Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

16 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det blev ett nej, ett enhälligt nej från alla LO:s förbund till det framförhandlade förslaget till ny arbetsrätt som presenterades under fredagen.

– Vi har kämpat och försökt men totalt sett fick vi inte ihop hela paketet, förklarade LO-ordförande Susanna Gideonsson vid pressträffen.

Att LO:s styrelse mot alla odds kom ut enig från överläggningarna i LO-borgen på fredageftermiddagen är trots allt ett styrkebesked. Det hade inte varit bra för den svenska modellens framtid om LO spruckit sönder helt i denna fråga. Så på ett sätt kan man säga att fredagen blev ett återupprättande av svensk fackföreningsrörelse och parternas vilja att komma överens.

Nu ligger bollen hos politiken igen. Och här måste det till en självkritisk reflexion hos januaripartierna.

Att döma av kommentarerna från industrifackens representanter fanns det många bra förslag i det framförhandlade förslaget om omställning och kompetensutveckling som hade gagnat industriarbetarna. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet, säger GS-fackets Peo Sjöö och hänvisar till turordningsreglerna.

Just på den punkten finns det ett synnerligen drastiskt förslag i den så kallade Toijerutredningen som vill undanta fem arbetare och fem tjänstemän oavsett storlek på företaget. Detta kan bli lag vilket gör att arbetsgivarsidan kunnat driva turordningsfrågan oerhört långt i förhandlingen. Men LO-förbunden sa stopp ännu en gång. Och de kommer att ta strid gentemot politiken i denna fråga.

Förutsättningarna för en partsförhandlad ny arbetsrätt har varit synnerligen svåra och märkliga. LO:s ordförande Susanna Gideonsson pekade på presskonferensen på den omöjliga situationen med ett politiskt lagförslag hängande som en skugga över förhandlingarna. Ändå tycks både Svenskt Näringsliv och de fackliga parterna verkligen ha försökt att nå fram in i det sista.

Denna nya förhandlingsrunda kom till på Svenskt Näringslivs begäran. Kanske förstår trots allt delar av arbetsgivarsidan vikten av att värna den svenska modellen. Och kanske hade Centern och de mer politiserade delarna av Svenskt Näringsliv börjat få kalla fötter. En regeringskris just nu vore ju idiotiskt.

Det är hög tid för politiken, framförallt Centern och Liberalerna, att självkritiskt fundera på hur smart upplägget med denna politiska klåfingrighet i en så avgörande och stor framtidsfråga som arbetsrätten har varit. Parterna själva har förhandlat utan inrådan från Centern sen 2017. Men sen kom Januariöverenskommelsen och politiserade hela frågan.

Det är mycket illa. Denna politiska dogmatism riskerar både freden på arbetsmarknaden och den politiska stabiliteten – i en tid då landet är drabbat av den svåraste pandemin i modern tid med djup ekonomisk kris och hög arbetslöshet som följd.

Så länge Toijerutredningen ligger som en våt filt över förhandlingsbordet kan inte frågan lösas av parterna. Januaripartierna, framförallt Centern och Liberalerna, måste inse att det är de som har lösningen. Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot.

Välj förnuftet framför fundamentalismen. För landets, företagens och miljontals löntagares skull.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Facket måste våga förändring

De unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las