Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?
Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.
Industriarbetarnas tidning
11 juni, 2021
Skrivet av Marcus Derland
Innan DA:s Marcus Derland läste Alla tiders sex trodde han att det var så. Boken ger honom delvis rätt men också insikten att samlagen verkligen inte var bättre förr.
Titel: Allt tiders sex.
Författare: Jonathan Lindström, arkeolog och författare.
Förlag: Norstedts.
Sidor: 341.
Utgivningsdag: Finns ute nu.
Jag är för ung för att ha varit med om den sexuella revolutionen på 60-talet. Men min bestämda känsla är att folk fick ligga oftare på den tiden. Man var kanske inte så upptagen av att scrolla sociala medier, följa influencers och glo på Netflixserier?
Ändå är sexualiteten ständigt närvarande. I alla fall rent visuellt. Sex, porr och nakenhet har aldrig var så lättillgängligt som i dag. De flesta kan få sin nyfikenhet stillad genom några knapptryckningar på mobil, surfplatta eller dator.
För den som på allvar är nyfiken på sex genom historien finns en ny svensk fackbok. I Alla tiders sex, som kom ut i vintras, djupdyker författaren och folkbildaren Jonathan Lindström ner i sexets historia 14 000 år bakåt i tiden.
Här får man lära sig hur den nordtyska kyrkomannen Adam av Bremen såg på oss nordbor på 1000-talet. Svearna uppfattades som gästfria och allt annat än fåfänga när det gällde prylar och vackra ting.
Annat var det när det handlade om sex: ”Endast i fråga om samlag med kvinnor vet de inte av någon måtta.” Men det rörde sig inte om jämställda relationer. Ofta handlade det om månggifte och sexslavar.
Just när det gäller månggifte visar forskningen att det i polygyna kulturer ofta uppstår problem. Inte bara för kvinnorna som tvingas dela man med sina väninnor, utan också för resten av samhället.
Det blir helt enkelt för många överblivna ungkarlar som ägnar sig åt våldtäkter, mord, överfall, kidnappning, sexslaveri och andra brott. Monogamins spridning hänger samman med jämlika, välfungerande och demokratiska samhällen.
Något mer lustigt är alla erigerade penisar som pryder bronsålderns hällristningar. Hela 43 procent av människofigurerna i Bohuslän pryds av en snopp i vädret.
Över huvud taget är det manliga könsorganet framträdande från istidens slut fram till början av medeltiden då kristendomen satte ett visst stopp för penisavbildningar. Det kvinnliga könsorganet fanns också avbildat men främst som en symbol för fruktbarhet. Brösten anses inte heller avbildade med några sexuella ambitioner, som vi ofta ser i dag.
Lite mer spännande är hur folk låg förr i tiden. Alltså samlagsställningar. Här kan vi konstatera att det inte går att slå fast vilka ställningar som varit populärast men att det finns antydningar om att förtroligt sex, ansikte mot ansikte, alltid varit en del av det mänskliga.
Oralsexet då? Inget är säkert men samtida grottmålningar i Frankrike ger stöd för att oralsex förekom redan för 14 000 år sedan i Sverige, bland de första renjägarna på den skånska tundran. Och det hade inte ett dugg att göra med närheten till det i dag mer frigjorda Danmark.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.