Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Sluta utförsäkra covidsjuka

16 september, 2021

Skrivet av

krönika Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom, visar våra medlemsundersökningar. Det är inga överraskande siffror. Alltför ofta möter jag industriarbetare som vittnar om att sjukförsäkringen inte ger den trygghet vi har rätt till.

Vissa steg i rätt riktning har redan tagits av regeringen. Men reformeringen av sjukförsäkringen måste fortsätta, redan i höstbudgeten. IF Metall ställer fem konkreta krav för en mänskligare sjukförsäkring: 

Ta bort 365 dagars-regeln – vi måste få vara sjuka tills vi blir friska.
 • Just nu utförsäkras många med postcovid, eftersom de inte får vara sjukskrivna i längre än ett år. Även sjuka vars behandlingar och rehabilitering har skjutits upp i pandemin riskerar att utförsäkras. Det är orimligt. 365-dagarsregeln måste slopas omedelbart.
Ingen ska bedömas för frisk för att få sjukpenning, men för sjuk för att arbeta.
 • Arbetsförmedlingens arbetsförmågeutredningar är ofta bra, men underkänns ändå av Försäkringskassan. Det är inte rimligt. Arbetsförmedlingen vet vilka krav arbetsmarknaden ställer, och borde få fälla avgörandet.
Ge läkarintygen större tyngd – visa behandlande läkare större respekt.
 • I dag väger behandlande läkares ord för lätt när Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning. Om Försäkringskassan vill ha förklaringar eller kompletteringar till ett sjukintyg bör myndigheten åläggas att ta det med sjukvården direkt, inte med den sjuka personen.
Rehabiliteringskedjan behöver gå från att straffa till att stötta.
 • Rehabiliteringskedjan fungerar i praktiken som en serie tidsgränser där sjuka får svårare och svårare att kvalificera sig för sjukpenning. Vi vill i stället ha en verklig rehabiliteringskedja som hjälper individen att återgå i arbete.
Försäkringskassans utredningar måste bli bättre.
 • Inspektionen för socialförsäkringen har granskat Försäkringskassans avslag på sjukpenning. I endast 52 procent av fallen fann de att avslagen var väl utredda. Dåliga utredningar drabbar sjuka som befinner sig i en redan utsatt situation.

Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat oss att människors hälsa är det allra mest centrala – och att samhällets skyddsnät måste hålla när vi blir sjuka. Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. IF Metall kräver en mänskligare sjukförsäkring – nu.

En kommentar till “Sluta utförsäkra covidsjuka

 • arbetsskadeförsäkringen kan bara bli bättre om det finns jurister eller advokater som kan försäkringarna på sina 5 fingrar och kan rabbla försäkringen i sömnen.

  Idag blir/är man rättslös och rättsotrygg!
  Om man löser rättsäkerheten och rättstryggheten, så kan många som sliter sönder sina kroppar för arbetet kunna lita på sina försäkringar, men idag kan man inte lita på denna arbetsskadeförsäkring.

  Man har helt enkelt tagit bort samhällskontraktet!

  Det som också hände 2013, var att LO träffade en uppgörelse om en helt ny försäkring; en utfyllnad i den statliga föräldraförsäkringen. Medlemmar som är barnlediga kan ansöka om extra ersättning. Och till den nya försäkringen har arbetsgivarna hittills inte behövt betala in någon premie, för den betalas med pengar ur Afa Sjukförsäkring.

  Det säger sig självt att alla vi som har godkänd sjukersättning och inte heller får livränta, beror på dåligt skydd i försäkringarna. Och även ingen som kan arbetsskadeförsäkringen!

  Det är så här det blir, ingen vågor stå upp för orättvisor och otrygghet där man litar på vår gemensamma styrka och försäkringarna som man uppfyllt villkoren för, inte gäller när man behöver dem.

  Det handlar om rättssäkerhet: Att alla invånare i Sverige ska vara lika, inte bara inför lagen utan för försäkringarnas villkor. I den rättssäkerheten måste det ingå yrkesmänniskor som vill ge alla som tecknat en försäkring via sin anställning eller genom facket rättssäkerhet och rättstrygghet. Men denna finns inte och gäller inte när sjukdom/olycka uppkommer.

  Den som är sjuk eller skadats på arbetet den behöver adekvat hjälp av jurist eller advokat som kan tänka fritt och som säger: Vet du vad, vi kommer att ge dig detta. Men som alla vet så kommer detta aldrig att ske!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Mens är en arbetsmiljöfråga

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

På vilket sätt är vi mer skyddade av det här, Marie Nilsson?

Det kan stå tillsvidareanställning på pappret men i praktiken blir vi alla inte mer än visstidsanställda, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.