Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Det handlar om facklig solidaritet”

10 februari, 2021

Skrivet av

Debatt Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Om skribenten:

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Det är bra att vi har en debatt om las-uppgörelsen i vårt förbund. Att IF Metall har anslutit sig till partsöverenskommelsen innebär att vi är med i de fortsatta förhandlingarna mellan parterna och politiken om trygghet, omställning och anställningsskydd. När det finns konkreta lagförslag från politiken att ta ställning till, ska förbundsstyrelsen och avtalsrådet besluta om vi ska ansluta oss till ett nytt huvudavtal.

I Dagens Arbete frågar Rickard Joelsson-Wallsby på vilket sätt inhyrda och visstidsanställda får ett bättre skydd i partsöverenskommelsen.

I dag finns ingen tidsreglering alls av inhyrning. Man kan vara inhyrd på samma arbetsplats i många år utan att någonsin få ett erbjudande om tillsvidareanställning på kundföretaget. Partsöverenskommelsen säger att en arbetstagare som har varit inhyrd på samma arbetsplats i sammanlagt 24 av 36 månader har rätt till erbjudande om tillsvidareanställning på kundföretaget. Sker inte detta har arbetstagaren rätt till en ersättning på tre månadslöner enligt avtalet.

När det gäller visstidsanställda har vi lyckats halvera kvalificeringstiden för en tillsvidareanställning. Partsöverenskommelsen säger att den som varit visstidsanställd i minst tolv månader under fem år få en tillsvidareanställning. Vi har satt spärrar mot ett eventuellt missbruk av reglerna, genom att arbetsgivare som blandar visstider med vikariat för att slippa tillsvidareanställa ska betala skadestånd.

Läs också

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

Det kan stå tillsvidareanställning på pappret men i praktiken blir vi alla inte mer än visstidsanställda, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Rickard Joelsson-Wallsby frågar även om kompetensutveckling. I partsöverenskommelsen finns ett system för stärkt kompetensutveckling, med statlig finansiering. Det består av följande:

  • Ett offentligt studiebidrag för upp till tre terminers heltidsstudier på 80 procent av lönen (upp till lön på 25 050 kronor/månad).
  • Ett avtalat studiestöd som kompletterar det nya offentliga studiebidraget. Den som omfattas av huvudavtalet kan studera heltid i upp till tre terminer på 80 procent av lönen upp till lön på 30 600 kronor/månad. Därefter sker en nedtrappning till 65 procent av lönen upp till ett tak på 66 800 kr/månad.
  • För kortare utbildningar (upp till fem dagar) finns ett avtalat studiestöd som ger 70 procent av lönen i ersättning.

Detta gäller alla i anställning oavsett anställningsform, samt uppsagda. Man kan alltså ta studieledigt från jobbet och få ersättning. Och även den som har blivit uppsagd kan använda detta i sin omställning.

Förhandlingar är alltid ett givande och tagande. Arbetsgivarsidan har fått igenom förändrade turordningsregler. I las blir det möjligt för arbetsgivaren att välja ut max tre personer att behålla bland de som ska sägas upp, och i huvudavtalet max 15 procent. Då undantas de från turordningen. Det blir alltså inte möjligt för arbetsgivaren att välja vilka som ska sägas upp bland de som jobbat länge.

Saklig grund byter namn till sakliga skäl, men partsöverenskommelsen säger att den rättspraxis som gäller i dag ska gälla även fortsättningsvis. Man kommer alltså att bedöma om det föreligger ett tillräckligt allvarligt brott mot anställningsavtalet för uppsägning, på samma sätt som idag.

Samtidigt höjs skadeståndet för en felaktig uppsägning med 50 procent. Men under tiden tvisten pågår slipper arbetsgivaren att betala lön. Istället får arbetstagaren ersättning motsvarande a-kassa samt eventuell tilläggsförsäkring.

I praktiken innebär det att uppsägning blir billigare för arbetsgivaren, men bara om det visar sig i domstol att det fanns giltiga skäl till uppsägningen. Avgör däremot domstolen att uppsägningen var felaktig, blir det dyrare för arbetsgivaren, som både får betala lönen och 50 procents högre skadestånd.

Sammantaget ger detta en partsöverenskommelse som faktiskt stärker anställningstryggheten jämfört med i dag.

Vi får igenom tydliga förbättringar när det gäller inhyrning och visstid. Hyvling av arbetstid, som i dag kan ske hur som helst, regleras genom turordningsregler och omställningstid. Att heltid är norm förtydligas. Och vi får ett bra system för kompetensutveckling.

Det behövs i en tid när allt fler har otrygga anställningsformer, samtidigt som den tekniska utvecklingen går oerhört fort i industrin.

Ingen ska behöva arbeta år efter år på samma arbetsplats utan att någonsin få en trygg anställning. Och ingen ska behöva förlora sitt industrijobb för att kompetensutveckling saknas. Att ta viktiga steg för att komma till rätta med det, är i allra högsta grad en fråga om facklig solidaritet med de värst utsatta.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

Det kan stå tillsvidareanställning på pappret men i praktiken blir vi alla inte mer än visstidsanställda, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Vi utformar framtidens trygghet

En trygg arbetsmarknad måste också omfatta visstidsanställda, inhyrda, och alla vars jobb som förändras av den tekniska utvecklingen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.