Industriarbetarnas tidning

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

4 april, 2022 - 13:55

Skrivet av

Journalistpris Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp, reporter på Dagens Arbete.

Dagens Arbete har i ett stort antal artiklar granskat missförhållanden på statliga Samhall.

– Vittnesmålen vi samlat in är hårresande. Tack och lov har granskningen nu lett till att Riksrevisionen, Konkurrensverket och de flesta partier tagit tag i frågan och synar bolaget. Samhall håller också på att utbilda sina chefer kring arbetsmiljön och har organiserat om rejält i sin organisation, säger Elinor Torp, reportern bakom granskningen, som gläds åt nomineringen.

Hon tror att arbetssättet att fokusera granskningen till webben spelat in för att ge den ett stort genomslag.

– Vi tänkte annorlunda den här gången. Vi vände på steken och började på sajten, under vinjetten Sjuka Samhall. På så sätt vecklades historien ut över tid om hur statens eget bolag med sina sju miljarder i bidrag är mot sin personal, både anvisade och chefer, säger hon.

Guldspadevinnarna presenteras vid Grävseminariet i Luleå den 21 maj.

Övriga nominerade i magasinsklassen är Anders Paulsson, AnnaKarin Löwendahl och Kristina Wahlgren på Hem & Hyra för granskningen Adresskaoset – jakten på de hemlösa, samt Johan Fyrk på Byggnadsarbetaren för granskningen Bakom fasaden.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Jolyne tog sitt liv med Samhallkläderna på

Jolyne drömde om ett fast jobb på Samhall. Men efter förvirrande bud om var han skulle städa orkade han inte längre. Kvar finns mamma Josefine med alla frågor.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

4 kommentarer till “Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

 • Jag måste ställa frågan till Dagens Arbete.
  Vad har blivit bättre?
  Vi som slog larm Om trakasserier, hot, förnedring, löneavdrag och mycket, mycket mera har inte fått det bättre!
  Jag har från starten av allt detta blivit ett offer eftersom Samhall hatar oss som vågar stå upp och säga sanningen om kräkningar m.m.
  Tror inte jag är ensam om att inte få stöd eller hjälp från facket eller andra, efter att berättat vad som pågick och pågår på Samhall AB!

  I mitt fall sopade ledningen undan det under mattan ”för” det kunde ju inte hänt eller ville inte det skulle komma fram. Facket visste men svek. Mår Jag bra idag?
  NEJ!
  SÅ Vad är bättre?

  • Det är ledsamt att höra att du inte fått det stöd du behöver av ditt fack. Vi har granskat Samhall i många år och kommer självklart fortsätta med det. Din och andras mod att berätta är ovärderligt för att åstadkomma förändring.
   Helle Klein, chefredaktör

  • Instämmer till fullo. Samhall har granskats i flera år men ingenting, absolut ingenting har förbättrats kring den monumentalt dåliga arbetsmiljön. Förr tog Samhall god hand om sina medarbetare. Nu betalar staten Samhall för att kränka och pressa skiten ur sina anställda. Områdeschefer som är empatiska får gå eller blir tysta. Driftsledare och teamledare tillsätts enligt efter hur narcissistiska de är. Jag blir förbaskad varje gång jag läser att samhall har ”utvecklande” arbetssätt. De utvecklar inte längre sin personal. De avvecklar dem och enda utvägen är avsked så att de istället får ställa sig i kön på socialen.

   • Tacksam att någon kommenterar och är insatt i ämnet.
    Elaka sarkastiska kommentarer för att såra och göra personal illa om du kommer på kant med dem.
    Chefer, affärschef och områdeschefer som hotar och kör med härskarteknik.
    Ljuger om allt för att personalen inte ska få rätt eller att sanningar skall få komma fram.
    Samhall AB har blivit ett utnyttjande företag och långt ifrån det var tänkt att vara från början.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

DA:s avslöjande fick pris – igen

Dagens Arbete har för andra året i rad vunnit priset Guldspaden för bästa undersökande journalistik. Det vinnande bidraget är granskningen av återvinningsbranschen. – Det här är ett viktigt erkännande för den undersökande journalistik vi bedriver, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson. – Vi lyfter i våra granskningar fram frågor kring samhällets mest utsatta människor, sådana […]

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.