Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

16 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det blev ett nej, ett enhälligt nej från alla LO:s förbund till det framförhandlade förslaget till ny arbetsrätt som presenterades under fredagen.

– Vi har kämpat och försökt men totalt sett fick vi inte ihop hela paketet, förklarade LO-ordförande Susanna Gideonsson vid pressträffen.

Att LO:s styrelse mot alla odds kom ut enig från överläggningarna i LO-borgen på fredageftermiddagen är trots allt ett styrkebesked. Det hade inte varit bra för den svenska modellens framtid om LO spruckit sönder helt i denna fråga. Så på ett sätt kan man säga att fredagen blev ett återupprättande av svensk fackföreningsrörelse och parternas vilja att komma överens.

Nu ligger bollen hos politiken igen. Och här måste det till en självkritisk reflexion hos januaripartierna.

Att döma av kommentarerna från industrifackens representanter fanns det många bra förslag i det framförhandlade förslaget om omställning och kompetensutveckling som hade gagnat industriarbetarna. Men tyvärr var det alldeles för drastiska försämringar i anställningsskyddet, säger GS-fackets Peo Sjöö och hänvisar till turordningsreglerna.

Just på den punkten finns det ett synnerligen drastiskt förslag i den så kallade Toijerutredningen som vill undanta fem arbetare och fem tjänstemän oavsett storlek på företaget. Detta kan bli lag vilket gör att arbetsgivarsidan kunnat driva turordningsfrågan oerhört långt i förhandlingen. Men LO-förbunden sa stopp ännu en gång. Och de kommer att ta strid gentemot politiken i denna fråga.

Förutsättningarna för en partsförhandlad ny arbetsrätt har varit synnerligen svåra och märkliga. LO:s ordförande Susanna Gideonsson pekade på presskonferensen på den omöjliga situationen med ett politiskt lagförslag hängande som en skugga över förhandlingarna. Ändå tycks både Svenskt Näringsliv och de fackliga parterna verkligen ha försökt att nå fram in i det sista.

Denna nya förhandlingsrunda kom till på Svenskt Näringslivs begäran. Kanske förstår trots allt delar av arbetsgivarsidan vikten av att värna den svenska modellen. Och kanske hade Centern och de mer politiserade delarna av Svenskt Näringsliv börjat få kalla fötter. En regeringskris just nu vore ju idiotiskt.

Det är hög tid för politiken, framförallt Centern och Liberalerna, att självkritiskt fundera på hur smart upplägget med denna politiska klåfingrighet i en så avgörande och stor framtidsfråga som arbetsrätten har varit. Parterna själva har förhandlat utan inrådan från Centern sen 2017. Men sen kom Januariöverenskommelsen och politiserade hela frågan.

Det är mycket illa. Denna politiska dogmatism riskerar både freden på arbetsmarknaden och den politiska stabiliteten – i en tid då landet är drabbat av den svåraste pandemin i modern tid med djup ekonomisk kris och hög arbetslöshet som följd.

Så länge Toijerutredningen ligger som en våt filt över förhandlingsbordet kan inte frågan lösas av parterna. Januaripartierna, framförallt Centern och Liberalerna, måste inse att det är de som har lösningen. Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot.

Välj förnuftet framför fundamentalismen. För landets, företagens och miljontals löntagares skull.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.