Vad händer med a-kassan?
En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Arbetsolycka Jag fick ett 100 kilo tungt verktyg på benet från ett avstånd på cirka 30 centimeter. Jag hade så ont att jag var tvungen att åka hem. Chefen ville dock att jag skulle jobba dagen därpå, men lovade mig enklare arbetsuppgifter. Jag haltade i två veckor och nu, ett halvår senare, har jag ett ärr på 25 centimeter. Jag vill söka ersättning men är rädd för att förlora jobbet då. Vad har jag rätt till?
Svar: Du borde ha sökt akut läkarvård för ett så tungt falltrauma direkt efter olyckstillfället. Det är inte bra att du inte har gjort det.
Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtalad trygghetsförsäkring vid arbetsskador hos Afa Försäkring, skulle en anmälan om arbetsskada ha gjorts dit. Du hade då kunnat få ersättning för inkomstförlust, läkarvård och medicinkostnader, sveda och värk samt vid kvarstående besvär lyte- och menersättning, samt ärr-ersättning.
Eftersom du inte har sökt läkare tidigare blir det svårare att få ut ärrersättning. Du måste nu bevisa att en olycka faktiskt inträffat på arbetsplatsen.
Och om arbetsgivaren inte är bunden av arbetsskadeförsäkring hos Afa Försäkring finns ingen möjlighet att få ärrersättning.
Du måste i sådant fall stämma arbetsgivaren, vilket inte är att rekommendera.
Dels måste du visa att arbetsgivaren vållat dig skada, dels kan du bli tvungen att ersätta arbetsgivarens, tillsammans med egna, ombudskostnader om du förlorar målet.
Enligt arbetsmiljölagen är din arbetsgivare dessutom – utan dröjsmål – skyldig att underrätta Arbetsmiljöverket om dödsfall eller svårare personskada.
Arbetsgivaren kan bli skyldig att betala böter om inte detta görs.
Att ansöka om ersättningar som du har rätt till ger dock inte arbetsgivaren rätt att säga upp dig eller på något annat sätt agera mot din anställning.
Henric Ask, jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.