Industriarbetarnas tidning

Ny panna ska rädda Frövi

5 maj, 2021

Skrivet av

Miljardsatsning Ibland tycker processoperatören Pär Frankesson att det är extra skoj att kolla ­aktiekurserna. Som under en skiftpaus nyligen, när han kunde läsa att han och ­jobbarkompisarna inte behöver oroa sig för jobben mer.

Det har varit ett par riktigt tuffa år på Billerud Korsnäs i Frövi. Varsel, omorganisation, otydliga besked om framtiden. Och så hela pandemin som ett tungt lock över alltihop.

Processoperatören Pär Frankesson suckar när han tänker på det. Han har jobbat här sedan 1981, och under de fyrtio åren har han förstås varit med om ett och annat. Neddragningar, uppköp, investeringar, hög- och lågkonjunkturer. Han vet att livet kan peka både uppåt och neråt.

Men på senare tid har han varit mer bekymrad än han brukar vara. Särskilt för vad som ska hända med den gamla sodapannan. Pannan som han har jobbat på ända sedan MTV började sändas. Ja, pannan som har stått och tronat här mitt i Västmanland i över ett halvt sekel och som av miljöskäl snart inte får användas mer. Årsskiftet 2023/2024 löper tillståndet ut.

Här ska pannan stå. Från vänster: Lars Karlsson, Mattias Jönsson och John Thuring. Foto: Joel Danell.

Och vad ska då hända? Blir han av med jobbet? Eller kan det bli en ny panna? Jo, kanske, hade cheferna sagt. Kanske. Men Pär är inte den som ger mycket för kanske.
– Nä, usch, jag har varit väldigt orolig. Alla mina arbetskamrater har varit det. Pannan är ju totalslut snart, säger han.

Men så i januari, mitt under ett arbetspass, när Pär satt och petade på mobilen för att se hur det gick för de aktier som han och några andra i hans skiftlag gemensamt investerat i, då poppade det plötsligt upp en notis på skärmen. En notis som kort och torrt meddelade att Billerud Kornäs nu beslutat att investera 2,6 miljarder kronor i en ny sodapanna. Här, i Frövi.

– Det var så jäkla förlösande! Jag vart så himla glad. Det här måste ut snabbt som fan, tänkte jag, och tog en skärmdump som jag sedan genast skickade iväg.

Första sms:et skickade han till Pappers avdelningsordförande Lars Karlsson, som låg hemma i tv-soffan tillsammans med sin tolvårige son Mille. Vad de tittade på kommer Lars inte ihåg, men han minns att han nyss hade kommit hem från jobbet och behövde ta igen sig en stund innan det var dags för middagsbestyren.

– Jag blev ju så klart jätteglad när jag såg det. Mille undrade vad det var, och då berättade jag för honom vad en sodapanna är för något, att vi tillverkar ånga där. ”Du vet”, sa jag, ”det är ju den där stora byggnaden som det står Billerud Korsnäs på.”

Foto: Pontus Ohlin

Det är en snöig och råkall onsdag i februari, två veckor efter beskedet, och nere vid ena änden av Broadway – gatan som leder till platsen där den nya sodapannan ska stå – är några schaktmaskiner redan i rörelse. Snart så. I slutet av 2023 räknar man med att pannan ska stå färdigbyggd och vara i drift.

– Jo, när beskedet kom var det som om en stor sten släppte, säger Lars när vi lämnat platsen och gått in i värmen igen.

– Dagen efter ringde till och med kommunalrådet mig och gratulerade. Det här betyder ju jättemycket för oss. Det tryggar vår framtid, våra jobb. Folk kommer att kunna bo kvar här.

Blir det några nya jobb också, tror du?

– Nej. När pannan är byggd så blir det inga fler arbetstillfällen. Utan de som jobbar med den gamla kommer sedan att jobba med den nya.

Foto: Joel Danell.

Jag har varit väldigt orolig. Alla mina arbetskamrater har varit det. Pannan är ju totalslut snart.

Pär Frankesson, processoperatör.

Frövi är med sina cirka 650 anställda Lindesbergs kommuns näst största arbetsplats. Och bruket, eller för all del orten, har gamla anor. Redan i slutet av 1800-talet rullade den första massa- och papperstillverkningen i gång, och om man vill grotta ner sig i den tidens maskiner, redskap och arbetsförhållanden så ska man inte missa pappersbruksmuseet som ligger vackert beläget intill en å strax utanför stängslet.

Och innanför stängslet, längs med samma å, här tillverkar man fortfarande massa. Plus kartong. Främst livsmedelskartong av olika slag, men också kartong med lite finare tryckyta – sådant som lämpar sig särskilt väl för parfym, choklad och andra lyxigare produkter.

Lars Karlsson och hans fackliga parhäst, huvudskyddsombudet John Thuring, kan berätta om fabriksbyggnaderna och det omkringliggande området i detalj. Bägge är uppväxta på orten och bägge har arbetat på bruket alltsedan mitten på 1990-talet, när det ännu ägdes av statliga Assi Domän.

– För det första var det mycket mindre då, minns Lars. Vi hade inget blekeri, till exempel. Dessutom var chargongen och mentaliteten en helt annan. Bruksandan var stark, och mycket av det vi gjorde sköttes manuellt.

– Säkerheten var det dock lite si och så med, inflikar John med ett ansiktsuttryck som kan tolkas som både roat och allvarligt.

På den tiden hade Mattias Jönsson knappt lärt sig att gå. Men i dag är han en 24-årig och hett eftertraktad svetsare, någon som i princip alla industriarbetsgivare vill ha i sitt stall. Han har därför aldrig varit särskilt orolig. Inte heller blev han det när det stora varslet kom, i oktober 2019. När Billerud Korsnäs gick ut och sa att man skulle slimma koncernen med 300 tjänster, varav 70 här på Frövi.

– Nej, jag var aldrig speciellt orolig för egen del, säger han. Men det är ju aldrig kul när man har arbetskamrater som tvingas lämna. Det var väldigt dålig stämning då ett tag. Många var oroliga.

John Thuring och Mattias Jönsson ser fram emot den nya pannan. Den säkrar jobben, menar de. Foto: Joel Danell.

Lars Karlsson:

– Ja, bland både yngre och äldre var oron stor. ”Vad kommer att hända med mig nu?” ”Kommer jag att ha mitt jobb kvar?” ”Blir jag tvungen att lära mig något nytt, och kommer jag i så fall att orka med det?”

Efter att varslet hade lagts följde ett halvår av förhandlingar, berättar Lars vidare. Förhandlingar där facket bitvis ännu inte har kommit helt överens med arbetsgivaren.

– Ganska tidigt förstod vi nämligen att det inte bara handlade om varsel, utan också om en större omorganisation. Bland annat på vår underhållsavdelning. De fick ta den största smällen. Bara där försvann 21 befattningar.

– Och den omorganisationen lever vi fortfarande i sviterna av. Det är mycket som är oklart, mycket som ännu inte är färdigförhandlat.

Foto: Joel Danell.

När beskedet kom var det som om en stor sten släppte.

Lars Karlsson, avdelningsordförande.

Vad hände med de som miste jobbet?

– Exakt vad alla gör i dag, det vet jag inte. Men vi lyckades i alla fall få företaget att släppa till en påse pengar, som sedan fördelades mellan de 32 anställda på kollektivsidan som till slut fick gå. De vart utköpta kan man säga.

Under de senaste två veckorna, sedan beskedet om den nya miljardsatsningen, har John Thuring märkt att stämningen bland de anställda blivit bättre, mer uppåt. I vart fall inte lika påtaglig och infekterad som den tidigare varit under så lång tid.

– Ett tag var det väldigt irriterat, säger han. Mest mot företaget, eftersom man upplevde att det varken lyssnade på facket eller på de som jobbade här. Man upplevde att man aldrig fick några besked om hur och var man skulle jobba och så.

Det psykosociala arbetsmiljö­arbetet – som ingår i Johns ansvarsområde – har ju heller inte direkt underlättats av pandemin som svepte in och bet sig fast förra våren. Tvärtom.

– Det är klart att coronan också har drabbat oss, även om jag tycker att vi har klarat oss ganska bra. Fast då har sam­tidigt andra skyddsfrågor hamnat i skymundan. Plötsligt blev man tvungen att fokusera på coronafrågor och ägna sig åt den typen av riskbedömningar i stället. Och det arbetet kräver mycket tid.

Men nu har åtminstone en oro släppt, fortsätter han. Oron för sodapannan.

– Det känns fantastiskt. Nu vet man att Frövi kommer finnas kvar i många år framöver.

Pär Frankesson, den första på golvet som alltså fick reda på beskedet, säger att han aldrig kommer att glömma den där stunden när notisen poppade upp.

– Sedan på kvällen satt jag och frugan och pratade om det och  … Ja, efteråt kändes det som att hela byn levde upp.

– Nu är jag i och för sig 59 och skulle kunna gå i pension i förtid, men det är ju inte alla som har den möjligheten. Och med den dåliga arbetsmarknad som vi har nu  … Nä, ett annat besked hade för många inneburit rena katastrofen.

Öppnade ni champagne, du och din fru?

– Nej, för tusan, först ska ju den nya pannan byggas och köras i gång. Men sen så!

Och vad händer med den gamla pannan?

– Det vet vi inte än  … Jo, gör om den till hotell, vetja!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

Vem äger ditt bruk?

Vem äger ditt bruk?

Över hälften av företagen på
Pappers område är numera utlandsägda, visar DA:s undersökning.

Här sköljs oron bort

Här sköljs oron bort

Rädslan för att bli uppsagd. Coronapandemin. Den grå vardagen. Alla tankar på sådant löses upp och försvinner så fort Roger Broman kliver ner i det iskalla vattnet.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Snabb omställning på Klippans bruk

Snabb omställning på Klippans bruk

Nordens äldsta bruk, Klippans, lade snabbt servetterna åt sidan för att ägna sig åt ett coronaanpassat pappersgöra.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Kultur & Fritid

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Du sköna nya spelvärld

Du sköna nya spelvärld

Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.