Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan jag söka ersättning i efterhand?

24 januari, 2022

Arbetsolycka Jag fick ett 100 kilo tungt verktyg på benet från ett avstånd på cirka 30 centimeter. Jag hade så ont att jag var tvungen att åka hem. Chefen ville dock att jag skulle jobba dagen därpå, men lovade mig enklare arbetsuppgifter. Jag haltade i två veckor och nu, ett halvår senare, har jag ett ärr på 25 centi­meter. Jag vill söka ersättning men är rädd för att förlora jobbet då. Vad har jag rätt till?

Svar: Du borde ha sökt akut läkarvård för ett så tungt falltrauma direkt efter olyckstillfället. Det är inte bra att du inte har gjort det.

Om arbetsgivaren är bunden av ­kollektivavtalad trygg­hetsförsäkring vid arbetsskador hos Afa Försäkring, skulle en anmälan om arbetsskada ha gjorts dit. Du hade då kunnat få ersättning för inkomstförlust, läkarvård och medicinkostnader, sveda och värk samt vid kvarstående besvär lyte- och menersättning, samt ärr-ersättning.

Eftersom du inte har sökt läkare tidigare blir det svårare att få ut ärrersättning. Du måste nu bevisa att en olycka faktiskt inträffat på arbetsplatsen.

Och om arbetsgivaren inte är bunden av arbetsskadeförsäkring hos Afa Försäkring finns ingen möjlighet att få ärrersättning.

Du måste i sådant fall stämma arbetsgivaren, vilket inte är att rekommendera.

Dels måste du visa att arbetsgivaren vållat dig skada, dels kan du bli tvungen att ersätta arbetsgivarens, tillsammans med egna, ombudskostnader om du för­lorar målet.

Enligt arbetsmiljölagen är din arbetsgivare dessutom – utan dröjsmål – skyldig att underrätta Arbetsmiljöverket om dödsfall eller svårare personskada.

Arbetsgivaren kan bli skyldig att betala böter om inte detta görs.

Att ansöka om ersättningar som du har rätt till ger dock inte arbetsgivaren rätt att säga upp dig eller på något annat sätt agera mot din anställning.

Henric Ask, jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Så får du rätt pengar efter olyckan

Så får du rätt pengar efter olyckan

Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

”Hela tiden nya hinder”

”Hela tiden nya hinder”

”Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt.” Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

Kampen för att få hjälp

Kampen för att få hjälp

Afa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Jag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

Får tjänstemännen utföra våra jobb?

Vi har tjänstemän som är ute i produktion, har de rätt att vara det? Det frågar en läsare.

”Vi ska försöka nå en lösning”

”Vi ska försöka nå en lösning”

Efter Dagens Arbetes avslöjande konstaterar Sveaskogs vd att varken Sveaskog eller dess entreprenörer har skött försäkringsfrågan på ett ansvarsfullt sätt. Nu har företagen träffat skogsarbetarna och de anhöriga i Rumänien för att lösa problemet.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.