Industriarbetarnas tidning

”Saknar att spela med riktig komp”

9 december, 2021

Skrivet av

Stämpla ut Bo Strandell har byggt en egen hemmastudio i källaren. Där kan han spela oändligt långa gitarrsolon och lägga på komp med datorns hjälp. Här berättar han om …

Hur han började

Jag började spela gitarr 1972. Då var det jag och morsan som spelade med Ulf G. Åhslunds tv-kurs. Sedan började jag och mina kompisar träffas för att jamma hemma hos varandra, ibland blev vi stoppade av polisen som sade att vi lät för mycket.

När min kompis som jag brukade spela gitarr med kom in på musikhögskolan kände jag att kan han så kan jag, och lämnade jobbet på Kanthal för ett musiklärarvikariat på kulturskolan i Köping. Efter det jobbade jag flera år som
gitarrlärare och spelade med en massa olika artister.

Olyckan vid klyven

2002 råkar jag kapa av mig pekfingret på en vedklyv. Det är inte särskilt bra om man jobbar som gitarrlärare. Fingret hängde bara ihop i böjsenan men gick fantastiskt nog ändå att fixa. När jag kom in på sjukhuset sade jag till läkarna att snälla, jag är gitarrlärare, ni måste rädda mitt finger. Hade det inte varit att jag bönat och bett hade de nog kapat det med tång.

Men jag har nästan inte spelat någon klassisk gitarr sedan dess, för att det är så ansträngande.

Att spela med komp

I studion sitter jag med ett program som heter Cake-walk. Där brukar jag börja med att lägga in en kompgitarr, sedan trummor och bas, och sist improviserar jag ett gitarrsolo över det.

Men jag saknar ju att spela med riktig komp. Kanske blir det något nu efter pandemin och när mina gamla kompisar också börjat pensionera sig. Det hade varit kul att göra ett till album, då tänkte jag att jag kan få med några av mina vänner som gästartister.

Foto: David Lundmark

Bo Strandell

Ålder: 62 år.
Bor: Hallstahammar.
Familj: Frun Ylva, sonen Karl och dottern Karin. Barnbarnen Arvid och Abbe.
Jobb: Pensionerad. Jobbade först med bimetall och sedan på keramikverkstaden på Kanthal. Instrumentalpedagog och sedan tillbaka på Kanthal för att bocka keramiska element.
Fritiden: Fotbollen har alltid varit viktig. Att rusta upp huset har blivit en stor del av livet. Var politiskt engagerad som ung och gillar att resa med familjen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”När jag spelar finns bara här och nu”

”När jag spelar finns bara här och nu”

Flöjten och orkestern tar Maina Bejefalk till platser och tillfällen som hon annars inte skulle få uppleva – som kronprinsessans bröllop.

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

Så håller du branden borta

Så håller du branden borta

Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Med P4 i lurarna

Med P4 i lurarna

Ögonblicket Klockan är 09.37 på Lifts All i Järfälla – Välkommen till mitt kontor! Tomislav Rom står inne i ett eget rum på verkstaden och svetsar ihop ett fäste till en kran på de lyftverktyg de tillverkar, med Sveriges ­Radio P4 i hörlurarna. – Jag har bott i Sverige i sex år och jag lär […]

Nästan bara Ari på lagret

Nästan bara Ari på lagret

Ögonblicket: Klockan är 15.53 på Norell Möbel i Aneby.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

Ångesten fäster när det blir tyst

Ångesten fäster när det blir tyst

Carl Linnaeus: Jag har lärt mig att godta mina regelbundna depressioner och parera dem genom att knarka musik.

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.