Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

2 december, 2022

Skrivet av

Perspektiv Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Anna Julius, reporter.

Jämställdhet och klimat. Jag började på Dagens Arbete för 14 år sedan. Hade någon då sagt till mig att de ämnena skulle vara frågorna som gjorde starkast intryck på en IF Metall-kongress skulle jag antagligen skrattat. Förbundet var trots allt kraftigt mansdominerat, och företrädde arbetare i de branscher som har störst miljöpåverkan. 

IF Metalls kongress debatterade frågor i dagarna fem. Debatten handlade om en lång rad ämnen. Några som brände till extra var pensioner, försäkringar, dödsolyckor och stressen på Samhall. 

Men det allra största intrycket gav ändå debatterna om kvinnors villkor, och talen om den gröna omställningen. 

Ombud efter ombud gick upp och argumenterade engagerat för gravidförsäkringar, bättre arbete mot förlossningsskador och mer jämställdhetsutbildning. I många fall fick de kongressen med sig – som i just de tre frågorna, där förbundsledningen egentligen velat avslå motionerna av olika anledningar. 

När Pia Johansson från avdelningen Bergslagen berättade om sexuella trakasserier ställde sig kongressen upp och applåderade. Det gjorde de också när Susanna Svensson från Halland talade om att bryta tabut om förlossningsskador.

– Kvinnorna har lyfts fram, inte bara av kvinnor utan även av många män, och det känns väldigt fint, som Martina Holmkvist Lundström sa till DA efter kongressen.

Dessutom ändrades stadgarna så det nu står tydligt att IF Metall är ett feministiskt förbund. 

Och så var det klimatet. Robert Wallgren från Mitt i Norrland var en av flera som gick upp och talade passionerat om vikten av omställning. Industrins roll i den gröna omställningen nämndes också av inbjudna talare som S-ledaren Magdalena Andersson och LO:s vice ordförande Therese Gouvelin. Och det var temat för den omvalda förbundsordföranden Marie Nilssons avslutningstal. 

Allt om IF Metalls kongress

Läs alla artiklar från kongressen här.

När jag började på DA var det en tydlig konfliktlinje: Ta hänsyn till miljön eller rädda jobben. I dag är alla väldigt noga med att framhäva att den gröna omställningen ger jobb, inte tar. Det är en sanning med modifikation. Ja, det skapas enormt många jobb, men jo, konflikten jobb/miljö finns i allra högsta grad kvar. Se bara på diskussionerna om ökad gruvbrytning. 

Men Marie Nilsson ville förstås inte prata om konflikterna utan om möjligheterna. Hennes budskap var att nu har facket chansen att flytta fram positionerna, eftersom efterfrågan på kvalificerad arbetskraft i den så kallade gröna industrin är enorm. Då krävs organisering, kompetensutveckling och samverkan om arbetsmiljön, framhävde hon. 

Framtiden är här och det är vi som formar den, var ledord för kongressen. Även om gamla strukturer lever kvar – det vittnade inte minst Pia Johansson om i sitt tal om sexuella trakasserier – så är det tydligt att IF Metall vill framstå som ett förbund i tiden. Mycket av det arbetet har skett under Marie Nilssons tid som ordförande.

Förbundet har trendigt nog utvecklat sitt varumärke och kommit fram till slagord som ”Vi är makten som ingen rundar”. Arbetet med den gröna omställningen är förstås ett led i att framstå som moderna, men också en realitet.

När besökarna på IF Metalls kongress sjöng Internationalen, packade ihop sina fanor och kongresshandlingar, hade framtiden redan börjat en trappa ner. Svartglänsande bilar var uppställda på mässgolvet för eCarExpo, en mässa om elbilar. Flera av dem förstås byggda av IF Metalls medlemmar. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.