Industriarbetarnas tidning

”Min dröm var att få en novell publicerad i KA”

27 april, 2021 - 13:20

Skrivet av

Hallå där Sven Olov Karlsson, ny krönikör i Dagens Arbete, som i dagarna fått Tidningen Vi:s litteraturpris 2020.

Sven Olov Karlsson

Författare och journalist från Norberg i Västmanland.

Aktuell: Ny krönikör i Dagens Arbete och mottagare av tidningen Vi:s litteraturpris 2020 för sin senaste novellsamling Årsboken.

Har tidigare skrivit bland annat Brandvakten om skogsbränderna i Västmanland 2014, två böcker om svenska ödehus samt den skönlitterära boken Porslinsfasaderna som nominerades till Augustpriset 2013.

Sven Olov Karlssons tre tips på författare som låter handlingen utspela sig på landsbygden:

Stina Jackson, deckarförfattare vars debutbok Silvervägen utsågs till årets bästa kriminalroman 2018 av Svenska Deckarakademin.

Stina Stoor, nominerad till Augustpriset 2015 för boken Bli som folk.

Marilynne Robinson, amerikansk författare som nyligen gav ut sin fjärde roman om det fiktiva präriesamhället Gilead.

Grattis!

– Tack! Det är jätteroligt och en stor ära. Jag var nominerad för sex år sedan med en annan novellsamling, så det känns jättekul att vinna den här gången. Jag är glad både för priset och för att det kan ge boken ett nytt liv. Precis som med mycket annat förra året så försvann den lite i pandemin.

Vad har du för relation till Dagens Arbete?

– Jag minns specifikt ett tillfälle då jag gick på gymnasiet och utbildade mig till industriarbetare. Det kom en reporter från tidningen Metallarbetaren – som tidningen hette då – och gjorde ett reportage om vår kurs. Jag tror det var första gången jag såg en journalist och fotograf komma ut och ställa frågor, och tänkte att det nog var ett spännande jobb.

Var det då du kom på att du själv ville skriva?

– Nej, jag hade inte en tanke på det. Då var verkstad det mest spännande som fanns. Men det växte fram successivt ganska snart efter gymnasiet. Jag köpte en skrivmaskin och skrev berättelser, tänkte att jag skulle bli författare. Då fick jag en annan facktidning – Kommunalarbetaren (KA) – eftersom jag jobbade som undersköterska. Min dröm var att få en novell publicerad i KA, det vore en höjdpunkt i skrivandet. Jag skickade in bidrag till alla novelltävlingar jag såg. Jag blev aldrig publicerad, men fick ett tröstpris en gång.

Men du hade lämnat industrin då?

– Ja, jag skadade mig redan när jag var 19. Jag jobbade för hårt med statiska arbetsuppgifter, så jag fick kroniska inflammationer i musklerna. Skadan känner jag av än i dag. Man blir präglad av arbetslivet.

Du är från Västmanland, och har skrivit en bok med den titeln. Är hembygden viktig för dig?

– Jag känner mig nog väldigt hemma i all landsbygd och Västmanland är mitt lilla hörn i världen. Landsbygden är sig ganska lik världen över, oavsett om man är i amerikanska mellanvästern, i Kanada eller i södra Italien. Villkoren ser ungefär likadana ut. Urbaniseringen pågår överallt och landsbygden dräneras på både resurser och människor.

De noveller, romaner och reportageböcker du har skrivit har alla landsbygden som gemensam nämnare?

– Det är både ett eget val och beror på ämnena som jag skriver om. Boken Brandvakten handlar om den stora skogsbranden 2014, och skogen finns på landsbygden. Samma sak med böckerna om ödehus, de finns ute i bushen. Som författare är jag mest hemmastadd där, jag kan frågorna.

Läs också

Så blev jag ett original

Med mer i backspegeln än i framrutan kan man undra vad jobbet har gjort med en, skriver Sven Olov Karlsson.

Hur tycker du att landsbygden beskrivs i litteraturen?

– Det är vanligt att den står kuliss i böcker. Det är en otäck plats där man gömmer lik, eller där mördaren bryter sig in i huset om natten när man sover. Jag försöker använda den lite mer för vad den är.

Vad vill du skriva om i dina krönikor i DA?

– Jag vill försöka bjuda lite mer på författarens perspektiv i den bemärkelsen att jag försöker skriva lika bra som i mina böcker. Men exakt vad de kommer handla om vet jag inte än.

Prisad bok

Motiveringen till tidningen Vi:s litteraturpriset lyder:

”Med stilkänsla och stor berättarglädje skildrar Sven Olov Karlsson människor bortom allfarvägarna. Även de mest obändiga protagonister tecknas med förståelse, och årets månader ger de mångskiftande berättelserna sammanhang. Årsboken ger en bred rundmålning av ett Sverige där vardagen är full av överraskningar och inget är ovanligare än det vanliga.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Livet på landet – så lätt är det inte

Livet på landet – så lätt är det inte

Krönika Kan man som klyschig stockholmare få svära över sin övergivna åkerlapp, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi står beredda att bygga husen

Vi står beredda att bygga husen

Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Är politikerna redo att hjälpa morgondagens industrijobb?

Är politikerna redo att hjälpa morgondagens industrijobb?

Mer än varannan industriarbetare jobbar på ett litet eller medelstort företag. Hur ska de klara kommande teknikskiften? Harald Gatu gick på spaning efter en industri­politik som kan ge småföretagen en hjälpande hand.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.