Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Vad ska jag tänka på inför semestern?

17 juni, 2022

Försäkringar Sommaren är ett bra tillfälle att se över allt försäkringsskydd. Att ha ett bra skydd gör att du kan koppla av och njuta mer av ledighet och resor. Privatekonomen Annika Creutzer ger sina bästa tips.

Illustration: Josephine Skapare

Täcker hemförsäkringen tillräckligt?

Ingår hemförsäkringen i fackavgiften kan du luta dig lugnt tillbaka, då har du en försäkring som täcker allt lösöre i bostaden utan gräns för hur mycket det är värt. När vi reser bort på sommaren är ju risken för
påhälsning av tjuvar större.

I hemförsäkringen finns ofta ett reseskydd. Det brukar räcka bra och en särskild reseförsäkring kan vara en onödig utgift.

Är barnen försäkrade?

Många kommuner försäkrar bara barnen under skoltid och därför behöver alla ha en egen barnförsäkring som också täcker sommarlovet. Gärna en sjuk- och olycksfall eftersom sjukdom också kan leda till livslångt handikapp.

Genom facken går det ofta att teckna prisvärda barnförsäkringar. Ska du göra något äventyrligt som glidflygning eller bergsbestigning – kolla att din egen försäkring räcker eller om du behöver extra försäkring.

Grönt kort

…är ett bevis på att ditt fordon är trafikförsäkrat och gäller i följande länder: Azerbajdzjan, Albanien, Moldavien, Tunisien, Montenegro, Turkiet, Iran, Nordmakedonien, Ryssland, Marocko och Ukraina.

Jämför bilförsäkringen med andra bolag. Det är den försäkring vi flyttar oftast. Var ägaren bor, om bilen står ute eller i garage och liknande kan ge olika priser på i stort sett samma försäkring.

Ska du köra utanför Sverige bör du kolla att bilförsäkringen gäller och om du har grönt kort, ett internationellt försäkringsbevis. Glöm inte registreringsbeviset och skadeblanketter. Att skadeanmäla på nätet är inte lika vanligt utomlands som i Sverige.

Om du hyr bil bör du vara observant. De stora kedjorna har ofta bra försäkringar, men hyr du av en mindre firma bör du kolla vilket försäkringsskydd du får. Ta alltid foton på bilen innan du kör i väg, särskilt om det redan finns skador. Då kan du bevisa att det inte är du som orsakat dem.

På semestern är det lätt att bankkortet används oftare och på nya ställen. Har du ett kreditkort har du möjlighet att kolla alla köp innan du betalar fakturan. Är det något som inte stämmer, kontakta banken omedelbart.

Det finns också bra spärrservice, hos exempelvis Stöldskyddsföreningen, då behöver du bara ringa ett telefonnummer för att anmäla om kort, mobil, körkort eller annat du listat i förväg har försvunnit.

Sommaren är också högtidsstund för ficktjuvar, särskilt där det är trångt och mycket folk. Förvara inte alla kort och nycklar på samma ställe. Om du blir bestulen – gör genast en polisanmälan och se till att bostaden inte står obevakad om du blir av med nyckeln.

Vill du skydda dig är en magväska som bärs innanför kläderna en bra försäkring. Friluftsbutikerna har många smarta prylar, till exempel bagagetag med inbyggt chip så att väskan kan spåras.

Annika Creutzer, privatekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När får jag ersättning för skadan?

Vad gäller för invalidersättning när man skadat sig? Försäkringsexpert Lennart Stéen svarar en läsare som fått en fraktur i tummen.

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

En skada från 1991 ger besvär i dag, men läsaren har blivit nekad ersättning av Afa och undrar: vad gäller?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

Den som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.