Industriarbetarnas tidning

”Jakt är som semester för mig”

24 november, 2022

Skrivet av

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Claes har deltagit nio gånger i jaktskytte-SM. ”I somras skulle jag ha deltagit en tionde gång men hoppade över det eftersom jag tyckte att jag hade skjutit så jäkla dåligt på sistone.” Foto: Niklas Porter

CLAES WERNINGER

Ålder: 49 år.

Yrke: Massaarbetare på Waggeryd Cell, där han har arbetat sedan 1995.

Familj: Sambo, två vuxna barn.

Bor: I villa i småländska Vrigstad.

Här berättar han om …

Tjusningen med att skjuta

Det är roligt, alltid lika trevligt att se om man prickar rätt. Gemenskapen som är på en skjutbana, den är också lite speciell. Och jagat i skogen, det har jag gjort sedan jag var liten, tillsammans med mina två bröder. 

Det är som semester för mig. Eftersom jag jobbar skift och är ledig när inga andra är det brukar jag jaga mycket själv också. Mina hundar märker genast vad som är på gång när jag börjar plocka i grejerna därhemma!

Att skjuta på tavla eller i verkligheten

Jamen i verkligheten blir det ju på riktigt! Att försöka få ner en älg med ett dödande skott och inte skada den, det är speciellt, då ökar pulsen. En helt annan spänning än om man skjuter på en tavla. 

Om man bommar tavlan så är det ju ingen som får ont av det. Men det är bra träning, och det är väldigt viktigt. Många gör inte det, och då blir man mer osäker i skogen och riskerar att skada djuret.

Favoritbössan

Studsaren som jag håller i nu är favoriten, tror jag. Den jag brukar använda när jag skjuter prick. Det är en Huskvarna-modell, gjord av en tillverkare vid Värnamo vapen. Fem kilo väger den. Jag gillar pipan på den och jag skjuter bra med den. Kolven är i valnöt. Som extra lullull har jag också mina initialer, CW, inristade i den. Tänk att en gravör hackat in det där för hand …

När jag jagar brukar jag dock ha en annan studsare. Jag har fem stycken.

Claes säger att han har 14–15 jaktlicenser, och antalet vapen är ännu fler. Här är favoriten, en studsare med initialerna inristade. Foto: Niklas Porter

Läs också

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Kände mig som Clint Eastwood”

”Kände mig som Clint Eastwood”

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.