Konflikten ställdes in på Annahus-Tunastugan
Varslet om blockad behövde aldrig verkställas. GS-facket har nu tecknat kollektivavtal med Annahus-Tunastugan.
Industriarbetarnas tidning
5 mars, 2021 - 10:20
Skrivet av Marie Edholm
Efter snart två års försök att teckna kollektivavtal med ett företag varslar nu fackförbundet GS om blockad.
Det var våren 2019 som GS-facket inledde diskussionerna om kollektivavtal med företaget Annahus-Tunastugan nordost om Uppsala. De tillverkar bland annat småhus, takstolar och sågade trävaror, och borde enligt GS omfattas av träindustriavtalet.
Företagets vd har dock inte velat teckna avtal och nu väljer GS att varsla om stridsåtgärder. Om inget kollektivavtal finns på plats den 16 mars sätts företagets produktion i blockad. Företaget har fem anställda, varav en är med i GS-facket.
Enligt facket lever företaget inte upp till kollektivavtalsnivå på alla områden, och kan därmed konkurrera med lägre priser jämfört med företag som har tecknat kollektivavtal. Att motverka orättvis prispress som gör att företag med kollektivavtal slås ut av avtalslösa konkurrenter, är en enligt GS en av fackets viktigaste uppgifter.
Dagens Arbete har sökt företagets vd, som till Upsala Nya Tidning säger att de anställdas löner är högre än vad avtalet kräver. Men att teckna ett kollektivavtal skulle enligt vd:n ändå leda till ökade kostnader för företaget, och det är pengar som de hellre vill lägga på något annat.
Julius Petzäll Mendonca, kommunikationsansvarig på GS, bekräftar att lönerna på företaget ligger i nivå med kollektivavtalet, men att andra villkor inte uppfylls, till exempel arbetstidsförkortningen. Fram till nyligen hade företaget heller inget försäkringsavtal med Fora där bland annat avtalspension och arbetsskadeförsäkring ingår. Ett sådant avtal har dock tecknats nu.
– Det var först efter vår kontakt, och eftersom de inte har något kollektivavtal så finns det inget som garanterar att de inte upphör att betala in premierna. Och då gäller inte försäkringarna, säger Julius Petzäll Mendonca.
Den 16 mars inleds blockaden om inget kollektivavtal har kommit på plats. Under tiden fortsätter samtalen mellan parterna.
Att varsla om stridsåtgärder är något som oftast undviks.
– Det är en åtgärd som vi är väldigt varsamma med. Oftast löser vi det innan det går så här långt, säger Julius Petzäll Mendonca.