polarisering. Exemplet USA är tyvärr inte unikt.

Men vad är då polarisering. Som vanligt finns alltid en naturvetenskaplig förklaring. Ett bilbatteri måste ha två poler för att kunna driva i gång motorn. Självklart! Nordpolen och sydpolen är utgångspunkterna för det magnetfält som omger jorden och som gör att vi kan orientera oss med kompassens hjälp. Så bra!

Finns det då nyttig polarisering även i samhället? Självklart. Hela det politiska samtalet och systemet bygger på att olika intressen tydliggörs, men att det också går att lösa de problem som kommer i dagen. Att det finns en vilja och förståelse för varandras intressen eller för den delen, poler.

Att spänningen ligger på en lagom nivå, tillräckligt för att driva motorn. En motor som för utvecklingen framåt. Precis så som i fackliga avtalsförhandlingar där vi återigen har visat att det finns kompass för att orientera sig och motor för att driva.

Allt med en lagom spänning mellan polerna. Då kan vi vara trygga i att när dagen drar förbi så är det också natten som anländer.

En kommentar till “När spänningen måste vara lagom

  • Det låter som en miljöfara! För om det ena får för mycket och den andra för lite, vad finns det för motor då? Jo, en motor som hackar, fnyser och hostar. Eller hur. Jämvikten måste finnas där också.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Amazon är arbetslivets skräckexempel

Amazon är arbetslivets skräckexempel

När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

En väckarklocka för alla demokrater

Den 6 januari 2021 kommer för all tid att bli datumet då den amerikanska demokratin skakade i sina grundvalar. Bilderna från Washington där Trumpanhängare stormar Kapitolium påhejade av presidenten själv ska vi sent glömma. Ännu när detta skrivs pågår kaoset och ingen vet riktigt hur det ska sluta. President Trump har hela ansvaret för det […]

Aldrig glömma och alltid bekämpa rasismens idéer

9 november. Minnet av novemberpogromen, den sk Kristallnatten, i nazityskland manar oss att aldrig aldrig upphöra att bekämpa rasismen och antisemitismen varhelst den dyker upp och att alltid värna Människovärdet och demokratin. Det som utspelar sig i USA dessa dagar visar hur snabbt det fullkomligt otänkbara kan bli en normalitet. Gränser förflyttas och extremismens vulgariteter […]

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

Sverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

Dags för en framtidsgrupp, Löfven

Det blev en annorlunda 1a maj i år. Visserligen var vädret som vanligt, kallt och regnigt. Men det var väl det enda som indikerade någon sorts normalitet. Allting annat är just nu väldigt annorlunda. Arbetarrörelsen kunde samlas ändå tack vare den digitala tekniken och faktum är att den 1a maj-sändning som sändes från Sveavägen 68 […]

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

”Vi måste lära oss att hoppas på framtiden igen”

Utan att förminska döden kan vi lära oss något viktigt av 1900-talets sjukdomshistoria: Att optimism – som politisk ideologi – är viktigt för att bygga framtiden, skriver historikern Henrik Arnstad.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.