Fackens viktiga arbete i kriget
Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
11 mars, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
De allra flesta av GS medlemmar arbetar på ett eller annat sätt med skogsråvara. Därför är skogsfrågorna centrala i förbundets näringspolitiska arbete. Det som de senaste åren adderats till agendan är skogens roll i att motverka klimatförändringen.
Det känns verkligen som att den diskussionen blir alltmer relevant. Forskningsrapporter visar nu tydligt att smältande isar på Arktis bromsar upp Golfströmmen som därmed får allt svårare att lindra kylan på våra breddgrader. Vi har några få år på oss att stoppa uppvärmningen av vår planet innan det blir irreparabla konsekvenser.
I Parisavtalet som skrevs under 2015 enades världens länder om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. I samma avtal framgår också skogens roll för att klara klimatmålen. Skogen binder nämligen koldioxid och motverkar därmed att koldioxid hamnar i atmosfären. Dessutom är skogen unik eftersom det är en förnyelsebar råvara.
Skogsråvaran binder koldioxid även när den används i hus eller möbler vilket innebär att det är klara klimatmässiga fördelar med att använda trä i produkter med lång livslängd.
Allt detta förutsätter naturligtvis att vi har ett hållbart skogsbruk. Vi måste se till att vi återplanterar skog som vi använder och att vi tar hänsyn till biologisk mångfald när vi brukar den.
I hållbarhetsbegreppet ingår också den viktiga ingrediensen att de som jobbar i skogen ska ha anständiga arbetsförhållanden.
Här har Sverige ett verkligt försprång i ett globalt perspektiv. Vi har gott om råvara och vi har stor industriell kompetens att tillverka produkter som kan stå sig i internationell konkurrens.
Det har sagts förut men det tål att sägas igen: GS medlemmar jobbar i en framtidsindustri som också är en del av lösningen på klimatomställningen, inte en del av problemet.
Jag skulle säga att det råder ganska stor konsensus runt allt detta. I den uppblossade skogsdebatten står striden oftast om hur vi brukar skogen och hur mycket av råvaran vi kan använda.
GS kommer i den debatten alltid att vara en stark aktör för ett skogsbruk som skapar hållbara jobb (oftast i glesbygd). Vi kommer att vara delaktiga i klimatdebatten eftersom vi inser att det inte finns några jobb på en död planet. Vi kommer att ha ett fackligt angreppssätt på omställningen. Dess bördor och frukter ska fördelas rättvist.
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.