Industriarbetarnas tidning

Fler industrier ställer om till nattskift

7 oktober, 2022

Skrivet av

Nya tider Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Tommy Thunberg Bertolone, ombudsman på förhandlingsenheten på IF Metall. Foto: IF Metall

Nätter och helger. Då har de rusande elpriserna ofta varit lägre. Det har gjort att arbetsgivare vill lägga om skift och arbetstider för industriarbetare, så att produktionen kan bedrivas när elen är billigast.

Flera lokala fackklubbar har hört av sig till IF Metalls förbundskontor för att få råd om vad som gäller när arbetsgivare vill lägga om skift efter elpriser, eller när de inte kommit överens med arbetsgivaren.

– Oftast är det industrier som arbetar med värmeugnar och liknande, som tar väldigt mycket ström, som velat göra förändringar, berättar Tommy Thunberg Bertolone som är ombudsman på förhandlingsenheten på IF Metall.

Vad är det som gäller om en arbetsgivare vill lägga om arbetstider och skift?

– Arbetstidens förläggning är en kollektivavtalsfråga som är reglerad. Det innebär att om arbetsgivaren har behov av att ändra arbetstidens förläggning vid arbetsplatsen krävs att de förhandlar och träffar en lokal överenskommelse med den lokala fackliga organisationen.

Vad händer om man inte kommer överens?

– Då finns stupstocksarbetstider i de flesta avtal. De reglerar vilka arbetstider arbetsgivaren då kan tillämpa.

Vad ska man som facklig tänka på?

– Vid sådana förhandlingar om exempelvis skiftarbete, natt- eller helgarbete är det viktigt att undanta medlemmar som inte har möjlighet att arbeta den tiden, till exempel ensamstående småbarnsföräldrar.

Kan man tvinga personalen att till exempel jobba helg?

– De skiftsformer som förhandlas in på arbetsplatsen, enligt kollektivavtalet, har man arbetsskyldighet på. Företaget måste självklart ta hänsyn till föräldraledighetslagen och småbarnsföräldrar, om det är möjligt. Kan vissa personer inte arbeta de arbetstider som är reglerade på arbetsplatsen så blir det arbetsbrist för dem.

Läs också

Hårda vindar säkrar jobben

Flera industrier har fått ett bryskt uppvaknande när elpriserna rusar. Men på gjuteriet i Värnamo såg man det komma.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Nattskift för att rädda jobben

Nattskift för att rädda jobben

När elpriserna skenar tvingas industriarbetare till snabba omställningar och nattarbete.
”Kris på grund av elpriset, det hade jag aldrig kunnat tro”, säger Arne Guldbrandsson på Fundo gjuteri i Charlottenberg.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Ingår lunchrast i övertiden?

Hur räknas tiden man äter när man jobbat övertid? Jurist Henric Ask svarar på läsarnas frågor.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.