Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

16 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det blev ett nej, ett enhälligt nej från alla LO:s förbund till det framförhandlade förslaget till ny arbetsrätt som presenterades under fredagen.

– Vi har kämpat och försökt men totalt sett fick vi inte ihop hela paketet, förklarade LO-ordförande Susanna Gideonsson vid pressträffen.

Att LO:s styrelse mot alla odds kom ut enig från överläggningarna i LO-borgen på fredageftermiddagen är trots allt ett styrkebesked. Det hade inte varit bra för den svenska modellens framtid om LO spruckit sönder helt i denna fråga. Så på ett sätt kan man säga att fredagen blev ett återupprättande av svensk fackföreningsrörelse och parternas vilja att komma överens.

Nu ligger bollen hos politiken igen. Och här måste det till en självkritisk reflexion hos januaripartierna.

Att döma av kommentarerna från industrifackens representanter fanns det många bra förslag i det framförhandlade förslaget om omställning och kompetensutveckling som hade gagnat industriarbetarna. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet, säger GS-fackets Peo Sjöö och hänvisar till turordningsreglerna.

Just på den punkten finns det ett synnerligen drastiskt förslag i den så kallade Toijerutredningen som vill undanta fem arbetare och fem tjänstemän oavsett storlek på företaget. Detta kan bli lag vilket gör att arbetsgivarsidan kunnat driva turordningsfrågan oerhört långt i förhandlingen. Men LO-förbunden sa stopp ännu en gång. Och de kommer att ta strid gentemot politiken i denna fråga.

Förutsättningarna för en partsförhandlad ny arbetsrätt har varit synnerligen svåra och märkliga. LO:s ordförande Susanna Gideonsson pekade på presskonferensen på den omöjliga situationen med ett politiskt lagförslag hängande som en skugga över förhandlingarna. Ändå tycks både Svenskt Näringsliv och de fackliga parterna verkligen ha försökt att nå fram in i det sista.

Denna nya förhandlingsrunda kom till på Svenskt Näringslivs begäran. Kanske förstår trots allt delar av arbetsgivarsidan vikten av att värna den svenska modellen. Och kanske hade Centern och de mer politiserade delarna av Svenskt Näringsliv börjat få kalla fötter. En regeringskris just nu vore ju idiotiskt.

Det är hög tid för politiken, framförallt Centern och Liberalerna, att självkritiskt fundera på hur smart upplägget med denna politiska klåfingrighet i en så avgörande och stor framtidsfråga som arbetsrätten har varit. Parterna själva har förhandlat utan inrådan från Centern sen 2017. Men sen kom Januariöverenskommelsen och politiserade hela frågan.

Det är mycket illa. Denna politiska dogmatism riskerar både freden på arbetsmarknaden och den politiska stabiliteten – i en tid då landet är drabbat av den svåraste pandemin i modern tid med djup ekonomisk kris och hög arbetslöshet som följd.

Så länge Toijerutredningen ligger som en våt filt över förhandlingsbordet kan inte frågan lösas av parterna. Januaripartierna, framförallt Centern och Liberalerna, måste inse att det är de som har lösningen. Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot.

Välj förnuftet framför fundamentalismen. För landets, företagens och miljontals löntagares skull.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Facket måste våga förändring

De unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]