Industriarbetarnas tidning

Teknikstrul och kritik när IF Metall håller digital kongress

Publicerad 2020-12-17, 13:03   Uppdaterad 2024-01-18, 16:41

Var tionde ombud ville inte ge IF Metalls styrelse ansvarsfrihet. Trots att extrakongressen är begränsad och digital vill flera debattera tiden som gått.

Extrakongressen började lite oväntat med att ombuden fick ta ställning till om kongressen över huvud taget skulle hållas. Det var kongressombudet Elo Johannesen från Mittskåne som tog upp att flera av besluten enligt stadgarna egentligen inte får fattas av en extrakongress. Han ansåg att den ordinarie kongressen borde ha hållits, fast digitalt. 

Förbundssekreterare Martin Gunnarsson höll med om att kongressen egentligen inte skedde enligt stadgarna, men att stadgarna inte var gjorda för det här exceptionella läget.

– Vi hade önskat att det var på nåt annat sätt. 

Kongressen röstade och en stor majoritet ville fortsätta, men det var ändå 26 personer av 315 som sa nej.

Den ordinarie kongressen 2020 har ställts in, och ersatts av extrakongressen som hålls i dag den 17 december. Under den ska bara nödvändiga beslut fattas, som val av ledning och beslut om att ge styrelsen ansvarsfrihet. Annan debatt och behandling av motioner får vänta till nästa ordinarie kongress, som antagligen dröjer minst till våren 2022. 

Håkan Lundberg, även han från Mittskåne, yrkade på att förbundsstyrelsen inte skulle få ansvarsfrihet för den föregående kongressperioden. Han var kritisk till hur de fattat beslut i olika frågor. Framför allt var han kritisk till att förbundet infört en inkomstförsäkring. 

– Detta trots att två tidigare kongresser varit tydliga med sitt avslag.  

Förbundsledningen försvarade sina beslut. Vice förbundsordförande Thomas With sa bland annat att inkomstförsäkringen infördes i samband med att förbundets ekonomi såg betydligt ljusare ut. 269 personer röstade för att ge förbundsstyrelsen ansvarsfrihet, medan 30 röstade emot. 

Några debattörer ville ha en tydligare gräns för hur lång tid det får gå till nästa kongressen. 

– Vi har sagt gång på gång på gång att vi ska utlysa en ny ordinarie kongress. Det finns en bortre parantes på tre år, sa förbundssekreterare Martin Gunnarsson. 

När det kom fram att kommande kongressperiod kan vara högst tre år drogs förslagen tillbaka. 

Tekniken strulade och flera som begärt ordet kom inte fram. Det i kombination med att många vill diskutera gjorde att kongressen hamnade långt efter tidsschemat, men den kunde till slut ändå avslutas i tid med den omvalda förbundsordföranden Marie Nilssons linjetal.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Kongress utan framtidsfrågor

Kongress utan framtidsfrågor

Under torsdagen håller IF Metall digital kongress – utan de stora framtidsfrågorna. Och den hårt kritiserade uppgörelsen om anställningsskyddet får debatteras på annat sätt.

IF Metall ställer in kongressen

IF Metall ställer in kongressen

Det blir ingen kongress för IF Metall i november – förbundet drar tillbaka sitt kritiserade beslut att samlas trots smittspridning.

Förbundsjuristen slutar på IF Metall

Förbundsjuristen slutar på IF Metall

”Har varit utanför vår kontroll”  Utredning ska visa om IF Metalls kontrollsystem brister

Utesluten strejkbrytare: ”Jag är jätterädd för IF Metall”

Utesluten strejkbrytare: ”Jag är jätterädd för IF Metall”

Utesluten berättar varför  IF Metall: "Illojal mot stadgarna"

IF Metalls tuffa beslut: Utesluter flera medlemmar som vägrat strejka

Tuffa beslutet av IF Metall: Utesluter de som vägrar strejka

Unikt beslut av facket  "Inget man gör med speciellt stor glädje"

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var…

IF Metall samlas för kongress

IF Metall samlas för kongress

Vem ska bestämma i IF Metall, och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress 28 november–2 december.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna…

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden…