Fortsätt att ställa frågor och krav
Mika har ett stort hjärta som slår för alla och accepterar inte orättvisor. Hen är påläst och vet att vi tillsammans kan göra skillnad, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
14 september, 2020
Skrivet av Pontus Georgsson
Krönika. Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch. Nu måste vi se till att alla som drabbas får rätt hjälp.
Den 26 augusti kom det mycket tråkiga beskedet att SCA lägger ner sin tillverkning av papper på Ortviken i Sundsvall.
Beslutet kommer förstås som en kalldusch. Mina tankar går till alla er medlemmar i Pappers avdelning 16. Jag är smärtsamt medveten om all den oro inför framtiden det skapar hos er, både på det personliga och yrkesmässiga planet.
Mindre än ett dygn efter att beskedet kom har flera medlemmar ringt och skrivit till mig och andra på förbundskontoret. Ibland är frågorna svåra att svara på eftersom ganska lite information finns – förhandlingarna har inte börjat än. Men det märks på många av frågorna hur hårt det tar när människor får veta att deras arbete inte kommer att finnas kvar.
Det är de förtroendevalda i avdelning 16 som kommer att ha mest information om vad som nu sker. Helt säkert gör de allt de kan för att företräda er på bästa möjliga sätt. Vi på förbundskontoret ska förstås också göra vad vi kan för att hjälpa till. Vi kommer att bistå de förtroendevalda i arbetet genom förhandlingar och vad annat det kan vara.
Jag har hört människor säga förut: Jag är över 50, då får man inget nytt jobb. De allra flesta har då tack och lov haft fel, erfarenhet är fortfarande värdefullt.
Jobbet på bruket har varit tryggt och inkomsten grunden för ett bra liv. Nu försvinner det och naturligtvis känns det som om tillvaron är i fritt fall.
Jag har hört människor säga förut: Jag är över 50, då får man inget nytt jobb. De allra flesta har då tack och lov haft fel, erfarenhet är fortfarande värdefullt.
Jag har också mött andra som drabbats av det som nu sker på Ortvikens pappersbruk, som precis börjat etablera en familj, kanske har en ny familjemedlem på väg. Det har ordnat sig för dem också, fast det just då såg mörkt ut.
Kanske är det så att livet är det som sker på vägen mot det vi planerat.
Arbetsgivarna har både lagstadgade och moraliska skyldigheter. Du är fortfarande anställd och det här beskedet har förändrat din arbetsmiljö på ett dramatiskt sätt. SCA har förhoppningsvis gjort en risk- och konsekvensanalys, det är deras skyldighet. Med lite fantasi ska de förutse vad som händer i en organisation när de lämnar beskedet. De ska eliminera eller minimera de risker de ser. Jag förväntar mig också att SCA tar sitt ansvar som goda arbetsgivare och hittar så bra lösningar som möjligt för er. I ett så välmående företag finns det stora möjligheter att göra gott för er som nu får lämna.
Det finns regelverk för hur förhandlingar ska gå till. Dels medbestämmandelagen (MBL), där själva förändringarna förhandlas. Efter det är lagen om anställningsskydd (las) aktuell. Både arbetsgivarna och Pappers brukar vara ganska nöjda med att det finns något att ”hålla sig i”. En metod som gör att allt går rätt till.
Beslutet om att införa en inkomstförsäkring känns i dag mer rätt än någon gång förut.
Ta hand om varandra och fortsätt att höra av er.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.