Industriarbetarnas tidning

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

20 april, 2021

Skrivet av

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Jan Grundelius, samordnande huvudskyddsombud på Kvarnsveden. Foto: Fredrik Swartling

Stora Enso vill permanent stänga massa- och pappersproduktionen vid Kvarnsvedens bruk med 440 anställda, varav 300 pappersarbetare. Det meddelade bolaget på tisdagen.

– Fy fan, det här är en kalldusch för oss alla! säger Jan Grundelius, samordnande huvudskyddsombud, när DA pratar med honom precis innan han ska sätta sig i krismöte tillsammans med de andra ledamöterna i Pappers avdelning 50. Han fortsätter:

– Inte ens i våra vildaste fantasier hade vi kunnat föreställa oss det här. Jo, kanske att den minst lönsamma maskinen skulle läggas ner, men inte hela verksamheten. Nä, det här är ett riktigt elände och tankarna går förstås till alla som jobbar här och deras familjer. Det här kommer påverka väldigt många.

Även Avdelningsordförande Anders Pettersson säger att dagens besked kom som en chock. Själv har han arbetat på bruket sedan 1979.

– Jag var med när en maskin lades ner 2013, och sedan ytterligare en 2017, men att allt skulle läggas ner det trodde man ju aldrig. Det är tragiskt. Djupt tragiskt. Verkligen.

Under veckan ska flera informationsmöten hållas på bruket, och på måndag nästa vecka inleds förhandlingarna med arbetsgivaren.

– Nu gäller det att Stora Enso tar sitt ansvar. De har ju ändå tjänat oerhört mycket pengar under de 120 åren som bruket har funnits här. Så man ska inte tappa hoppet än, säger Anders Pettersson.

Anledningen till Stora Enso vill lägga ner verksamheten är den minskade pappersefterfrågan i Europa, som har accelererat det senaste decenniet.

– Oerhört tragiskt. Nu ska vi förstås göra så gott vi kan för våra medlemmar i Kvarnsveden, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Även Stora Ensos bruk Veitsiluoto i Finland, med 670 anställda, ska läggas ner. Nedläggningarna planeras äga rum i slutet av september.

Som DA har rapporterat om tidigare har svensk pappersindustri drabbats mycket hårt på senare tid. Inom loppet av bara åtta månader har fyra gamla anrika bruk flaggat för antingen kraftfulla neddragningar (Hyltebruk) eller fullständig nedläggning:  Ortviken,  Svanskog – och så nu – Kvarnsveden.

Foto: Ulrika Eriksson

Jag tycker att Wallenbergarna, som har tjänat pengar på det här bruket i 120 år, också har ett ansvar att se till att någonting i deras koncern investeras här.

Jan Bohman, Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge (S).

Kvarnsveden ligger strax utanför Borlänge, en kommun med drygt 50 000 invånare och med en något högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) suckar högt.

– Det är ett jävla tufft och hårt besked. Man brukar ju säga att en industriarbetare håller ytterligare två tre stycken i arbete. Så det här får stora konsekvenser för sysselsättningen i hela vår region, säger han och tillägger att han kallat till ett extra kommunstyrelsesammanträde redan i dag.

– Där kommer vi att fatta beslut om att inleda ett arbete där vi tar på oss en ledartröja, för att ta hand om de som nu riskerar att bli utan jobb.Trots dagens tuffa besked är politikern Jan Bohman ändå hoppfull om framtiden.  

– Borlänge är ju en industriort och som klarat stora strukturomvandlingar förut, och det har jag tänkt mig fan på att vi ska göra den här gången också!

Han fortsätter:

– Jag tycker att Wallenbergarna, som har tjänat pengar på det här bruket i 120 år, också har ett ansvar att se till att någonting i deras koncern investeras här. Så att den mycket kompetenta arbetskraft som vi har här kan fortsätta arbeta med något annat, om de nu prompt ska sluta tillverka papper i Borlänge.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kvarnsvedens pappersbruk

Bruket ligger utanför Borlänge och anlades under åren kring förra sekelskiftet.

I dag har bruket två pappersmaskiner med en sammanlagd årlig kapacitet på 565 000 ton tidningspapper och förbättrat tidningspapper, som används för tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam.

Bruket har också ett integrerat termomekaniskt massabruk för barrved (TMP) med en årlig kapacitet på 900 000 ton.

En kommentar till “Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

En lång pappershistoria går i graven

En lång pappershistoria går i graven

På golvet i Ortviken händer inte mycket längre. Pappersmaskinerna har tystnat och nu står hundratals arbetare i Sundsvall utan arbete, då få läser pappers­tidningar numera.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Snabb omställning på Klippans bruk

Snabb omställning på Klippans bruk

Nordens äldsta bruk, Klippans, lade snabbt servetterna åt sidan för att ägna sig åt ett coronaanpassat pappersgöra.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Kvarnsveden ett ok i förhandlingarna

Industriarbetsgivarna vägrar förhandla med Pappers om inte den infekterade frågan om Kvarnsveden tas bort från dagordningen.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Kultur & Fritid

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Du sköna nya spelvärld

Du sköna nya spelvärld

Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.