Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

11 mars, 2021

Skrivet av

Krönika GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

De allra flesta av GS medlemmar arbetar på ett eller annat sätt med skogsråvara. Därför är skogsfrågorna centrala i förbundets näringspolitiska arbete. Det som de senaste åren adderats till agendan är skogens roll i att motverka klimatförändringen.

Det känns verkligen som att den diskussionen blir alltmer relevant. Forskningsrapporter visar nu tydligt att smältande isar på Arktis bromsar upp Golfströmmen som därmed får allt svårare att lindra kylan på våra breddgrader. Vi har några få år på oss att stoppa uppvärmningen av vår planet innan det blir irreparabla konsekvenser.

I Parisavtalet som skrevs under 2015 enades världens länder om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. I samma avtal framgår också skogens roll för att klara klimatmålen. Skogen binder nämligen koldioxid och motverkar därmed att koldioxid hamnar i atmosfären. Dessutom är skogen unik eftersom det är en förnyelsebar råvara.

Skogsråvaran binder koldioxid även när den används i hus eller möbler vilket innebär att det är klara klimatmässiga fördelar med att använda trä i produkter med lång livslängd.

Allt detta förutsätter naturligtvis att vi har ett hållbart skogsbruk. Vi måste se till att vi återplanterar skog som vi använder och att vi tar hänsyn till biologisk mångfald när vi brukar den.

I hållbarhetsbegreppet ingår också den viktiga ingrediensen att de som jobbar i skogen ska ha anständiga arbetsförhållanden.

Här har Sverige ett verkligt försprång i ett globalt perspektiv. Vi har gott om råvara och vi har stor industriell kompetens att tillverka produkter som kan stå sig i internationell konkurrens.

Det har sagts förut men det tål att sägas igen: GS medlemmar jobbar i en framtidsindustri som också är en del av lösningen på klimatomställningen, inte en del av problemet.

Jag skulle säga att det råder ganska stor konsensus runt allt detta. I den uppblossade skogsdebatten står striden oftast om hur vi brukar skogen och hur mycket av råvaran vi kan använda.

GS kommer i den debatten alltid att vara en stark aktör för ett skogsbruk som skapar hållbara jobb (oftast i glesbygd). Vi kommer att vara delaktiga i klimatdebatten eftersom vi inser att det inte finns några jobb på en död planet. Vi kommer att ha ett fackligt angreppssätt på omställningen. Dess bördor och frukter ska fördelas rättvist. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Morfar hade stått på skogens sida

Morfar hade stått på skogens sida

Där granarna planterats i sina täta rader kan inget annat växa, skriver Anneli Jordahl.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

Ett ökat brukande av skogen gynnar klimatet och gör klimatomställningen mer rättvis då det ger försörjning och framtidstro till glesbygden, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Vilket ansvar har vi som gör bilarna?

Ska vi låta klimatskreden drabba oss med full kraft eller, sent omsider, själva försöka ta kontrollen och ställa om produktionen? Att nyktert börja diskutera det borde vara vår viktigaste fackliga uppgift, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson

”Bensinupproret är ett lyxuppror”

”Bensinupproret är ett lyxuppror”

Hade bensinupproret verkligen varit för landsbygdsborna så borde det rimligen handla om bättre samhällsservice, skriver skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.