Industriarbetarnas tidning

1 000 bemannings­anställda kan tas ut i strejk

9 december, 2020 - 15:48

Skrivet av

AVTAL 2020 LO-förbunden varslar om konflikt inom bemanningsområdet. Förbunden kräver att den inhyrda personalen ska ha samma villkor som de direktanställda. Motparten Almega Kompetensföretagen menar att LO vill ha mer än märket.

Bemanningsavtalet

2000 tecknades det första avtalet inom LO för anställda i bemanningsföretag. Avtalet gäller för alla LOs 14 medlemsförbund.

Syftet med avtalet är att de som jobbar på bemanningsföretag ska skyddas av ett kollektivavtal i likhet med villkoren på den övriga arbetsmarknaden. Därmed minskar risken för konkurrens om lönevillkor och andra anställningsvillkor mellan olika grupper på en arbetsplats.

Avtalet ska förhindra att de egna anställda byts ut mot inhyrda som är billigare på grund av lägre lön och sämre villkor.

I förra veckan sa LO-förbunden upp bemanningsavtalet med Almega Kompentensföretagen då förhandlingarna strandat. LO menar att arbetsgivaren inte vill erbjuda de bemanningsanställda lika villkor som övrig personal.

Varslet är i två steg. Det första träder ikraft 18 december klockan 06:00 och omfattar en nyanställningsblockad, övertidsblockad och en mertidsblockad.

Skulle parterna inte komma överens träder den andra delen av varslet ikraft den 7 januari klockan 06:00 och omfattar total arbetsnedläggelse för cirka 1 000 personer på åtta arbetsplatser, varav tre ligger inom IF Metalls avtalsområde: Volvo personvagnar AB i Olofström, Q-Med AB i Uppsala och Sandvik Mining and Construction Tools AB i Sandviken.

– Förhoppningarna är ju självklart att det ska finnas ett avtal tecknat innan dess. Men det måste vara ett avtal där de anställda inom bemanningsbranschen har lika villkor som våra övriga medlemmar, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman på IF Metall i ett pressmeddelande.

Enligt Kent Ackeholt, samordningsansvarig på LO för det gemensamma bemanningsavtalet, var det frågan om likvärdiga villkor mellan uthyrd personal och anställda vid kundföretagen som fick centralorganisationen att utlysa varslet.

– Det ska inte vara billigare att ta in bemanningsanställda än att ha ordinarie personal. De bemanningsanställda ska inte heller ha sämre villkor. Detta vill inte Kompetensföretagen gå med på, säger han.

Enligt Kent Ackholt står LO till förfogande om motparten vill fortsätta förhandlingarna.

Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt beklagar LO:s konflikthot.

– Vi har erbjudit lösningar inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt i och med industriöverenskommelsen. Vi har en överenskommelse på arbetsmarknaden om lönenivå, det så kallade märket, men detta är tydligen inte tillräckligt för LO, säger Patrik Eidfelt.

Kent Ackeholt håller inte med.

– Det får stå för honom, säger han

Enligt Kent Ackeholt bygger lönenivån i bemanningsavtalet på det genomsnittliga förtjänstläget i kundföretaget. Problemet uppstår när det görs avdrag för avtalspension hos kundföretaget, då sjunker förtjänstläget vilket då drabbar de inhyrdas löner.

– Det vill säga att de bemanningsanställda tjänar mindre pengar.

LO kräver kompensation för de avdragen så att villkoren blir lika mellan anställd och inhyrd personal. Enligt Kent Ackebo vill Alemga Kompetensföretagen inte gå med på det.

Ingen ny kontakt har tagits mellan parterna sedan varslet skickades in i tisdagskväll.

Göteborgs hamn, APM Terminals, är en av de arbetsplatser som kan omfattas av total arbetsnedläggelse bland de bemanningsanställda. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Varslade arbetsplatser

Varslet är i två steg. Det första träder ikraft 18 december klockan 06:00 och omfattar en nyanställningsblockad, övertidsblockad och en mertidsblockad.

Den andra delen av varslet träder ikraft 7 januari 06:00 och omfattar total arbetsnedläggelse för cirka 1 000 personer som är inhyrda.

På IF Metalls områden gäller det:

Volvo personvagnar AB i Olofström
Q-Med AB i Uppsala
Sandvik Mining and Construction Tools AB i Sandviken

Övriga arbetsplatser

ICA:s lager i Helsingborg
Marabou, Mondelez Produktion AB, i Upplands Väsby
Barilla Sverige AB i Filipstad
Göteborgs hamn, APM Terminals Gothenburg
DSV Solutions AB i Landskrona

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

Bemanningens pris

Bemanningens pris

För 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

Inhyrd – detta gäller för dig

Inhyrd – detta gäller för dig

Vilken lön ska jag ha? Hur går jag med i facket? Vilka rättigheter har jag som inhyrd egentligen? Läs Dagens Arbetes guide för bemannings
anställda.

Får de ge mig sämre lön nu?

Jag får mycket sämre lön som bemanningsanställd än vad jag hade när jag var anställd. Får de göra så?

På hög höjd

På hög höjd

Klockan är 10.22 på Sandvik i Sandviken.

”Jag är inte rädd för spindlar, men  …”

”Jag är inte rädd för spindlar, men  …”

De anställda på Sandvik Coromant har fått ett udda arbetsmiljöproblem på halsen: risken att bli biten av en sydamerikansk giftspindel.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.