Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

12 oktober, 2020

Skrivet av

Det är nödvändigt att vi håller ihop och att vi tar strid för varandra. Det är så vi visar att vi är en kamporganisation.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Bättre att ta en strid och inte vinna än att aldrig våga. Pappers och våra kom-
pisar inom LO måste våga vara de kamporganisationer vi en gång var. Att ständigt välja det näst sämsta eller minst dåliga kommer utarma de fackliga organisationerna. Det gör anledningen att vara medlem lite mer dunkel och diffus. Alla förbund lägger mycket tid och andra resurser på att organisera och få fler medlemmar. De gör på många håll ett fantastiskt jobb. Risken är att det blir ett ogjort arbete.

Nu angrips den trygghet vi är vana att ha från politiskt håll, med stort tryck från liberaler och centerpartister. Det skapar en oerhört tung press på oss förbund inom LO.

Att då sätta sig i förhandlingar, där drivkraften är rädslan för att politikerna ska göra stora hugg i anställningstryggheten, kommer aldrig att göra oss till jämnstarka parter. Det är först när vi, som i avtalsförhandlingar, har ett avtalslöst tillstånd inom räckhåll och möjlighet att ta till stridsåtgärder vi blir lika starka.

Men av någon outgrundlig anledning ska det nu antas att Svenskt Näringsliv är den goda kraften vi ska alliera oss med. Att medverka till en försämrad anställningstrygghet kan aldrig bli rätt väg.

Av någon outgrundlig anledning ska det nu antas att Svenskt Näringsliv är den goda kraften vi ska alliera oss med.

Vi ser inte att samhället kommer att kunna bära den trygghet som ska ligga i anställningen. Turordningsreglerna skyddar och ska skydda de som varit anställda länge, det har vi alltid varit överens om. Mer anställningstid blir mer trygghet.

Det här vållar inte några bekymmer för arbetsgivarna om de satsar på kompetensutveckling för de anställda och tar med alla på framtidsutmaningarna, i branschen och för just det bruk du jobbar på.

Pappers väljer självklart medlemmarnas sida. Samtidigt ser vi med oro på framtiden. Individualismen går framåt, om var och en ser endast till sig själv gynnar det ingen på sikt. Men som medlem i Pappers kommer du alltid ingå i ett kollektiv där vi skapar fler vinnare, inte bara några få.

Vi har på senare tid sett att Elektrikerförbundet fått ta till strejk för att teckna kollektivavtal med ett larmföretag. Det är en ständigt pågående verksamhet i de andra förbunden inom LO. Det är självklart därför att det är en del av kärnan i det fackliga arbetet.

I vår bransch har vi 100 procent avtalstäckning.
I det här sammanhanget blir det rimligt att vi varslar om sympatiåtgärder om det behövs.

Att vi stöttar varandra när det ska tecknas kollektivavtal med ogina arbetsgivare är en självklarhet.

Det är som livet i allmänhet. Ställer vi upp för varandra, ber vi om hjälp och får den när vi behöver det, blir det bra. Ingen klarar sig själv genom hela livet, det gör inte heller ett fackförbund.

En kommentar till “Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kvinnornas löner ökar för sakta

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs, skriver Pontus Georgsson.

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.