Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Välkommen till jobbet, alla nya!

23 juni, 2021

Skrivet av

Krönika Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Det doftar nygrillade måltider, syrenen blommar och semestern är nära. För en del har ledigheten redan börjat. Hoppas att det blir avkoppling i solsken, att det blir en del umgänge med vänner och familj. För egen del hoppas jag på bra sommarpratare i radion och att det blir så varmt att jag kan sitta i skuggan.

Så här dags på året är det återigen dags att ta emot sommarjobbare. Har skrivit om det tidigare, det är inte mindre viktigt i år. Låt oss hoppas att de som kommer är en mångfacetterad skara, att de likt ett cirkussällskap kommer in på arbetsplatserna och roar, imponerar, utmanar och kanske också skapar lite friktion. Tänk om de kommer med nya idéer, andra kunskaper än du har eller ett helt annat sätt att se på arbete i allmänhet. Det vore fantastiskt om det var en blandning av män och kvinnor, olika bakgrunder och ursprung.

Att ta emot sommarjobbare är ett samhällsansvar som alla arbetsgivare som känner ansvar för nästa generation borde ta. Och samtidigt är det rimligt att ett ansvar tas för integrationen av nyanlända. Det finns ingen logik i att ställa grupper mot varandra, det blir bara ett sätt att smita ifrån. Pappers står för något helt annat och vi vill att de blir våra medlemmar.

När de väl är på plats, sommarjobbarna, kan du välja ditt sätt att möta dem. Innan den nya kommer skulle jag fundera på hur jag själv skulle vilja uppleva min första dag på kanske det första jobbet i livet. Jag skulle vilja möta leende människor som hjälper mig till rätta, berättar om förväntningarna de har på mig och vad jag kan förvänta mig av dem. Jag skulle vilja att det finns någon som sa till att det är dags att dricka kaffe, och som under tiden kaffet avnjuts är nyfiken och intresserad av vem jag är. Att de berättar om sig själva och gör de oskrivna reglerna uppenbara för mig som ny.

Kommer att tänka på när jag sommarjobbade på bruket. Inte mitt första jobb vilket nog var bra. Gubben som skulle visa mig hur ” vi skarvar rullar”, vilket gjordes på lite olika sätt, blev arg och slog till mig i nacken och uttryckte att jag var en riktig jävla odugling om jag gjorde fel. Jag gjorde fel flera gånger.

När du möter någon du inte känner, tänk att det här är en spännande person som kan lära dig något. Uppmuntra, instruera, var nyfiken och glöm inte arbetsmiljön.

Att vara ny på en arbetsplats är att vara utsatt för risker och du som finns i närheten bär ett ansvar. Precis som du, vill de ha livet och hälsan i behåll vid skiftets slut. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ordbyte

Ordbyte

Klockan är 11.32 på Swedpaper i Gävle.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.