Industriarbetarnas tidning

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

12 februari, 2021 - 10:58

Skrivet av Mikael Färnbo och Anna Julius

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Om turordningsreglerna

Turordningsreglerna är en förskjutning till arbetsgivarens fördel säger Veli-Pekka Säikkälä, men vill ändå tona ned betydelsen av det, mycket eftersom arbetsgivaren ska förhandla med facket.

Om arbetsgivaren kan göra tre undantag måste väl det ändå försämra fackets förhandlingsposition?

– Det är klart att någonting gör det, men man ska fundera på hur mycket. Det är inte så att klubben helt plötsligt inte har något att säga till om, eller att man inte vill förhandla.

Kritik har också kommit från förbund med många små arbetsgivare, som Transport, där tre undantag blir mer kännbart.

Om ett företag har fem anställda, då kan du ju peka ut vilka två som helst som de vill bli av med?

– Ja, och i dag har vi 10:2 regel (företag med högst tio anställda får göra två undantag). De med längst anställningstid har också längst uppsägningstid. Små företag med så stora ekonomiska problem har kanske inte råd med ”lyxen” att välja på det sättet. De uppsagda har också företräde till återanställning. Och så är det väl jättebra för de personerna om de jobbar på en sån liten arbetsplats med den otryggheten, att de faktiskt har möjlighet att utbilda sig med kompetensstödet och ta sig därifrån. För det är klart man är otryggare på en liten arbetsplats oavsett det här.

Läs också

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Om uppsägning av personliga skäl

När det gäller förändringen av regelverket kring uppsägning av personliga skäl, tror Veli-Pekka Säikkälä inte att det kommer få några större effekter eftersom tidigare rättspraxis fortfarande ska tillämpas, bara att den skrivs ut. 

Den största förändringen är att man inte kvarstår i anställning medan en tvist prövas. Det blir också dyrare för arbetsgivare att säga upp någon på ett felaktigt sätt. Men facket kommer å andra sidan ha mindre möjlighet att förhandla fram avgångsvederlag när det är uppenbart att personen misskött sig.

– Men då kan man ställa sig frågan: Är det verkligen personer som tydligt misskött sig som vi ska skydda?

Om kompetensstödet

Att få utbilda sig med betalning under en tid kan skapa ny dynamik på arbetsmarknaden, tror Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är en enorm frihetsreform, att folk som går på arbetsplatser där de vantrivs, får dålig lön, faktiskt får chansen att ta sig iväg nånstans.

Vad säger ni till dem som säger att det egentligen är arbetsgivaren som ska stå för utbildning?

– När det är specifika saker på din arbetsplats, det ska arbetsgivaren även fortsättningsvis betala för. Däremot när du själv väljer. Om jag vill utvecklas i mitt yrke så jag kan få annat jobb, jag kanske vill byta bana, det ska ju inte arbetsgivaren betala.

Kompetensstödet kräver ganska omfattande insatser från staten, vad händer om de inte är villiga att gå vidare med det? Säger ni nej till huvudavtalet då?

– Att sitta här nu och säga att då kommer vi säga nej vore väl dumt, men om politikerna inte genomför hela avtalet så faller det ju. De har ju talat om för oss att de ska genomföra den här överenskommelsen till punkt och pricka och det finns ett starkt stöd för det i riksdagen.

Om visstid

Allmän visstid byts mot något som heter särskild visstid, som ger snabbare företräde till fast anställning, efter 12 månader i stället för 24. Fler och fler arbetar visstid inom LO-kollektivet, särskilt kvinnor, och att komma till rätta med den otryggheten har varit en utgångspunkt tidigt i förhandlingarna. 

Men är det egentligen inte bara ett namnbyte, även om tidsgränserna ändras? Särskild visstid är väl egentligen samma anställningsform som allmän visstid, att man kan visstidsanställa utan särskilda skäl?

– I den bästa av alla världar så hade ingen en visstidsanställning, alla hade fast anställning. Ingen var inhyrd någonstans utan fick jobb där. Men det är en otrolig förändring att man halverar tiden, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Men i avsiktsförklaringen från december stod det att allmän visstid ska ersättas?

– Ja, den ersätts med särskild visstid. Då blir det en annan form, det är en halvering av tiden. Det är klart att det är bättre att få bort visstid helt, men en halvering av tiden är ett stort steg framåt.

Läs också

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Om a-kassan

Fack och arbetsgivare är överens om att utreda förutsättningarna för att tillsammans ta över a-kassan från staten. Ett sätt att hindra dem som vill förstatliga a-kassan, och ett sätt att stärka facket och kollektivavtalet, säger Veli-Pekka Säikkälä som gärna framhåller detta som en stor fördel med överenskommelsen. Fler ska få 80 procent av lönen i a-kassa och den överfinansiering som finns nu ska försvinna (staten får in mer pengar än den betalar ut). Skulle 70 procent av de anställda få 80 procent av lönen i a-kassa, skulle det enligt fackets beräkningar innebära att man är skyddad upp till månadslöner på 38 000.

Men en sådan reform kräver förstås ett stort politiskt beslut, och det dröjer innan det kan bli verklighet. Fack och arbetsgivare har undertecknat ett avtal om att de ska utreda förutsättningarna för kollektivavtalad a-kassa, men till skillnad från till exempel kompetensstödet så är det inget krav på politikerna för att parterna ska skriva på huvudavtalet.

Det finns antagligen en riksdagsmajoritet mot det, vad har ni att sätta emot om politikerna inte går med på det?

– Vi kan inte veta att politikerna gör någonting av det som står här. Men det är inget alibi för att inte göra något. Nu har vi möjlighet att påverka. Samma gäller med hela avtalet.

Om politikerna säger att de inte vill ha någon kollektivavtalad a-kassa, vad gör ni då?

– Jag tror att om parterna på svensk arbetsmarknad säger att de vill ha det, då blir det väldigt svårt för politikerna att säga emot det. Det kommer att bli ett väldigt tryck.

2 kommentarer till “IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

 • Allmän visstid infördes av alliansen nånstans efter 2006. Före det fick inte visstidsanställning vara längre än ett år, om det hette särskild visstidsanställning kommer jag inte. Problemet med att sätta namnet på sådana här uppgörelser är att vi går med på en försämrad anställningstrygghet, speciellt för de äldre. Trots de kosmetiska texter som finns i uppgörelsen. Nu är det den här frågan, men man har redan börjat angripa skyddsombuden position.
  Hela tiden nya förslag och vi vänder andra kinden till. Var finns offensiven och strategier att bemöta det här?
  Har vi helt köpt Svensk Näringsliv världsbild. Det låter iallafall så i artikeln.
  Mvh Dan

 • Undantagen i det nya LAS avtalet ökar ju inte bara till 3 anställda. Det är troligtvis inget större problem men om jag minns rätt så kan företaget undanta 10% av de varslade. Det förskjuter maktbalansen. Frågan är då vilken vilja kommer finnas kvar av företagen att sätta sig vid förhandlingsbordet? Just den frågan rör ju även förhandlingviljan i andra frågor. Just LAS tvingade ju parterna till förhandlingsbordet och med tanken på att man bäst ha bra relation inför en sådan förhandling påverkas ju det allmänna förhandlingsklimatet på företaget.
  Jag är tveksam och oroligt att maktbalansen som redan innan var förskjuten till arbetsgivarnas fördel förskjuts än mer åt det hållet.
  Har facken varit något naiva?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

Så här vill utredaren ändra las

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

GS kongress

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.