”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Gasolyckan på Aspa bruk

Det har gått nästan fem månader sedan gasolyckan på Aspa bruk. Foto: Åke Ericson

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
– Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.

Aspa bruk

  • Aspa bruk tillverkar blekt och oblekt massa som används i en mängd olika slags papper.
  • Var femte minut kör en timmerbil in på fabriksområdet.
  • Bruket har 190 anställda och ligger vid Vättern i Askersunds kommun. Aspa bruk
    tillhör koncernen Ahl­strom-Munksjö.

”Vi måste ha hjälp! Hjälp!”

Raspigt i komradion, och så massasidan som snappat upp de sprakiga skriken och anropar dem i kontrollrummet: ”Hör ni att det är någon som behöver hjälp?” Gaslarmen tjuter, mätarna slår i taket, instrumenten blinkar. Thomas Sedig som är arbetsledare på skiftet möter den skärrade mekanikern i dörren. Masken kväver orden. Men han hör mekanikern väsa: ”Han ligger där nere!”

Thomas säger åt honom att sätta sig. Men han vill med ner igen.
”Nej, sitt här!”

Thomas trycker ner honom i en stol och en kollega på skiftet skyndar fram till den chockade killen.
”Vi tar hand om honom.”

Thomas Sedig får fatt i en halvmask och rusar ensam ut ur kontrollrummet och nerför trapporna. Gasen trycker undan syret så det går trögt att andas. Den andra mekanikern ligger livlös på golvet under rören som skulle tätas. Han är yngre än Thomas, men större, och luften så syrefattig att lungorna knyter sig. Det tar stopp. Han drar i kroppen ändå. Meter för meter mot utgången. Masken halkar snett och han andas in den förrädiska gasen.

Normalt luktar svavelväte ruttna ägg, det vet han, men han vet också att luktsinnet bedövas i höga doser. Andningsvägarna förlamas och man kvävs. Uppför ett par ynka trappsteg måste han få med sig mekanikern för att kunna stänga dörren bakom dem och isolera gasen. Men där tar det stopp. Han klarar inte mer och får fatt i komradion.

På en avdelning längre bort i fabriken hör Thomas flickvän hur han ropar på assistans. Mekanikern är bortom medvetande och Thomas hinner tänka tusen tankar medan han väntar på hjälp. Han är arbetsledare. Han är ansvarig. Borde han ha gjort något annorlunda? Skulle de ha väntat med att laga läckan till efter helgen?

Efteråt förstår han att det bara handlar om sekunder men adrenalinet bromsar skeendet till stillbilder som kommer att förfölja honom i stressdrömmar under lång tid framöver. Tänk om bägge tuppat av? Då hade han tvingats välja. Tänk om mekanikern inte klarar sig. Tänk om han hade kunnat göra något annorlunda. Han försöker med inblåsningar och kompressioner, men har själv inget syre kvar att ge.

Den 26 januari 2020 läckte giftigt svavelväte ut och hela Aspa bruk stängdes. Fyra anställda fördes till sjukhus. Foto: Åke Ericson
Thomas och Jörgen hade bara hunnit jobba några timmar på sitt skift när gasläckan inträffade. De hade tjatat på ledningen om att få behålla friskluftsmaskerna med syrgas, ändå togs de bort. Foto: Åke Ericson

Så kommer Jörgen och de andra. De hjälps åt att bära. Två på varje sida. Han tror de är fyra. Och rätt vad det är kan han andas igen. Han ligger bredvid mekanikern på den januarikalla marken och suger i sig syre. Röken från fabriken fortsätter att stiga upp på himlen och ingenstans ser han några ambulanser.

Sedan är han på benen igen. Mekanikern får inte bli nedkyld. Han måste hitta filtar, syrgastuber. ”Var är ambulansen?” Jörgen jobbar med mekanikerns lungor, trycker och blåser trots att 112 säger att han inte ska. Då riskerar de att själva få i sig gasen. ”Det skiter jag fullständigt i”, säger Jörgen och går emot SOS-sköterskans råd. De hade redan andats in gasen. Om de på något litet sätt kan bidra till att han överlever så försöker de.

Det var inte ofta vi använde maskerna. Men då det händer är det fråga om liv och död.

Thomas Sedig.

Thomas hittar filtar, men ingen syrgas, ingen sjukvårdsutrustning och han fortsätter att titta sig omkring efter ambulansen. ”Var är de? Varför kommer de inte?” Någon pekar bort mot parkeringen. ”Jamen de är ju här, de står på parkeringen.” Långt bortanför bilarna utanför fabriksområdet ser Thomas räddningstjänsten. ”Men de måste ju hämta honom!” utbrister han.

”De har sina rutiner. De kommer inte. Vi måste få ut honom dit”, säger någon. Thomas minns inte vem och hinner inte där och då protestera utan springer tillbaka in i verkstaden för att leta efter en bår. Han hittar något som liknar en rest från femtiotalet, ett föremål med stålvajrar. Inget att spänna fast den skadade med.

”Ska vi behandlas som i krig, vad fan!” hör Thomas sig själv skrika.
De balanserar försiktigt mekanikern på den gamla rostiga britsen, får upp honom på en pickup och kör ut honom till parkeringsplatsen. Fem ambulanser räknar Thomas Sedig till. De blir tillsagda att backa undan och ta av sig kläderna. På håll ser de hur räddningstjänsten i full skyddsmundering sanerar mekanikern. Det ser ut som om de spolar honom med en vattenslang. Själva får de ta på sig landstingskläder och göra sig kvitt sina arbetsplagg.

Ambulans nummer två tar med sig Thomas till Örebro universitetssjukhus. Jörgen kommer med nästa. Och så mekanikern som klarade sig. Alla fyra har andats in gasen.

Utanför sjukhuset väntar personal i måndräkter och ambulansteamet som suttit med honom hela vägen från Olshammar utan något skydd alls tittar sig omkring och frågar: Vi då?

De bylsiga varelserna i gasmask leder Thomas in i ett helkaklat duschutrymme som påminner om något han sett på film.

Med risk för sitt eget liv sprang Thomas Sedig ner och drog ut mekanikern som blivit medvetslös av svavelväte. ”Man tänker inte. Man vill bara rädda personen och adrenalin gör en stark i kroppen.” Foto: Åke Ericson

Han måste saneras innan han får komma upp på sjukhuset och blir tillsagd att duscha. ”Som om jag vore pestsmittad”, tänker han efteråt. Just då är allt för underligt för att ta in. Medan en sköterska sticker en nål i hans arm kommer polisen och vill att han ingående återger vad som egentligen hände.

Thomas lämnar blod och svarar på polisens frågor. Han hamnar på akuten och förs sedan vidare till en lungklinik. Jörgen hamnar på hjärtavdelningen och mekanikern sövs ner på intensiven.

Kvar inne på Aspa bruk är Thomas flickvän. Hon vet inte vad som har hänt. Hennes skiftlag jobbar på som vanligt. Men på Aftonbladet läser hon om olyckan, en nyhetsflash och en uppmaning till invånarna i Olshammar att stänga fönster och dörrar. Det är så hon nås av informationen om gasläckan. Hon läser också i meddelandet till allmänheten att arbetsplatsen hon befinner sig på har spärrats av. Endast en svag lukt av ruttna ägg har letat sig in till dem.

Vad som hänt med Thomas får hon ingen klarhet i. Komradion har tystnat från hans avdelning. Sakta stängs fabriken ner. Hela massaproduktionen stryps. Bara pannan hålls varm. När skiftlaget leds ut och bort till den gula villan på kullen får hon se att polistejp omger bruket ända bort till parkeringsplatsen.

Gula villan förvandlas till kriscentral. Under hela söndagen och hela måndagen när fabriken står still finns fackets huvudskyddsombud och företagshälsovårdens beteendevetare där för att svara på medarbetarnas frågor och stilla deras oro. De får inte åka till sjukhuset och får inga rapporter därifrån.

Avspärrningarna blir kvar fram till sent på måndag eftermiddag så att polisen kan göra sin kriminaltekniska undersökning och säkra bevis. Bruket är nu en brottsplats.

Olshammarsgården, ett stenkast bort, invid bruket och kyrkan, blir räddningstjänstens tillhåll. Hit till Verner von Heidenstams gamla födelsegård ringer också boende i samhället och undrar vad som händer och om det är säkert att gå ut igen.

De yngre nyinflyttade har ingen aning om vad svavelväte är medan äldre mycket väl känner till hur gasen verkar. Att svavelväte skingras i vinden och är ofarlig ute i det fria. Inte som klorgasen som kunde röra sig i lömska moln. Men det var länge sedan som bruken i Sverige blekte sitt papper med klor.

Efter 12-timmarsskiften har Thomas Sedig ledigt i tio dagar. En tid för återhämtning. Och nu ska fåren lamma. På gården utanför Askersund har Thomas Sedig gamla och nya traktorer. Åkrarna, fåren och skogen är hans andrum.
På gården utanför Askersund har Thomas Sedig gamla och nya traktorer. Åkrarna, fåren och skogen är hans andrum. Foto: Åke Ericson.

Kunskapen om kemikalier både ute i samhället och inom sjukvården är skrämmande låg, kommer Thomas fram till hemma vid köksbordet när månader gått och en ny osynlig fara lamslagit världen. I 41 år har han jobbat på Aspa bruk. Från kokeriet blir det gaser som rör sig i rören. Svavelväte utvecklas när syror blandas med lut. Det vet alla som jobbar inom massa- och pappersindustrin. Visst tjuter gaslarmen ibland och visst har det skett incidenter, men aldrig så illa som den 26 januari i år.

Ute i hagen betar fåren som snart ska lamma. Åkern behöver plöjas och ved huggas. Efter olyckan har Thomas hållit sig hemma med djuren på gården och lugnat nerverna med yxan i skogen. Skiften på bruken är långa, men det betyder sammanhängande ledighet efteråt, vilket passar honom bra, berättar han.

Jag fick en skriftlig varning. För att jag inte hade skött mig tyckte de.

Thomas Sedig.

Det är inte första gången Thomas Sedig är med om en olycka. 2014 fick han vitlut över sig och brännskadade kroppen. Skinnet lossnade från benen och han blev förvisad till kontorsarbete när han efter två månaders sjukskrivning kom tillbaka. Fötterna hade skadats så illa att han inte kunde bära skyddsskor. Luten hade samlats där och frätt sig in.

Saltsyra. Svavelsyra. Väteperoxid. Starkväteperoxid. Vitlut. Grönlut. På frågan om vilka kemiska hälsorisker de har att handskas med rabblar han upp en lång lista.

Men då, 2014, var det lättare än nu.

– Jag tog det bättre. För det var jag själv som var värst skadad. Det här har varit mycket mycket jobbigare. Jag hade ju personalansvaret. Jag var arbetsledare. På något vis känner jag att det var mitt fel att det gick snett.

Redan i tidigare anmälningar till Arbetsmiljöverket framgår det att ventilationen inne i lokalerna stängs av titt som tätt. Att företagsledningen känner till det, men inte riktigt agerat. Att det behövs tydligare rutiner. Och som de tjatat på ledningen om att få behålla friskluftsmaskerna med syrgas. Halvmaskerna är värdelösa mot så här höga halter svavelväte.

Men friskluftsmaskerna, som skulle ha hjälpt mot gasen, togs bort och har inte kommit åter. Thomas Sedig har fått till svar att det krävs speciella utbildningar och restriktioner, att det slukar för mycket tid och resurser helt enkelt. Varför kan man inte utbilda några på ett skiftlag? har han frågat.

– Det var inte ofta vi använde maskerna. Men då det händer är det fråga om liv och död.

När Thomas Sedig efter två dygn kom hem från sjukhuset låg mekanikern fortfarande nedsövd. I drömmarna gick Thomas igenom händelseförloppet gång på gång och vaknade varje natt kallsvettig med hjärtat som rusade. Hans flickvän övertalade honom om att gå till psykolog, och samtalen har hjälpt lite. Krisbearbetningen efter olyckan har företaget skött bra. Han har fått det stöd han behövt.

Men så i april vill brukets ledning träffa honom. Facket informeras inte om vad det handlar om och följer inte med.

– Jag fick en skriftlig varning. För att jag inte hade skött mig tyckte de. Jag vet inte riktigt. Jag förstod inte. Och varför nu flera månader senare?
På facket blev man förbannade och ringde till fabrikschefen, som till viss del erkände att gången var fel.

Huvudskyddsombudet Sonny Johansson fick ta hand om medarbetarnas oro efter olyckan. Foto: Åke Ericson

I internutredningen som Aspa bruk blivit klar med och överlämnat till Arbetsmiljöverket står det att nattskiftet inte hade lämnat över till dagskiftet på rätt sätt. Att det bara skett muntligt, inte skriftligt. Att natten inte varnat dagen om att det larmat. Thomas Sedig som denna söndag började klockan sex på morgonen säger att det inte stämmer. Att det är en förenklad förklaring och en efterhandskonstruktion. Att det är så mycket mer långsiktiga och genomarbetade rutiner som krävs. Och att det känns som om företaget letar syndabockar nu när åklagaren är i gång med sin förundersökning om arbetsmiljöbrott.

Även om Thomas tycker att det är både orättvist och fel av arbetsgivaren att ge honom den där varningen så rycker han på axlarna. Det enda som betyder något är att mekanikern vaknade upp på intensiven och överlevde.

I mars skiftades fokus på brukets intranät och allt kom att handla om viruset som tagit världen i besittning. Aspa bruk fick ett första fall där en medarbetare tvingades till intensivvård. De började med social distansering inne i kontrollrummen och mixtrade med skiften så att vissa började en kvart tidigare, andra en kvart senare.

Mekanikern som redan skadat sina lungor betraktades som riskgrupp och fick stanna hemma. Thomas och Jörgen jobbar på som vanligt. Bortsett från en trötthet som de aldrig upplevt förut har de inga känningar av gasen.

Thomas lungkapacitet har bara minskat marginellt. Och när han varje morgon får febern mätt i en barack på fabriksområdet har han aldrig överstigit 37,5 grader som är gränsen för att få komma in och jobba på bruket under coronatider.

Svavelväte

Även kallad vätesulfid, vätesvavla eller sulfan (H2S) är en kemisk förening av svavel och väte. Det är en lurig gas. Luktsinnet bedövas vid höga halter och man varnas inte. Ett andetag kan i värsta fall leda till döden inom loppet av sekunder. I lägre koncentrationer luktar gasen ruttna ägg.

Angriper lungorna. Ger akuta hälsoeffekter som huvudvärk, ögonirritation och andningsbesvär. Symtomen vid kronisk förgiftning är matsmältningsproblem, illamående, huvudvärk och rödsprängda ögon. Höga koncentrationer förlamar andningscentrum i hjärnan. De som överlever kan få nervskador och lungödem.

Uppstår under massatillverkningen och finns på de flesta bruk.

Extra vaksam måste man vara i slutna utrymmen och på platser där massa legat länge. Gasen är också brandfarlig och kan vid höga halter i kontakt med luft bli explosiv.
Källa: Sirius

Så farligt är svavelväte

0,01–0,2 ppm lukt av ruttna ägg.
3–5 ppm en tydlig lukt
10–50 ppm lätt ögonirritation.
50–100 ppm svår ögonirritation.
150 ppm förlamning av luktsinnet.
300 ppm lungödem.
500–1000 ppm medvetslöshet, andningsförlamning, död.
Källa: Sirius

Gränsvärden

Det hygieniska gränsvärdet för svavelväte är 5 ppm under 8 timmar.
Kort tid: 10 ppm under 15 minuter.

 

Pappersarbetare andades in livsfarlig gas

Läs mer: Arbetsmiljö


et@da.se

1Kommentarer

Helén Klingberg:

Som vanligt DA ni skriver alltid bra reportage. Thomas och övriga är hjältar i en helt galen krissituation. Räddar livet på en arbetskamrat. Blir nästan provocerad när jag läser att han har fått en skriftlig varning?! Det är ju absurt!

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Regionala skyddsombud

”Alla vill inte vara med i facket”

Svenskt Näringsliv vill skrota dagens system med regionala skyddsombud och frikoppla lokala skyddsombud från facket. Enligt organisationens arbetsmiljöexpert Amelie Berg skulle det stärka det lokala skyddsarbetet.

5

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

1

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.