Pappers går med i huvudavtalet
Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.
Industriarbetarnas tidning
För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – i morgon återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.
På onsdagsmorgonen meddelade LO, PTK och Svenskt näringsliv att de återupptar förhandlingarna om arbetsrätten imorgon, den 15 oktober. Och att de tänker lämna besked om resultatet tidigast dagen efter, på fredagen klockan 13.
Förhandlingarna om arbetsrätten pågick under september, men strandade natten mellan den 30 september och 1 oktober. Att fack och arbetsgivare överhuvudtaget förhandlar om frågan har varit kontroversiellt. Många inom fackföreningsrörelsen har varit kritiska till den las-utredning som regeringen har lagt fram, och ansett att den tvingat fram förhandlingarna.
Anledning är att januariavtalet mellan S, MP, C och L säger att den statliga utredning ska bli lag om fack och arbetsgivare inte lyckas komma överens. Något som har mött mycket kritik.
– Det politiska trycket har på ett skadligt sätt påverkat våra möjligheter att komma fram till en uppgörelse, sa GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö till Dagens Arbete när förhandlingarna kraschade.
– Det är klart, ligger det ett färdigt politiskt förslag vid sidan om förhandlingsbordet kan man inte blunda för det. Det var ett historiskt missgrepp när man tog in det här i januariavtalet. Det satte partssystemet ur spel, helt enkelt.
Statsminister Stefan Löfven har tidigare uttryckts sig positivt om att möjligheten att förhandlingarna återupptas. Vänsterpartiet har hotat med att väcka misstroende och avsätta regeringen och las-utredningens förslag blir lag, medan Centern och Liberalerna i sin tur har hotat att överge januariavtalet om förslagen inte blir lag.
Men torsdagen den 15 oktober återupptas alltså förhandlingarna om arbetsrätten. Per-Olof Sjöö är fortsatt kritisk till att regeringen gick fram med las-utredningen, men hoppas ändå att fack och arbetsgivare ska kunna enas.
– Finns det någon möjlighet att ta detta vidare, så ska vi ta den chansen. Det tycker jag är ett rimligt förhållningssätt, säger han och fortsätter:
– När förhandlingsledarna har gjort den gemensamma bedömningen, att det är värt ett försök till, vore det väldigt dumt mot våra medlemmar att inte göra det försöket.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill inte säga så mycket om de kommande förhandlingarna, mer än att parterna ska göra ett nytt försök.
Vad talar för att ni ska enas nu när ni inte gjorde det i slutet av september?
– Att vi inte var klara senast. Vi var inte färdigförhandlade helt enkelt. Det handlar om att man ska prova varann, se om man kan hitta kompromisserna.
Han tycker inte att det politiska läget har ändrats direkt sedan förhandlingarna avbröts. Däremot tror han att en del medlemmar och förtroendevalda har tänkt ett varv till.
– Möjligtvis har en del människor börjat fundera – oj vad händer nu? Vad får det här för konsekvenser om politiken ska in?
Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som sitter i LO:s styrelse, tycker inte att det är bra att förhandlingarna om las återupptas.
– Jag tror fortfarande inte att det var tiden som var problemet. Jag tror att vi, LO, blivit pressade ännu längre bakåt. Det här riskerar att försämra anställningstryggheten för Pappers medlemmar.
Pontus Georgsson säger att Pappers står kvar vid sitt beslut att inte gå in i Las-förhandlingarna.
– Jag är inte alls glad att vi återupptar dem helt enkelt.
Men annars kan det ju bli ändringar i lagen?
– Ja, men vi kan inte aktivt gå in och försämra för våra medlemmar. Det är helt omöjligt.
Finns det inte chans att förhandlingarna kan leda till det bättre för era medlemmar?
– Nej, det tror jag inte.
Håller tummarna så det knakar att förhandlingarna ros i hamn med ett inte för skadskjuten LAS så att vi slipper regeringskris mitt i coronakrisen!