Industriarbetarnas tidning

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

17 december, 2020

Skrivet av

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen. I sitt linjetal sa Marie Nilsson bland annat att tiden inte är mogen för ett samgående med fackförbundet Unionen.

Marie Nilsson omvaldes med acklamation till förbundsordförande för IF Metall de närmaste åren. Thomas With omvaldes till vice förbundsordförande och Veli-Pekka Säikkälä till avtalssekreterare, för femte gången.

Martin Gunnarsson valdes till förbundssekreterare. Han har haft posten sen i våras då han efterträdde Anna Jensen Naatikka. Först nu blir han alltså kongressvald.

Även resten av förbundsstyrelsen – de så kallade arbetande ledamöterna – valdes enligt valberednings förslag.

Marie Nilsson berömde alla inblandade för att man lyckades hålla kongressen trots allt.

– Det är ett styrkebesked och det har gjort Industrifacket Metall ännu starkare.

I Sitt linjetal påminde hon om det hon sa vid kongressen 2017. Då lanserade hon tanken på ett samgående med Unionen, i och med gränserna mellan arbetares och tjänstemäns arbete suddas ut på vissa arbetsplatser.

– Tre år och ett halvt år senare kan jag kostatera att frågan inte ligger på bordet. Tiden är inte mogen.

Marie Nilsson höll ändå fast vid tanken att man behöver tänka på nya sätt att arbeta och organisera sig.

En stor del av talet ägnade hon åt vikten av kompetensutveckling.

– Nu är det dags att sätta industriarbetarnas kompetensutveckling lika högt upp på dagordningen som industrins kompetensförsörjning.

Det förde över till den omdebatterade uppgörelsen som IF Metall och Kommuanl gjort med arbetsgivarna och PTK om trygghet och omställning. Där är ett system för kompetensutveckling centralt för IF Metall.

Hon sa att förbundet har mött många hårda ord efter uppgörelsen.

– Vi anklagas för att splittra LO, det gör vi inte. Men vi tar ansvaret för våra medlemmars anställningstryghet och vi tar ansvar för den svenska modellen.

Jämställdhet var också ett tema. Marie Nilsson sa att hon blivit glad när hon läste en debattartikel i DA där sex kvinnor från IF Metall skrev om hur Metoo-rörelsen förbättrat livet på verkstadsgolvet.

– Exakt det ska vår fackförening vara. En kraft för verklig jämställdhet i industriarbetarnas liv.

Hon underströt att jämställdhet inte i huvudsak är en kvinnofråga, utan också handlar om mäns möjligheter.

– Fördomar om våra kön ska inte hindra oss att leva hela liv. Det är grunden i IF Metalls feminism.

Klimatomställning, organisering och frihandel var andra ämnen i talet. Hon avslutade med att prata om facklig styrka.

– Vi är IF Metall och oss rundar ingen. Vi har en helt central roll i att stärka industrin och sätta spelreglerna på arbetsmarknaden.

Så styrs IF Metall

Kongressen är IF Metalls högst beslutande organ. Normalt hålls den vart tredje år, men i år har den fullskaliga kongressen blivit inställd, i stället väljs förbundsstyrelse med mera på en digital kongress.

Förbundsstyrelsen är IF Metalls högst beslutande organ mellan kongresserna. På kongressen valdes följande ledamöter:

Förbundsledning

 • Marie Nilsson, förbundsordförande
 • Thomas With, vice förbundsordförande
 • Martin Gunnarsson, förbundssekreterare
 • Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare

Förbundsledningen har övergripande policy- och ledningsansvar för förbundet och arbetar på förbundskontoret i Stockholm.

Arbetande ledamöter

 • Ingemar Andersson, 4 Södra Västerbotten
 • Tonnie Andersson, 29 Norra Älvsborg
 • Monica Benjaminsson, 34 Borås
 • Monica Enarsson, 10 Dalarna
 • Rickard Engström, 2 Norrbotten
 • Anna Fernebro, 49 Nordvästra Skåne
 • Stefan Hultman, 6 Mellersta Norrland
 • Jenny Ilke Hjelm, 38 Dackebygden
 • Stefan Leiding, 15 Stockholms län
 • Besim Matoshi, 40 Västbo-Östbo
 • Karl Sahlin, 13 Bergslagen
 • Mikael Sällström, 36 Göteborg
 • Emma Åkesson, 44 Halland

De arbetande ledamöterna arbetar i produktion.

En kommentar till “Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

 • Facken bildades för att vi skulle stå enade mot arbetsköparna. Se er i spegeln tycker ni att ni lever upp till det. LO behöver all styrka det kan få. Inte solokörande vet bäst förbund. Jag är allvarligt oroad av den brist på strategier och sammanhållning!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Kongress utan framtidsfrågor

Kongress utan framtidsfrågor

Under torsdagen håller IF Metall digital kongress – utan de stora framtidsfrågorna. Och den hårt kritiserade uppgörelsen om anställningsskyddet får debatteras på annat sätt.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så här vill utredaren ändra las

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi ska klara krisen – tillsammans

Nu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi gör allt för att nå ut i de kanaler vi förfogar över”

Vi delar inte bilden av att förbundet varit tyst i  debatten om januariavtalet och Las, och om informationen har drunknat i mediebruset är det beklagligt. Det skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson om kritiken.

#Metoo måste leda till förändring!

#Metoo måste leda till förändring!

”För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin” skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilssson.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.