Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

23 september, 2020

Skrivet av

LEDARE Det finns skäl att glädjas åt höstbudgeten om man bryr sig om jobben. Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Regeringens höstbudget har kallats historisk och det är den på många sätt. Aldrig tidigare har vi sett så stora satsningar på välfärd och jobb som nu. Det är välbehövligt för att ta Sverige ut ur Corona-krisen. Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt.

Höstbudgeten är förstås en kompromiss mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna. Därför har den en del konstiga inslag som skattesänkningar i en tid då staten skulle behöva ännu mer resurser. Men i det stora hela är det en riktigt bra budget, inte minst på arbetslivets områden.

Sammanlagt satsas det 11 miljarder kronor på arbetsmarknadsåtgärder. Till det mest glädjande hör att regeringen förlänger förstärkningen av A-kassan som infördes i våras med anledning av coronakrisen. Förstärkningen gäller i två år men borde därefter permanentas. Att låta människor känna trygghet vid arbetslöshet skapar just den omställning och dynamik som borgerliga politiker brukar efterlysa på arbetsmarknaden. Om inte annat kan detta bli en perfekt valfråga för Socialdemokraterna.

Regeringen, Centern och Liberalerna stärker nu också Arbetsförmedlingen med en miljard kronor vilket är helt nödvändigt i en tid då arbetslösheten stiger rejält.

Rimligen borde januaripaktens ogenomtänkta reformplaner för Arbetsförmedlingen skjutas upp under en överskådlig framtid. Det är sannerligen inte läge att montera ned Arbetsförmedlingen, öka privatiseringen och därmed riskera mer av korruption och fusk. Tvärtom behöver Arbetsförmedlingen få arbetsro och stärkas lokalt runtom i landet till de arbetslösas bästa.

Det är i detta sammanhang bra att regeringen skjuter till resurser för arbetsmarknadsutbildningar för att möta efterfrågan i bristyrken. Dessutom innehåller budgeten angelägna satsningar på att få nyanlända snabbare in på arbetsmarknaden.

Från både fack och företagarhåll har det länge efterlysts en upprustning av yrkesutbildningarna. Regeringens tillskott med en miljard till yrkesvux och att även yrkeshögskolan får ökade resurser är mycket välkommet.

Det finns alltså skäl att glädjas åt höstbudgeten om man bryr sig om jobben.

Regeringen och samarbetspartierna inser också vikten av att bekämpa arbetslivskriminaliteten. Tyvärr satsas inte tillräckligt med pengar på just detta men det är ändå ett steg i rätt riktning att det finns 30 miljoner avsatta i höstens budget.

Faktum är att bekämpandet av fusk och brottslighet inom arbetslivet är centralt om man vill komma till rätta med den fråga som verkar stå högst på alla partiers dagordning just nu nämligen gängkriminaliteten och droghandeln.

Skuggsamhället som uppstått av en alltför oreglerad arbetskraftsinvandring och alltför stora möjligheter till fusk med bidrag måste bekämpas hårdare. Här har januaripartierna en möjlighet att föra en vettigare politik än den flyktingfientliga batongpolitik som M, KD och SD föreslår.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp. Jaha, vad är då problemet? Det […]

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

Höstbudget på rätt väg

Höstbudget på rätt väg

Höstbudgeten är lovande och väcker framtidstro. Nu måste de rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige.

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Jobbinvandringen måste stramas åt

Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.