Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

5 februari, 2021

Skrivet av

Krönika Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

Anneli Jordahl är författare.

Mamma, jag lovar på heder och samhälle!

Det är lite gulligt när barn blandar ihop begreppen. Men det var nog ingen slump att jag som liten bytte ut samvete mot samhälle. Mina föräldrar var av typen som visste mycket om skyldigheter, mindre om rättigheter. Det präglade min uppfostran. Man ligger inte samhället till last utan att det är fara för liv.

Jag minns hur uppriven jag blev när jag var ung student och hörde några kurskamrater som kom från – som min mamma skulle säga – ”bättre familjer” (som om vår familj var sämre!). De satte i system att lura soc på pengar. Finta den fjantiga staten och sen dra till Malaga. Yeah!

Det kändes som om tarmarna vred sig flera varv när jag hörde det.

Fyrtio år har passerat och nu gäller hårda bandage. Regeringen har bestämt vilken pott Försäkringskassan har, oavsett antalet sjuka. Utförsäkrade hamnar i ett gungfly. Sjukdom ger människor dålig ekonomi och dålig ekonomi gör dem ännu sjukare.

Ekonomisk förödmjukelse belastar skattebetalarna. Varför tänker inte politiker på det?

Strax före jul fick en person jag känner avslag på sin sjukersättning. Den kunde inte komma olägligare för en ensamstående mamma. Hon som var på god väg att återfå arbetsglädje efter fem års sjukdom. Hon hade lovats ersättning ännu ett år om hon samtidigt arbetstränade på en handelsträdgård. Det gick bra.

Självförtroendet stärktes. Hon trivdes bland planteringar och blomsterarrangemang. Ett halvår ­återstod och kaxigt siktade hon på att vara tillbaka på arbetsmarknaden efter det.

Det blev en sömnlös jul. Hon hade nu inte råd att arbetsträna. På Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan beklagade de hennes hopplösa situation och skyllde på varandra. Myndigheter får naturligtvis direktiv uppifrån.

Lägre antal sjukskrivna är skrytstatistik för regeringen. Kortsiktig sparpeng går före den enskildes överlevnad.

Tänk om politikerna hade lovat på heder och samhälle att arbetslösa och sjuka skulle slippa gnissla sönder tänder av ekonomisk oro. Vad händer när folk förlorar förtroendet för myndigheter? När Försäkringskassan ses som de nödställdas fiende. Samtidigt som media ständigt larmar om bidragsfusk, i stället för att lyfta fram dem som fått sin rätt­mätiga försäkring indragen.

Misstänksamhet. Vanmakt. Förakt.

I den förgiftade luften vill inte jag ­andas.

2 kommentarer till “En ekonomisk smäll i helt fel tid

  • Din krönika väckte många tankar, men kanske främst en ilska över hur vi kan tillåta såna dumheter från en myndighets sida.
    Det är så man skulle vilja att vi som kan, samlar ihop oss och kör en omväg runt, och ger bidrag direkt från person till person.
    Kanske skulle jag under några månader kunna avstå från att sätta av pengar till mitt sparkonto för att istället hjälpa någon i liknande situation som din vän?
    För nu vid 60 så tjänar jag äntligen så pass bra att jag kan ”lägga undan” en hyfsad slant varje månad.

  • Håller fulständigt med om de sista raderna, jag blir så förtvivlad när utsatta människor måste slåss och be om hjälp, av oss andra, för att komma till tals med Försäkringskassan, Socialförvaltningen, Arbetsfärmedlingen m fl.
    Instanser som är till, för att hjälpa till eller har jag helt fel?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

”Försäkringskassan utgår från lagen”

”Vi ser fram emot förtydliganden av regelverket som underlättar och gör en rättssäker prövning mer transparent” skriver Eva Nordqvist, chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Hanteringen av sjuka är ovärdig”

För att få ner kostnaderna för sjukpenningen kan man jobba med att förebygga ohälsa och satsa på rehabilitering för de som drabbas. Eller så kan man göra som nu: börja i fel ände och friskförklara de som inte kan jobba. Det är ovärdigt, skriver Tomas Lundmark är ombudsman för IF Metall Södra Västerbotten.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

”Försäkringskassan måste utgå från verkligheten”

”Försäkringskassan måste utgå ifrån en faktisk arbetsmarknad för att ge den försäkrade de verktyg som krävs. I denna fråga borde det inte finnas några politiska motsättningar. Dagens regler drabbar såväl rik som fattig”, skriver Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. 

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.