Industriarbetarnas tidning

Sista skiftet på Svanskog

24 augusti, 2021

Skrivet av

Trotjänare Han började som springpojke när han var femton. Nu, nästan ett halvsekel senare, har Freddy Andersson gjort sitt sista skift på bruket. Alla hans arbetskamrater likaså.
– Det är jättetrist att Svanskog lägger ner. Det har
varit som ett nav för mig och hela min släkt, säger han.

Freddy Andersson. Foto: Åke Ericson

Freddy Andersson

Ålder: 59 år.

Bor: I en stor gammal grosshandlarvilla mitt i det natursköna lilla samhället Svaneholm, där Svanskog ligger. ”Jag ser fabrikspipan hemifrån”.

Familj: Sambon Anna-Karin, som också har jobbat på Svanskog, på labbet, mellan åren 1988 och 1998. De gemensamma barnen Emelie och Anton, samt bonusbarnet Linda, har dock inte arbetat på bruket. Inte barnbarnen eller barnbarnsbarnet heller…

Fritidsintressen: Fixa på huset, meka på motorcykeln, fiska, titta på trav och fotboll. ”Dessutom har jag fyra mopeder som jag brukar köra runt med.”

Redan som liten grabb sprang han omkring på bruket, Freddy Andersson. Fick följa med pappa och kika på vad han och hans arbetskamrater höll på med där inne bland alla dånande maskiner, roterande band och allt annat spännande.

Och så skorstenen som alltid rykte. ”Pipan”.

Som ett äventyrsland för en ung pöjk i sextiotalets Värmland.

Att Freddy skulle arbeta där som vuxen föll sig alltså naturligt. Eller tidigare än så faktiskt. Under jullovet i nian, årsskiftet 1976–1977, fick han sitt första påhugg. Som springpojke. Körde bud och liknande. Något som han också skulle göra efter nian, i ett halvår, innan han blev fast på ”kartongen”.

– Jag hade sökt in på gymnasiet, på bygg- och anläggning. Men jag var skoltrött, hade inga bra betyg och  … ja, på den vägen är det.

– Men då var jag yngst på bruket!

Och nu är han äldst. Tills helt nyligen vill säga, för nu har lastbilarna med de sista arken lämnat Svanskog. Arken, de speciella ölunderläggsarken, som i åratal gjort succé runt om i världen, var kort sagt inget som efterfrågades under pandemin. Folk hade slutat gå på puben helt enkelt, och för drygt ett halvår sedan kom så beskedet om nedläggning.

– Det är fortfarande så svårt för mig att ta in det, att vi inte längre ska finnas. Hade det inte varit för coronan hade vi nog funnits några år till. Ja, helst hade jag ju sett att pipan rök ända tills den dag jag faller i backen.

Arbetet har betytt mycket för Freddy.

– Framför allt har det inneburit en trygghet för mig. Men det har inte bara varit en inkomstkälla, utan jag har också trivts väldigt bra med mitt arbete. En del vantrivs på sina jobb, men det gjorde inte jag. Aldrig.

– Och aldrig att jag under årens lopp tänkt att jag skulle vilja jobba som något annat heller. Jo, som slöjdlärare möjligen. Men så starka var aldrig de tankarna att jag någonsin tänkte att jag skulle säga upp mig.

Rolig, snäll och full i fan. En sån som hittar på mycket bus. Duktig på jobbet är han också!

Peter Wikström, ordförande för Avdelning 101 Svanskog, om Freddy som han har arbetat tillsammans med i 25 år.

BRUKETS HISTORIA

I likhet med många andra svenska bruk har Svanskog anor sedan flera hundra år tillbaka. Först var det ett järnbruk, sedan ett sågverk och därefter en massa- och kartongfabrik.

1902

Då tillverkades Svanskogs kartongmaskin – på Karlstad Mekaniska Verkstad. Det var också det året som våldsamma gatukravaller bröt ut i Stockholm efter ett stormöte om krav på allmän rösträtt. Polis beväpnade med sablar och batonger sattes in.

Guldkungen

Foto: Svanskogs hembygdsmuseum

Han kallades så, John Brynteson, han som hittade enorma mängder guld i Alaska.

130 miljarder dollar i dagens penningvärd­e. Rik som ett troll bestämde han sig då för att flytta hem till Sverige igen för att köpa och senare utveckla Svanskogs bruk i början på förra seklet. Så småningom köpte han även pappersbruket i Lilla Edet.

1958

Då, samtidigt som Sverige arrangerade fotbolls-VM, hade Svanskog som flest anställda – 537.

400 000

Så många ölunderlägg tillverkade Svan­skog varje timma (om man räknar om arken till den färdiga produkten).

Ölbrickskartong har Svanskog tillverkat alltsedan 1960-talet.

14 juli 2021

Då gjorde Freddy Andersson sitt sista skift på bruket. Under uppsägningstiden nu och senare i höst ska han ”städa och vara allmänt behjälplig”, säger han.

Den 19 januari nästa år gör han sin sista arbetsdag.

”Sedan får vi se vad som händer.”

Läs också

De vet vad ölet ska stå på

Gå in på en pub i London, New York eller Filipstad. Chansen är stor att pappret i ölunderläggen är från det värmländska bruket Svanskog.

2 kommentarer till “Sista skiftet på Svanskog

  • Hej min gamla arbetsplats. Pappersbruk är speciella arbetsplatser. Kommer aldrig glömma Svanskog och de personer jag mött där!

  • Svanskog kommer för alltid att vara en ”Profilfabrik” förutom ölunderlägg har man levererat en mängd underbara profiler till pappers andra avdelningars stora förtjusning.
    Det är med stor sorg som vi ser denna era gå in i historien.

    Vi mins Svanskog med värme, glädje och saknad i våra hjärtan!
    Tack för alla år /Pelle G Bäckhammars avd48

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Om företaget vill lägga ner – hur ska du agera i bolagsstyrelsen?

Om företaget vill lägga ner – hur ska du agera i bolagsstyrelsen?

Arbetstagarrepresentanten Bjarne Rasmussen lyckades stoppa en nedläggning. Här ger han sina bästa tips.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

Tuffare tag på bruken igen

Tuffare tag på bruken igen

Den senaste coronavågen har tvingat massa- och pappersbruken att återigen införa hårdare regler och restriktioner.

V-Tab lägger ned tryckerier

V-Tab lägger ned tryckerier

Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs, skriver Pontus Georgsson.

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.