Industriarbetarnas tidning

”Saknar att spela med riktig komp”

9 december, 2021

Skrivet av

Stämpla ut Bo Strandell har byggt en egen hemmastudio i källaren. Där kan han spela oändligt långa gitarrsolon och lägga på komp med datorns hjälp. Här berättar han om …

Hur han började

Jag började spela gitarr 1972. Då var det jag och morsan som spelade med Ulf G. Åhslunds tv-kurs. Sedan började jag och mina kompisar träffas för att jamma hemma hos varandra, ibland blev vi stoppade av polisen som sade att vi lät för mycket.

När min kompis som jag brukade spela gitarr med kom in på musikhögskolan kände jag att kan han så kan jag, och lämnade jobbet på Kanthal för ett musiklärarvikariat på kulturskolan i Köping. Efter det jobbade jag flera år som
gitarrlärare och spelade med en massa olika artister.

Olyckan vid klyven

2002 råkar jag kapa av mig pekfingret på en vedklyv. Det är inte särskilt bra om man jobbar som gitarrlärare. Fingret hängde bara ihop i böjsenan men gick fantastiskt nog ändå att fixa. När jag kom in på sjukhuset sade jag till läkarna att snälla, jag är gitarrlärare, ni måste rädda mitt finger. Hade det inte varit att jag bönat och bett hade de nog kapat det med tång.

Men jag har nästan inte spelat någon klassisk gitarr sedan dess, för att det är så ansträngande.

Att spela med komp

I studion sitter jag med ett program som heter Cake-walk. Där brukar jag börja med att lägga in en kompgitarr, sedan trummor och bas, och sist improviserar jag ett gitarrsolo över det.

Men jag saknar ju att spela med riktig komp. Kanske blir det något nu efter pandemin och när mina gamla kompisar också börjat pensionera sig. Det hade varit kul att göra ett till album, då tänkte jag att jag kan få med några av mina vänner som gästartister.

Foto: David Lundmark

Bo Strandell

Ålder: 62 år.
Bor: Hallstahammar.
Familj: Frun Ylva, sonen Karl och dottern Karin. Barnbarnen Arvid och Abbe.
Jobb: Pensionerad. Jobbade först med bimetall och sedan på keramikverkstaden på Kanthal. Instrumentalpedagog och sedan tillbaka på Kanthal för att bocka keramiska element.
Fritiden: Fotbollen har alltid varit viktig. Att rusta upp huset har blivit en stor del av livet. Var politiskt engagerad som ung och gillar att resa med familjen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”När jag spelar finns bara här och nu”

”När jag spelar finns bara här och nu”

Flöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

Hondon blev min biljett till världen

Hondon blev min biljett till världen

Man kan prata om nitar och långt hår, men egentligen handlar all rock’n’roll bara om en sak, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.