Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

5 februari, 2021

Skrivet av

Krönika Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

Anneli Jordahl är författare.

Mamma, jag lovar på heder och samhälle!

Det är lite gulligt när barn blandar ihop begreppen. Men det var nog ingen slump att jag som liten bytte ut samvete mot samhälle. Mina föräldrar var av typen som visste mycket om skyldigheter, mindre om rättigheter. Det präglade min uppfostran. Man ligger inte samhället till last utan att det är fara för liv.

Jag minns hur uppriven jag blev när jag var ung student och hörde några kurskamrater som kom från – som min mamma skulle säga – ”bättre familjer” (som om vår familj var sämre!). De satte i system att lura soc på pengar. Finta den fjantiga staten och sen dra till Malaga. Yeah!

Det kändes som om tarmarna vred sig flera varv när jag hörde det.

Fyrtio år har passerat och nu gäller hårda bandage. Regeringen har bestämt vilken pott Försäkringskassan har, oavsett antalet sjuka. Utförsäkrade hamnar i ett gungfly. Sjukdom ger människor dålig ekonomi och dålig ekonomi gör dem ännu sjukare.

Ekonomisk förödmjukelse belastar skattebetalarna. Varför tänker inte politiker på det?

Strax före jul fick en person jag känner avslag på sin sjukersättning. Den kunde inte komma olägligare för en ensamstående mamma. Hon som var på god väg att återfå arbetsglädje efter fem års sjukdom. Hon hade lovats ersättning ännu ett år om hon samtidigt arbetstränade på en handelsträdgård. Det gick bra.

Självförtroendet stärktes. Hon trivdes bland planteringar och blomsterarrangemang. Ett halvår ­återstod och kaxigt siktade hon på att vara tillbaka på arbetsmarknaden efter det.

Det blev en sömnlös jul. Hon hade nu inte råd att arbetsträna. På Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan beklagade de hennes hopplösa situation och skyllde på varandra. Myndigheter får naturligtvis direktiv uppifrån.

Lägre antal sjukskrivna är skrytstatistik för regeringen. Kortsiktig sparpeng går före den enskildes överlevnad.

Tänk om politikerna hade lovat på heder och samhälle att arbetslösa och sjuka skulle slippa gnissla sönder tänder av ekonomisk oro. Vad händer när folk förlorar förtroendet för myndigheter? När Försäkringskassan ses som de nödställdas fiende. Samtidigt som media ständigt larmar om bidragsfusk, i stället för att lyfta fram dem som fått sin rätt­mätiga försäkring indragen.

Misstänksamhet. Vanmakt. Förakt.

I den förgiftade luften vill inte jag ­andas.

2 kommentarer till “En ekonomisk smäll i helt fel tid

  • Din krönika väckte många tankar, men kanske främst en ilska över hur vi kan tillåta såna dumheter från en myndighets sida.
    Det är så man skulle vilja att vi som kan, samlar ihop oss och kör en omväg runt, och ger bidrag direkt från person till person.
    Kanske skulle jag under några månader kunna avstå från att sätta av pengar till mitt sparkonto för att istället hjälpa någon i liknande situation som din vän?
    För nu vid 60 så tjänar jag äntligen så pass bra att jag kan ”lägga undan” en hyfsad slant varje månad.

  • Håller fulständigt med om de sista raderna, jag blir så förtvivlad när utsatta människor måste slåss och be om hjälp, av oss andra, för att komma till tals med Försäkringskassan, Socialförvaltningen, Arbetsfärmedlingen m fl.
    Instanser som är till, för att hjälpa till eller har jag helt fel?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.