Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi utformar framtidens trygghet

24 juni, 2021

Skrivet av

Krönika En trygg arbetsmarknad måste också omfatta visstidsanställda, inhyrda, och alla vars jobb som förändras av den tekniska utvecklingen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Skarpare regler mot otrygga anställningar. Och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill vidareutbilda eller omskola sig. Det innebär förslagen i regeringens utredningar om trygghet, omställning och anställningsskydd.

Det är viktigt att komma ihåg varför IF Metall har varit med och förhandlat fram partsöverenskommelsen som lagförslagen bygger på.

Inhyrda och visstidsanställda, drygt 20 procent på industrins arbetsplatser, har en betydligt sämre anställningstrygghet än andra. Det gäller även tillsvidareanställda utan uppdaterade kunskaper, eftersom klimatomställningen gör att den tekniska utvecklingen går oerhört fort i industrin.

IF Metall sitter inte på läktaren medan andra avgör industriarbetarnas villkor.

Den här otryggheten behöver vi komma till rätta med. IF Metall sitter inte på läktaren medan andra avgör industriarbetarnas villkor. Vi är med och utformar framtidens anställningstrygghet.

Partsöverenskommelsen stärker den svenska modell som innebär att facken och arbetsgivarna, inte politikerna, sätter spelreglerna på arbetsmarknaden.

Utredarna föreslår ett offentligt omställningsstudiestöd, som gör att man kan studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden. Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man 80 procent upp till en månadslön på 30 600 kronor. Det ger industriarbetare som vill vidareutbilda eller omskola sig helt nya möjligheter att klara sin försörjning.

Det blir skarpare regler för inhyrning, visstidsanställningar och hyvling av arbetstid. Samtidigt blir det utökade undantag i turordningsreglerna och billigare att säga upp personal som missköter sig. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det å andra sidan betydligt dyrare än i dag.

Det är en kompromiss mellan parterna. Vi i facket får igenom vissa delar, och arbetsgivarna får igenom andra delar. Men helheten är bra.

Än är vi inte i mål. Nu ska utredningarna ut på remiss och sedan ska riksdagen rösta. Först när vi är säkra på att politikerna levererar vad partsöverenskommelsen kräver, ska IF Metall fatta beslut om att ansluta oss till det nya huvudavtalet eller inte.

Fram till dess behöver vi ha en levande diskussion i vår fackförening, som rustar oss med kunskap och medvetenhet. Vad betyder det nya huvudavtalet på våra arbetsplatser, för våra medlemmar?

Om din klubb eller avdelning vill bjuda in oss i förbundsledningen till ett möte, så kommer vi gärna. För vi vill vara med i diskussionen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

Det kan stå tillsvidareanställning på pappret men i praktiken blir vi alla inte mer än visstidsanställda, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Dagens las räcker inte till

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]