Industriarbetarnas tidning

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Publicerad 2021-06-21, 14:00   Uppdaterad 2024-01-17, 15:47

Nedläggningshot Stämningen på golvet på Kvarnsveden är ”förvånansvärt god”, berättar huvudskyddsombudet Janne Grundelius. Medarbetarna på Stora Enso Kvarnsveden hoppas fortfarande att bruket kan räddas.

Förhandlingar pågår

Kvarnsveden – eller KP som det kallas – anlades under åren kring förra sekelskiftet.

I dag har bruket två pappersmaskiner med en årlig kapacite­t på 565 000 ton papper, som används för tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam. Bruket har även ett integrerat termomekaniskt massabruk för barrved (TMP) med en årlig kapacitet på 900 000 ton.

Den 20 april kom beskedet att allt detta nu ska läggas ner, senast den sista september i år. Men förhandlingar pågår alltjämt och något formellt beslut är ännu inte taget.

Tryckpapper tappar stort

Det finns cirka 60 arbetsplatser runt om i Sverige som tillverkar papper och/eller massa i någon form. De bruk som tillverkar massa, kartong och tissue toppar lönsamhetslistan. För de som gör tryckpapper går det däremot desto sämre. Dessutom har pandemin förvärrat läget ytterligare, vilket drabbat bland annat Ortviken, Hyltebruk, Svanskog och – Kvarnsveden.

I likhet med sina 439 arbetskamrater kom nedläggningsbeskedet mer eller mindre som en chock för Janne Grundelius. Att Dalarnas och Borlänges gamla trotjänare Kvarnsveden, KP i folkmun, helt plötsligt skulle läggas ner.

– Det var alla känslor på samma gång. Chock, bestörtning, ilska. Innan vi fick beskedet hade vi en föraning om att kanske en maskin skulle läggas ner, men inte att man skulle delge oss planerna på att lägga ner allt, hela bruket. Det kändes helt overkligt allting.

Som arbetsställets huvudskyddsombud i många år är Janne Grundelius kanske den som har bäst koll på hur de anställda tänker och känner. Sedan beskedet kom för två månader sedan har han anordnat öppna skyddsombudsträffar varje vecka.

– Där diskuterar vi hur stämningen är ute i verksamheten, och den är faktiskt förvånansvärt god ändå. Det kunde ju ha blivit så att folk bara struntade i jobbet, men jag upplever tvärtom: ”Nu kör vi! Vi ska visa dem att vi förtjänar ett bättre öde än det här!”

Men före sista september är det ju ändå sagt att bruket ska läggas ner?

– Det är arbetsgivarens plan, ja. Men vi säger fortfarande OM vi ska läggas ner. Vi har absolut inte gett upp. Och hur den här historien än slutar, så har vi i styrelsen sagt att vi ska göra allt vi kan för att allting ska bli så bra som möjligt.

– Till saken hör också att vi haft fulla orderböcker sedan mitten av mars. Vi kör som bara den. Det är en jättemärklig situation; vi har full körning och ändå säger högsta ledningen att vi ska läggas ner.

Janne Grundelius. Foto: Fredrik Swartling

Själv började han jobba på Kvarnsveden för snart 42 år sedan. Onsdagen den 3 oktober 1979, för att vara exakt. Det var dagen före gisslandramat på amerikanska ambassaden i Teheran, och Janne hade precis hoppat av tredje året på fyraårig teknisk linje.

– Jag var arton år och skoltrött, samtidigt som bruket sökte folk. På den tide­n var det ganska lätt att få jobb, frågad­e man efter det så fick man det.

Då hade bruket ungefär 1 300 anställda, minns han. Tre gånger fler än i dag.

– Det mesta var annorlunda då. Men jag har alltid trivts och varit stolt över att jobba här. Det finns något man kalla­r KP-andan, och den finns fortfarande kvar. Man bryr sig, värnar om varandra. Inte bara på arbetet, utan också på fritiden.

Att ett flertal anställda också bor och har bildat familj tillsammans kan ses som ett yttersta tecken på den andan.

– För dem kan det här förstås bli extra kännbart, eftersom de ju på sätt och vis har lagt alla ägg i samma korg – med stora huslån och liknande. Dessutom har vi en medelålder på KP som är 53 år, och för dem kan det också bli väldigt tufft.

Är du orolig för egen del?

– Inte på jobbet, men det kan skölj­a över mig när jag har kommit hem. I och för sig är jag lyckligt gift sedan många år, men nu blir det ju någon form av separation från arbetskamraterna. Kamrater som jag har en över 40-årig relation till. Det känns jävligt jobbigt.

Viktigt att stötta varandra

Tips I en krissituation är det extra viktigt att man pratar och lyssnar på varandra, menar Janne Grundelius.

Stötta
Det är a och o, särskilt om man har ett styrelseuppdrag. Lyssna, ta in, diskutera och sedan försöka ta fram hållbara argument för att kunna bemöta arbetsgivarens argument.

Informera
Även om det inte har hänt något särskilt viktigt i förhandlingarna, så är det viktigt att man informerar medlemmarna så ofta man kan. Det mildrar oron och ovissheten lite grand.

Göra så gott man kan
Oavsett hur det går i en förhandling, så ska man efteråt i alla fall kunna säga till varandra att vi gjorde det vi kunde. Det skickar ju också en viktig signal till de vi kämpar för.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp. ”Vi tror fortfarande att det finns andra som…

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

Efter nedläggnings­beskedet: ”Det har varit kaos i dag”

Efter nedläggnings­beskedet: ”Det har varit kaos i dag”

Slog ner som en bomb på arbetsplatsen  Så många berörs

Beskedet – hela fabriken läggs ner: ”En rejäl smäll i ansiktet”

Beskedet — hela fabriken läggs ner: ”En rejäl smäll i ansiktet”

Pappersindustrin drabbade av varsel och uppsägningar  Fabrik i Falun läggs ner

Skräddarsydd för jobb på bruket

Skräddarsydd för jobb på bruket

Unga processoperatörer är hett eftertraktade i pappersindustrin. Ett specialutformat gymnasieprogram kortar internutbildningen – men att komma in i laget är fortfarande viktigast.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Pappersbruket erkänner: Vårt fel att Gävle stinker kattpiss

Det stinker kattpiss i Gävle – företaget tar på sig skulden: ”Ibland blir det något fel”

Så går det till när gasen intar staden  Ordföranden: ”Man är van”

Hundratals anställda berörs när Borlänges valsverk går i graven – efter 140 år

Efter 140 år – nu går Borlänges valsverk i graven: ”Klart det finns oro”

SSAB miljardsatsar i Luleå  Så påverkas hundratals anställda på verken i Borlänge  ”Vet inte vad som händer”