Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

16 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det blev ett nej, ett enhälligt nej från alla LO:s förbund till det framförhandlade förslaget till ny arbetsrätt som presenterades under fredagen.

– Vi har kämpat och försökt men totalt sett fick vi inte ihop hela paketet, förklarade LO-ordförande Susanna Gideonsson vid pressträffen.

Att LO:s styrelse mot alla odds kom ut enig från överläggningarna i LO-borgen på fredageftermiddagen är trots allt ett styrkebesked. Det hade inte varit bra för den svenska modellens framtid om LO spruckit sönder helt i denna fråga. Så på ett sätt kan man säga att fredagen blev ett återupprättande av svensk fackföreningsrörelse och parternas vilja att komma överens.

Nu ligger bollen hos politiken igen. Och här måste det till en självkritisk reflexion hos januaripartierna.

Att döma av kommentarerna från industrifackens representanter fanns det många bra förslag i det framförhandlade förslaget om omställning och kompetensutveckling som hade gagnat industriarbetarna. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet, säger GS-fackets Peo Sjöö och hänvisar till turordningsreglerna.

Just på den punkten finns det ett synnerligen drastiskt förslag i den så kallade Toijerutredningen som vill undanta fem arbetare och fem tjänstemän oavsett storlek på företaget. Detta kan bli lag vilket gör att arbetsgivarsidan kunnat driva turordningsfrågan oerhört långt i förhandlingen. Men LO-förbunden sa stopp ännu en gång. Och de kommer att ta strid gentemot politiken i denna fråga.

Förutsättningarna för en partsförhandlad ny arbetsrätt har varit synnerligen svåra och märkliga. LO:s ordförande Susanna Gideonsson pekade på presskonferensen på den omöjliga situationen med ett politiskt lagförslag hängande som en skugga över förhandlingarna. Ändå tycks både Svenskt Näringsliv och de fackliga parterna verkligen ha försökt att nå fram in i det sista.

Denna nya förhandlingsrunda kom till på Svenskt Näringslivs begäran. Kanske förstår trots allt delar av arbetsgivarsidan vikten av att värna den svenska modellen. Och kanske hade Centern och de mer politiserade delarna av Svenskt Näringsliv börjat få kalla fötter. En regeringskris just nu vore ju idiotiskt.

Det är hög tid för politiken, framförallt Centern och Liberalerna, att självkritiskt fundera på hur smart upplägget med denna politiska klåfingrighet i en så avgörande och stor framtidsfråga som arbetsrätten har varit. Parterna själva har förhandlat utan inrådan från Centern sen 2017. Men sen kom Januariöverenskommelsen och politiserade hela frågan.

Det är mycket illa. Denna politiska dogmatism riskerar både freden på arbetsmarknaden och den politiska stabiliteten – i en tid då landet är drabbat av den svåraste pandemin i modern tid med djup ekonomisk kris och hög arbetslöshet som följd.

Så länge Toijerutredningen ligger som en våt filt över förhandlingsbordet kan inte frågan lösas av parterna. Januaripartierna, framförallt Centern och Liberalerna, måste inse att det är de som har lösningen. Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot.

Välj förnuftet framför fundamentalismen. För landets, företagens och miljontals löntagares skull.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.