Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

12 september, 2023

Skrivet av

Krönika Jag har trögt och tafatt börjat ge upp alla önskningar, planer och måsten som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson från sin stuga vid den avstängda zonen.

Sven Olov Karlsson är författare.

Inte en till farsot! Inte en ny kris!

Så kände nog många i förra veckan när nyheten kom om svinpestens utbrott i Sverige. Men särskilt vi som hålls i smittzonen. Mitt i den ligger fyndplatsen för sjukdomsutbrottet, nära Fagersta. Bara tre mil därifrån har jag mitt lantställe, med allt man kan önska av skog och natur.

Jordbruksverkets pinfärska lista på restriktioner och förbud var skriven på föredömligt klarspråk. Det var vidden som var svår att ta in. Jag kunde bara begripa en liten portion i taget, och trögt och tafatt börja ge upp alla önskningar, planer och måsten som på något sätt berörde skogen. För det är innebörden av att inte få sätta en fot där på okänd tid, men minst sex månader. Vi kan vara fast på tomten och bara få gå på vägarna under de kommande två åren.

Snart hittades nya smittade vildsvinskadaver, i Norberg. Ännu närmare mig. Vildsvin rör sig fritt och långt, till synes planlöst. Alltså kunde smittan redan befinna sig bara om knuten. Den färdas osynligt, via strövande vilt eller människors otur eller slarv.

Nej förresten, vissheten är värst. Att det enda säkra är att det troligen inte kommer att gå så bra.

När en kris pågått ett par veckor brukar man börja vänja sig. Men inte än. Ovissheten är nog värst, att ingen vet hur lång tid grisarnas Ebola kommer att lägga locket på livet. Nej förresten, vissheten är värst. Att det enda säkra är att det troligen inte kommer att gå så bra. För det har det inte gjort någon annanstans där svinpesten slagit till.

Vad man än tycker om vildsvinens återintåg i landet med sönderbökade marker och förstörda odlingar så är det fruktansvärt att de måste dö en tidig, plågsam död. Därnäst är det synd om bönderna som måste slakta sina svin, om alla som jobbar i skogen eller är skogsägare, därnäst om allt friluftsfolk, från trädvurmande skogsbadare till inbitna jägare. Och inte bara vi i zonen behöver vara oroliga: smittan kan bryta ut på fler ställen. Utbrottet här kan följas av fler på helt andra håll.

Å andra sidan, vad händer med all avspärrad natur om restriktionerna håller i sig? Under coronapandemin andades ekosystemet ut när utsläppen från industrier, flyg, resor och konsumtion tvingades minska. Smogen lättade. Haven klarnade. Naturen började reparera sig.

Vad kan då hända på tusen kvadratkilometer där inte en människa rör ett finger på två år? Blir smittzonen en oavsiktlig nationalpark? Utan levande vildsvin, men för övrigt fri från påverkan?

Svinpesten är just vad den heter: pest, och den är hemsk med allt vad det innebär i lidande och problem. Men kanske kommer den få skogarna att blomstra och prunka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsmaskinförare och entreprenörer försöker förstå vad som gäller och var de kan arbeta, efter utbrotten av afrikansk svinpest.

Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

Skogsmaskiner är fast i området. ”Det blir tufft”, säger Erik Pettersson på EM Logging.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Hållbart mode visar sig ohållbart

Hållbart mode visar sig ohållbart

Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.