Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Förloraren blir vinnare

15 september, 2022

Skrivet av

Ledare Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Så kom då dagen då vi fick ett valresultat. Det högerkonservativa blocket vann till slut över det rödgröna. Valet blev extremt jämnt och resultatet är en paradox. Förloraren Ulf Kristersson, vars moderatparti har gjort ett dåligt val och backat, blir vinnare och får bilda regering. Medan vinnaren statsminister Magdalena Andersson, vars socialdemokrati gjorde ett bra val och har gått fram i nästan hela Sverige, nu blir den som förlorar regeringsmakten.

Valet ger många av oss blandade känslor. Å ena sidan glädje över att de tre storstäderna förmodligen kommer att styras av socialdemokrater och rödgröna. Å andra sidan chock och bestörtning över Sverigedemokraternas framgångar.

Det sistnämnda var dock väntat för all historisk erfarenhet visar att när konservativa partier börjar flörta med högerextremisterna i tron att de på det sättet ska kunna bemästra dem vinner bara de extrema.

Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas strategi är ett politiskt haveri. De har släppt in ett parti som otvetydigt har stark böjelse för fascism och nazism i den politiska värmen och nu får de sota för det i förlorade röster till detta parti. Att Ulf Kristersson och Moderaterna ler beror på att regeringstaburetterna hägrar men i grunden kan de bara vara djupt bekymrade över att inte längre vara största borgerliga parti. Något Moderaterna varit sen 1979.

Lika tragiskt är det att epoken med en svensk kvinnlig statsminister bara fick vara i nio månader. Magdalena Andersson har fått ett skyhögt förtroende och hon har varit en trygg och bra ledare i kristid. Hon kommer att vara en utmärkt oppositionsledare som förmår hålla balansen mellan hårdför opposition och förmåga till breda kompromisser när verkligheten så kräver.

Socialdemokratin måste nu ta tillfället i akt och idka självkritik. En valrörelse som bara dominerades av SD-högerns dagordning är ju ingenting annat än en katastrof. Var tog sjukvården, skolan och klimatet vägen? Och presidentvalsstrategin må ha varit smart med tanke på Anderssons förtroendesiffror men den politiska berättelsen ekade ganska tomt. När framtiden inte formuleras engageras inte heller de unga. Nu måste man mejsla fram visionen om ett annat Sverige och driva progressiva reformer.

Vi är många som sörjer dessa dagar.

Vi sörjer det faktum att Sverige nu har ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten. Vi sörjer en valrörelse som varit en tävlan i inhumana förslag och där invandrare hela tiden pekats ut som problem. Vi sörjer avhumaniseringen och hatdreven från SD:s trollarméer och hoten och hatet mot förtroendevalda, journalister och kulturarbetare. Vi sörjer en stukad liberal demokrati.

Magdalena Andersson benämnde på presskonferensen den oro som många känner inför det faktum att ett rasistiskt parti nu får regeringsinflytande. Hon pekade på att M, KD och L nu har ett tungt ansvar att hela tiden hålla vakt mot allt av hat, hot och våld mot journalister och förtroendevalda. Att detta ska behöva sägas till de blivande regeringsbildarna säger mycket om det allvarliga läget.

Vi vet också att med politiker som hetsar mot invandrare och HBTQ-personer följer ofta en våg av hatbrott. Det såg vi i Donald Trumps USA och vi ser det i Viktor Orbans Ungern.

”Det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter i det offentliga rummet”, sa Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot Antisemitism i Aktuellt och fick genast mothugg av Dagens Industris PM Nilsson. Det var direkt genant att höra Nilsson, men tyvärr ett uttryck för just den rumsrena högerns haveri.

”Jag ser er oro och jag delar den”, sa däremot den avgående statsministern Magdalena Andersson vid presskonferensen. Hennes ord betyder mycket. Hon tog i denna stund på sig ledarskapet för humanismen och det är hoppingivande.

Socialdemokratin måste nu bli ett själavårdande parti som förmår vända sorgen till engagemang och till fortsatt kamp för människovärdet och det öppna solidariska Sverige vi vill ha.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Valet där allt blev förvridet

Valet där allt blev förvridet

Våra politiker fjäskar för de förmögna medan de riktar kniven mot människor som flytt krig, skriver Anneli Jordahl.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?