Industriarbetarnas tidning

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

20 april, 2021 - 09:57

Skrivet av

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Jan Grundelius, samordnande huvudskyddsombud på Kvarnsveden. Foto: Fredrik Swartling

Stora Enso vill permanent stänga massa- och pappersproduktionen vid Kvarnsvedens bruk med 440 anställda, varav 300 pappersarbetare. Det meddelade bolaget på tisdagen.

– Fy fan, det här är en kalldusch för oss alla! säger Jan Grundelius, samordnande huvudskyddsombud, när DA pratar med honom precis innan han ska sätta sig i krismöte tillsammans med de andra ledamöterna i Pappers avdelning 50. Han fortsätter:

– Inte ens i våra vildaste fantasier hade vi kunnat föreställa oss det här. Jo, kanske att den minst lönsamma maskinen skulle läggas ner, men inte hela verksamheten. Nä, det här är ett riktigt elände och tankarna går förstås till alla som jobbar här och deras familjer. Det här kommer påverka väldigt många.

Även Avdelningsordförande Anders Pettersson säger att dagens besked kom som en chock. Själv har han arbetat på bruket sedan 1979.

– Jag var med när en maskin lades ner 2013, och sedan ytterligare en 2017, men att allt skulle läggas ner det trodde man ju aldrig. Det är tragiskt. Djupt tragiskt. Verkligen.

Under veckan ska flera informationsmöten hållas på bruket, och på måndag nästa vecka inleds förhandlingarna med arbetsgivaren.

– Nu gäller det att Stora Enso tar sitt ansvar. De har ju ändå tjänat oerhört mycket pengar under de 120 åren som bruket har funnits här. Så man ska inte tappa hoppet än, säger Anders Pettersson.

Anledningen till Stora Enso vill lägga ner verksamheten är den minskade pappersefterfrågan i Europa, som har accelererat det senaste decenniet.

– Oerhört tragiskt. Nu ska vi förstås göra så gott vi kan för våra medlemmar i Kvarnsveden, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Även Stora Ensos bruk Veitsiluoto i Finland, med 670 anställda, ska läggas ner. Nedläggningarna planeras äga rum i slutet av september.

Som DA har rapporterat om tidigare har svensk pappersindustri drabbats mycket hårt på senare tid. Inom loppet av bara åtta månader har fyra gamla anrika bruk flaggat för antingen kraftfulla neddragningar (Hyltebruk) eller fullständig nedläggning:  Ortviken,  Svanskog – och så nu – Kvarnsveden.

Foto: Ulrika Eriksson

Jag tycker att Wallenbergarna, som har tjänat pengar på det här bruket i 120 år, också har ett ansvar att se till att någonting i deras koncern investeras här.

Jan Bohman, Kommunstyrelsens ordförande i Borlänge (S).

Kvarnsveden ligger strax utanför Borlänge, en kommun med drygt 50 000 invånare och med en något högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) suckar högt.

– Det är ett jävla tufft och hårt besked. Man brukar ju säga att en industriarbetare håller ytterligare två tre stycken i arbete. Så det här får stora konsekvenser för sysselsättningen i hela vår region, säger han och tillägger att han kallat till ett extra kommunstyrelsesammanträde redan i dag.

– Där kommer vi att fatta beslut om att inleda ett arbete där vi tar på oss en ledartröja, för att ta hand om de som nu riskerar att bli utan jobb.Trots dagens tuffa besked är politikern Jan Bohman ändå hoppfull om framtiden.  

– Borlänge är ju en industriort och som klarat stora strukturomvandlingar förut, och det har jag tänkt mig fan på att vi ska göra den här gången också!

Han fortsätter:

– Jag tycker att Wallenbergarna, som har tjänat pengar på det här bruket i 120 år, också har ett ansvar att se till att någonting i deras koncern investeras här. Så att den mycket kompetenta arbetskraft som vi har här kan fortsätta arbeta med något annat, om de nu prompt ska sluta tillverka papper i Borlänge.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kvarnsvedens pappersbruk

Bruket ligger utanför Borlänge och anlades under åren kring förra sekelskiftet.

I dag har bruket två pappersmaskiner med en sammanlagd årlig kapacitet på 565 000 ton tidningspapper och förbättrat tidningspapper, som används för tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam.

Bruket har också ett integrerat termomekaniskt massabruk för barrved (TMP) med en årlig kapacitet på 900 000 ton.

En kommentar till “Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs, skriver Pontus Georgsson.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

En lång pappershistoria går i graven

En lång pappershistoria går i graven

På golvet i Ortviken händer inte mycket längre. Pappersmaskinerna har tystnat och nu står hundratals arbetare i Sundsvall utan arbete, då få läser pappers­tidningar numera.

24 sägs upp på Hylte bruk

24 sägs upp på Hylte bruk

”Man lider med dem som får gå hem”, säger Pappers avdelningsordförande Esa Huttu.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Snabb omställning på Klippans bruk

Snabb omställning på Klippans bruk

Nordens äldsta bruk, Klippans, lade snabbt servetterna åt sidan för att ägna sig åt ett coronaanpassat pappersgöra.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.