Industriarbetarnas tidning

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

22 april, 2021 - 18:18

Skrivet av

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

”Vi har gått runt och väntat på det här beskedet länge”, säger Jörgen Svahn, GS klubbordförande på Renholmen. Foto: privat


Anläggningen är en av fyra husfabriker som Derome driver idag. Beslutet att lägga ner fabriken var inte helt oväntad för de anställda.

– Vi har gått med förlust ett par år och vi jobbar med gamla maskiner, vi har väl listat ut att det här kunde hända, säger Jörgen Svahn, ordförande för GS-klubben på Renholmen.

Derome husproduktion väljer istället att koncentrera all sin produktion på de andra anläggningarna, berättar företagets vd Johan Axelsson.

– Renholmen är idag längst ifrån en industrialiserad produktion. Och det skulle krävas stora investeringar för att den ska komma ikapp våra andra anläggningar, säger Johan Axelsson.

Samtidigt har det gått bra för Derome husproduktion trots pandemin?

– Det stämmer att vi har bra beläggning. Svårigheten är att göra en industrialiserad omställning lönsam. Det som tidigare producerats på Renholmen kommer göras på ett annat sätt framöver. Det är vår minsta fabrik idag och investeringar som behövs är för stora.

GS-facket och Derome har i dagarna förhandlat färdigt. Och alla anställda har erbjudits jobb på företagets andra husfabriker. Och man har också åtagit sig att hjälpa de anställda att hitta nya jobb i trakten.

– Det är ett tufft beslut vi har fattat, det är våra medarbetare som blir av med sitt jobb, men vi vill på bästa sätt hjälpa dem vidare i arbetslivet, säger Johan Axelsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Trähusen skjuter åter i höjden

Trähusen skjuter åter i höjden

Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

Ovisst igen för Berg o Berg

Det senaste året har personalen på Berg o Berg först fått ett nedläggningsbesked, för att sedan räddas i sista stund. Nu ska företaget vräkas från lokalerna.

”Plötsligt var fabriken tom”

Halvåret från chockbesked till nedläggning har rusat fram. På lördag stänger Tetra Paks fabrik i Lund och grafiska personalklubben har sitt sista årsmöte.

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Först kämpade de för att rädda fabriken. Sen för att få så bra villkor som möjligt när jobben försvinner. Den sista februari stänger fabriken för gott.

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Lindbäcks trähusfabrik i Piteå har fått in nya ordrar på 1,5 miljard kronor i år.

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Anebyhus i konkurs

Anebyhus i konkurs

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.