Industriarbetarnas tidning

”En historisk förändring”

7 juni, 2021 - 16:32

Skrivet av

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, kallar den nya arbetsrätten för historisk. På måndagen kommenterade Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal regeringens besked.

– Parternas överenskommelse håller, den går att genomföra. Och det budskap vi har fått av regeringen och samarbetspartierna i dag är att överenskommelsen ska genomföras, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, på en presskonferens på måndagen och konstaterar:

– De spelregler som sattes på 70-talet, de håller helt enkelt inte och nu är vi mycket nära att få dem förändrade. I dag tas ett viktigt steg.

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Svenskt näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal kallade till gemensam presskonferens med anledning av att regeringen tidigare under dagen presenterat hur arbetsrätten ska förändras.

– Det här är en historisk förändring, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Han lyfter särskilt fram omställningsstudiestödet och hur mycket det kan betyda för människor som har valt fel yrke tidigare i livet, eller av någon annan anledning måste byta bana.

Läs också

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

– Enligt den här utredningen kommer man att göra en ordentlig satsning som kommer att innebära, när stödet är utbyggt, ungefär 7,5 till 8 miljarder som kan användas till studiestöd. Det innebär uppemot 50 000 personer som kan studera på heltid, säger han.

Industrin har haft mycket inhyrd personal, konstaterar han och säger att han hoppas att förslagen som nu har lagts fram kan bryta den trenden.

– På 90-talet när man införde systemet med inhyrd arbetskraft, så trodde man att det skulle vara korta inhyrningar. Att det skulle vara toppar och dalar. Så blev det inte. Vi har människor som har varit inhyrda 10, 15 år på samma arbetsplats och många av dem vill inget hellre än att få en anställning på kundföretaget, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Regeringen föreslår att inhyrda som har arbetet på samma företag i minst 24 månader under en 36-månadersperiod, ska erbjudas en tillsvidareanställning. Annars måste företaget ersätta personen med två månadslöner.

– Vi tror att det här kommer att göra att de långa inhyrningarna kommer att minska, och man kommer i stället välja att anställa på företaget, säger Veli-Pekka Säikkälä.

GS och Pappers har i dagsläget inte anslutit sig till parternas överenskommelse.

– Det är bara att konstatera att om det här rullar igenom kommer vi att få ett sämre anställningsskydd, men bättre omställningsmöjligheter. Nu är vi måna om att LO ska förhandla fram ett omställningsavtal som passar både de förbund som valt att hoppa på det här och de som står utanför, kommeterar GS ordförande Per-Olof Sjöö regeringens förslag.

Pappers ordförande Pontus Georgsson är inte heller helt imponerad.

– Det är väl lika illa som väntat. Vad som förvånar mig är att en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister kan vara så stolt. Jag förstår att man måste kompromissa i politiken, men det innebär inte att man måste vara stolt och glad över en sådan här sak, säger han.

En kommentar till “En historisk förändring

  • Att som IF Metall gjort på senare gå sin egen väg, ignorera kollektivet LO. Kan bli förödande på lång sikt!
    Har man glömt bort att man själva är en sammanslutning av en massa små fackförbund. Skulle de agera som förbundsledningen i IF Metall, vore det svårstyrt och riskerade att splittras.
    Glöm inte att sammanhållningen är viktigare, än att avtalssekreterare kan sola sig i medias strålglans!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

Så här blir nya las

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Dagens las räcker inte till

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.