Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Sluta utförsäkra covidsjuka

16 september, 2021

Skrivet av

krönika Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom, visar våra medlemsundersökningar. Det är inga överraskande siffror. Alltför ofta möter jag industriarbetare som vittnar om att sjukförsäkringen inte ger den trygghet vi har rätt till.

Vissa steg i rätt riktning har redan tagits av regeringen. Men reformeringen av sjukförsäkringen måste fortsätta, redan i höstbudgeten. IF Metall ställer fem konkreta krav för en mänskligare sjukförsäkring: 

Ta bort 365 dagars-regeln – vi måste få vara sjuka tills vi blir friska.
 • Just nu utförsäkras många med postcovid, eftersom de inte får vara sjukskrivna i längre än ett år. Även sjuka vars behandlingar och rehabilitering har skjutits upp i pandemin riskerar att utförsäkras. Det är orimligt. 365-dagarsregeln måste slopas omedelbart.
Ingen ska bedömas för frisk för att få sjukpenning, men för sjuk för att arbeta.
 • Arbetsförmedlingens arbetsförmågeutredningar är ofta bra, men underkänns ändå av Försäkringskassan. Det är inte rimligt. Arbetsförmedlingen vet vilka krav arbetsmarknaden ställer, och borde få fälla avgörandet.
Ge läkarintygen större tyngd – visa behandlande läkare större respekt.
 • I dag väger behandlande läkares ord för lätt när Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning. Om Försäkringskassan vill ha förklaringar eller kompletteringar till ett sjukintyg bör myndigheten åläggas att ta det med sjukvården direkt, inte med den sjuka personen.
Rehabiliteringskedjan behöver gå från att straffa till att stötta.
 • Rehabiliteringskedjan fungerar i praktiken som en serie tidsgränser där sjuka får svårare och svårare att kvalificera sig för sjukpenning. Vi vill i stället ha en verklig rehabiliteringskedja som hjälper individen att återgå i arbete.
Försäkringskassans utredningar måste bli bättre.
 • Inspektionen för socialförsäkringen har granskat Försäkringskassans avslag på sjukpenning. I endast 52 procent av fallen fann de att avslagen var väl utredda. Dåliga utredningar drabbar sjuka som befinner sig i en redan utsatt situation.

Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat oss att människors hälsa är det allra mest centrala – och att samhällets skyddsnät måste hålla när vi blir sjuka. Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. IF Metall kräver en mänskligare sjukförsäkring – nu.

En kommentar till “Sluta utförsäkra covidsjuka

 • arbetsskadeförsäkringen kan bara bli bättre om det finns jurister eller advokater som kan försäkringarna på sina 5 fingrar och kan rabbla försäkringen i sömnen.

  Idag blir/är man rättslös och rättsotrygg!
  Om man löser rättsäkerheten och rättstryggheten, så kan många som sliter sönder sina kroppar för arbetet kunna lita på sina försäkringar, men idag kan man inte lita på denna arbetsskadeförsäkring.

  Man har helt enkelt tagit bort samhällskontraktet!

  Det som också hände 2013, var att LO träffade en uppgörelse om en helt ny försäkring; en utfyllnad i den statliga föräldraförsäkringen. Medlemmar som är barnlediga kan ansöka om extra ersättning. Och till den nya försäkringen har arbetsgivarna hittills inte behövt betala in någon premie, för den betalas med pengar ur Afa Sjukförsäkring.

  Det säger sig självt att alla vi som har godkänd sjukersättning och inte heller får livränta, beror på dåligt skydd i försäkringarna. Och även ingen som kan arbetsskadeförsäkringen!

  Det är så här det blir, ingen vågor stå upp för orättvisor och otrygghet där man litar på vår gemensamma styrka och försäkringarna som man uppfyllt villkoren för, inte gäller när man behöver dem.

  Det handlar om rättssäkerhet: Att alla invånare i Sverige ska vara lika, inte bara inför lagen utan för försäkringarnas villkor. I den rättssäkerheten måste det ingå yrkesmänniskor som vill ge alla som tecknat en försäkring via sin anställning eller genom facket rättssäkerhet och rättstrygghet. Men denna finns inte och gäller inte när sjukdom/olycka uppkommer.

  Den som är sjuk eller skadats på arbetet den behöver adekvat hjälp av jurist eller advokat som kan tänka fritt och som säger: Vet du vad, vi kommer att ge dig detta. Men som alla vet så kommer detta aldrig att ske!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.