Industriarbetarnas tidning

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

12 februari, 2021 - 10:58

Skrivet av Mikael Färnbo och Anna Julius

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Om turordningsreglerna

Turordningsreglerna är en förskjutning till arbetsgivarens fördel säger Veli-Pekka Säikkälä, men vill ändå tona ned betydelsen av det, mycket eftersom arbetsgivaren ska förhandla med facket.

Om arbetsgivaren kan göra tre undantag måste väl det ändå försämra fackets förhandlingsposition?

– Det är klart att någonting gör det, men man ska fundera på hur mycket. Det är inte så att klubben helt plötsligt inte har något att säga till om, eller att man inte vill förhandla.

Kritik har också kommit från förbund med många små arbetsgivare, som Transport, där tre undantag blir mer kännbart.

Om ett företag har fem anställda, då kan du ju peka ut vilka två som helst som de vill bli av med?

– Ja, och i dag har vi 10:2 regel (företag med högst tio anställda får göra två undantag). De med längst anställningstid har också längst uppsägningstid. Små företag med så stora ekonomiska problem har kanske inte råd med ”lyxen” att välja på det sättet. De uppsagda har också företräde till återanställning. Och så är det väl jättebra för de personerna om de jobbar på en sån liten arbetsplats med den otryggheten, att de faktiskt har möjlighet att utbilda sig med kompetensstödet och ta sig därifrån. För det är klart man är otryggare på en liten arbetsplats oavsett det här.

Läs också

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Om uppsägning av personliga skäl

När det gäller förändringen av regelverket kring uppsägning av personliga skäl, tror Veli-Pekka Säikkälä inte att det kommer få några större effekter eftersom tidigare rättspraxis fortfarande ska tillämpas, bara att den skrivs ut. 

Den största förändringen är att man inte kvarstår i anställning medan en tvist prövas. Det blir också dyrare för arbetsgivare att säga upp någon på ett felaktigt sätt. Men facket kommer å andra sidan ha mindre möjlighet att förhandla fram avgångsvederlag när det är uppenbart att personen misskött sig.

– Men då kan man ställa sig frågan: Är det verkligen personer som tydligt misskött sig som vi ska skydda?

Om kompetensstödet

Att få utbilda sig med betalning under en tid kan skapa ny dynamik på arbetsmarknaden, tror Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är en enorm frihetsreform, att folk som går på arbetsplatser där de vantrivs, får dålig lön, faktiskt får chansen att ta sig iväg nånstans.

Vad säger ni till dem som säger att det egentligen är arbetsgivaren som ska stå för utbildning?

– När det är specifika saker på din arbetsplats, det ska arbetsgivaren även fortsättningsvis betala för. Däremot när du själv väljer. Om jag vill utvecklas i mitt yrke så jag kan få annat jobb, jag kanske vill byta bana, det ska ju inte arbetsgivaren betala.

Kompetensstödet kräver ganska omfattande insatser från staten, vad händer om de inte är villiga att gå vidare med det? Säger ni nej till huvudavtalet då?

– Att sitta här nu och säga att då kommer vi säga nej vore väl dumt, men om politikerna inte genomför hela avtalet så faller det ju. De har ju talat om för oss att de ska genomföra den här överenskommelsen till punkt och pricka och det finns ett starkt stöd för det i riksdagen.

Om visstid

Allmän visstid byts mot något som heter särskild visstid, som ger snabbare företräde till fast anställning, efter 12 månader i stället för 24. Fler och fler arbetar visstid inom LO-kollektivet, särskilt kvinnor, och att komma till rätta med den otryggheten har varit en utgångspunkt tidigt i förhandlingarna. 

Men är det egentligen inte bara ett namnbyte, även om tidsgränserna ändras? Särskild visstid är väl egentligen samma anställningsform som allmän visstid, att man kan visstidsanställa utan särskilda skäl?

– I den bästa av alla världar så hade ingen en visstidsanställning, alla hade fast anställning. Ingen var inhyrd någonstans utan fick jobb där. Men det är en otrolig förändring att man halverar tiden, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Men i avsiktsförklaringen från december stod det att allmän visstid ska ersättas?

– Ja, den ersätts med särskild visstid. Då blir det en annan form, det är en halvering av tiden. Det är klart att det är bättre att få bort visstid helt, men en halvering av tiden är ett stort steg framåt.

Läs också

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Om a-kassan

Fack och arbetsgivare är överens om att utreda förutsättningarna för att tillsammans ta över a-kassan från staten. Ett sätt att hindra dem som vill förstatliga a-kassan, och ett sätt att stärka facket och kollektivavtalet, säger Veli-Pekka Säikkälä som gärna framhåller detta som en stor fördel med överenskommelsen. Fler ska få 80 procent av lönen i a-kassa och den överfinansiering som finns nu ska försvinna (staten får in mer pengar än den betalar ut). Skulle 70 procent av de anställda få 80 procent av lönen i a-kassa, skulle det enligt fackets beräkningar innebära att man är skyddad upp till månadslöner på 38 000.

Men en sådan reform kräver förstås ett stort politiskt beslut, och det dröjer innan det kan bli verklighet. Fack och arbetsgivare har undertecknat ett avtal om att de ska utreda förutsättningarna för kollektivavtalad a-kassa, men till skillnad från till exempel kompetensstödet så är det inget krav på politikerna för att parterna ska skriva på huvudavtalet.

Det finns antagligen en riksdagsmajoritet mot det, vad har ni att sätta emot om politikerna inte går med på det?

– Vi kan inte veta att politikerna gör någonting av det som står här. Men det är inget alibi för att inte göra något. Nu har vi möjlighet att påverka. Samma gäller med hela avtalet.

Om politikerna säger att de inte vill ha någon kollektivavtalad a-kassa, vad gör ni då?

– Jag tror att om parterna på svensk arbetsmarknad säger att de vill ha det, då blir det väldigt svårt för politikerna att säga emot det. Det kommer att bli ett väldigt tryck.

2 kommentarer till “IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

 • Allmän visstid infördes av alliansen nånstans efter 2006. Före det fick inte visstidsanställning vara längre än ett år, om det hette särskild visstidsanställning kommer jag inte. Problemet med att sätta namnet på sådana här uppgörelser är att vi går med på en försämrad anställningstrygghet, speciellt för de äldre. Trots de kosmetiska texter som finns i uppgörelsen. Nu är det den här frågan, men man har redan börjat angripa skyddsombuden position.
  Hela tiden nya förslag och vi vänder andra kinden till. Var finns offensiven och strategier att bemöta det här?
  Har vi helt köpt Svensk Näringsliv världsbild. Det låter iallafall så i artikeln.
  Mvh Dan

 • Undantagen i det nya LAS avtalet ökar ju inte bara till 3 anställda. Det är troligtvis inget större problem men om jag minns rätt så kan företaget undanta 10% av de varslade. Det förskjuter maktbalansen. Frågan är då vilken vilja kommer finnas kvar av företagen att sätta sig vid förhandlingsbordet? Just den frågan rör ju även förhandlingviljan i andra frågor. Just LAS tvingade ju parterna till förhandlingsbordet och med tanken på att man bäst ha bra relation inför en sådan förhandling påverkas ju det allmänna förhandlingsklimatet på företaget.
  Jag är tveksam och oroligt att maktbalansen som redan innan var förskjuten till arbetsgivarnas fördel förskjuts än mer åt det hållet.
  Har facken varit något naiva?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Forskare: Fördel arbetsgivarna i las-utredningen

Om förslagen om ändringar i las blir verklighet kan det göra småföretag mindre motiverade att förhandla med facket och teckna kollektivavtal, tror arbetsrättsexperten Caroline Johansson vid Uppsala universitet.

Så här vill utredaren ändra las

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?