Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Förloraren blir vinnare

15 september, 2022

Skrivet av

Ledare Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Så kom då dagen då vi fick ett valresultat. Det högerkonservativa blocket vann till slut över det rödgröna. Valet blev extremt jämnt och resultatet är en paradox. Förloraren Ulf Kristersson, vars moderatparti har gjort ett dåligt val och backat, blir vinnare och får bilda regering. Medan vinnaren statsminister Magdalena Andersson, vars socialdemokrati gjorde ett bra val och har gått fram i nästan hela Sverige, nu blir den som förlorar regeringsmakten.

Valet ger många av oss blandade känslor. Å ena sidan glädje över att de tre storstäderna förmodligen kommer att styras av socialdemokrater och rödgröna. Å andra sidan chock och bestörtning över Sverigedemokraternas framgångar.

Det sistnämnda var dock väntat för all historisk erfarenhet visar att när konservativa partier börjar flörta med högerextremisterna i tron att de på det sättet ska kunna bemästra dem vinner bara de extrema.

Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas strategi är ett politiskt haveri. De har släppt in ett parti som otvetydigt har stark böjelse för fascism och nazism i den politiska värmen och nu får de sota för det i förlorade röster till detta parti. Att Ulf Kristersson och Moderaterna ler beror på att regeringstaburetterna hägrar men i grunden kan de bara vara djupt bekymrade över att inte längre vara största borgerliga parti. Något Moderaterna varit sen 1979.

Lika tragiskt är det att epoken med en svensk kvinnlig statsminister bara fick vara i nio månader. Magdalena Andersson har fått ett skyhögt förtroende och hon har varit en trygg och bra ledare i kristid. Hon kommer att vara en utmärkt oppositionsledare som förmår hålla balansen mellan hårdför opposition och förmåga till breda kompromisser när verkligheten så kräver.

Socialdemokratin måste nu ta tillfället i akt och idka självkritik. En valrörelse som bara dominerades av SD-högerns dagordning är ju ingenting annat än en katastrof. Var tog sjukvården, skolan och klimatet vägen? Och presidentvalsstrategin må ha varit smart med tanke på Anderssons förtroendesiffror men den politiska berättelsen ekade ganska tomt. När framtiden inte formuleras engageras inte heller de unga. Nu måste man mejsla fram visionen om ett annat Sverige och driva progressiva reformer.

Vi är många som sörjer dessa dagar.

Vi sörjer det faktum att Sverige nu har ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten. Vi sörjer en valrörelse som varit en tävlan i inhumana förslag och där invandrare hela tiden pekats ut som problem. Vi sörjer avhumaniseringen och hatdreven från SD:s trollarméer och hoten och hatet mot förtroendevalda, journalister och kulturarbetare. Vi sörjer en stukad liberal demokrati.

Magdalena Andersson benämnde på presskonferensen den oro som många känner inför det faktum att ett rasistiskt parti nu får regeringsinflytande. Hon pekade på att M, KD och L nu har ett tungt ansvar att hela tiden hålla vakt mot allt av hat, hot och våld mot journalister och förtroendevalda. Att detta ska behöva sägas till de blivande regeringsbildarna säger mycket om det allvarliga läget.

Vi vet också att med politiker som hetsar mot invandrare och HBTQ-personer följer ofta en våg av hatbrott. Det såg vi i Donald Trumps USA och vi ser det i Viktor Orbans Ungern.

”Det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter i det offentliga rummet”, sa Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot Antisemitism i Aktuellt och fick genast mothugg av Dagens Industris PM Nilsson. Det var direkt genant att höra Nilsson, men tyvärr ett uttryck för just den rumsrena högerns haveri.

”Jag ser er oro och jag delar den”, sa däremot den avgående statsministern Magdalena Andersson vid presskonferensen. Hennes ord betyder mycket. Hon tog i denna stund på sig ledarskapet för humanismen och det är hoppingivande.

Socialdemokratin måste nu bli ett själavårdande parti som förmår vända sorgen till engagemang och till fortsatt kamp för människovärdet och det öppna solidariska Sverige vi vill ha.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Nu måste löntagarna hålla ihop

Nu måste löntagarna hålla ihop

Trots S-regering har det under lång tid varit en borgerlig majoritet i riksdagen. Det har inte varit till löntagarnas fördel, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.