Industriarbetarnas tidning

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

1 december, 2022 - 16:53

Skrivet av

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Det var vid förlossningen av sitt tredje barn som problemen började för kongressombud Susanna Svensson, som till vardags arbetar på Strängbetong i Veddinge. Moderkakan hade växt fast i livmodern och fick plockas ut manuellt.

– Jag höll på att förblöda och förlorade 3,7 liter blod, säger hon.

Sedan ingreppet har hon drabbats av både analprolaps, framfall och följdsjukdomar som njurbäckeninflammation. Men de första åren hade hon svårt att prata om det. Hon skämdes.

– Från början tänkte jag: Vad är det för fel på mig, varför råkar jag ut för det här? Jag kände mig inte jättetrygg med att prata med någon egentligen, varken min partner eller mina föräldrar, säger hon.

Jag blev överlycklig faktiskt, att de tog det på allvar. Det är så många kvinnor som lider i tysthet och jobbar på, vilket ibland kan förvärra saken, med mer värk, mer skador.

På arbetsplatsen bet hon ihop, trots smärtan.

– När jag kom till jobbet och skulle lyfta, släpa eller köra skottkärror så gjorde det ju ont. Men jag tänkte att det är nåt jag får leva med. Det får göra ont helt enkelt, säger hon.

I förlossningsvården upplevde hon inte att hon togs på allvar.

– Barnmorskorna och läkaren där sa att jag var skapt för att föda barn. Jag hade bara fått lite skrapsår, säger hon.

Det var först när hon av en slump träffade en kirurg i ett helt annat ärende, och hon beskrev sina symtom, som hon fick den rätta remissen.

– Hade inte jag träffat honom så hade jag inte varit opererad idag. Då kände jag: Fan att man ska få rätt hjälp på en helt annan enhet. Nu måste vi börja prata om det här, säger hon.

Susanna Svensson är glad över det stöd frågan fått på kongressen. ”Äntligen var det någon som tog det här på allvar”, säger hon. Foto: Lotta Holmström

Sedan dess har hon opererats tre gånger och är i dag ”så hel som jag kan bli”. Via en Facebook-grupp har hon hittat tusentals andra kvinnor runt om i Sverige med liknande problem. Där har hon funnit kraft och stöd.

– Jag har mer eller mindre haft ont varje dag sedan förlossningen. I tio års tid. Och det påverkar mig fortfarande varje dag, säger hon.

Ändå dröjde det till 2018 innan hon vågade prata om sina problem på jobbet.

– Jag vill nu bryta tabut kring det här. Vi måste börja prata om de här frågorna, säger hon.

Tillsammans med IF Metalls avdelningsordförande Emma Åkesson, författade hon en motion till årets IF Metall-kongress. Där krävde de bland annat att förbundet skulle tillsätta en arbetsgrupp för att belysa problematiken och vilka konsekvenser det kan innebära för individen och arbetsplatsen.

Förbundsstyrelsen valde först att avslå förslaget till arbetsgrupp. Men när frågan togs upp under kongressen var det flera ombud som yrkade bifall och möttes av stora applåder. Förbundsstyrelsen valde då att ändra sig.

– Jag hade ett par kollegor med mig från början. Men när jag sedan såg talarlistan fyllas med fackliga kamrater som jag aldrig pratat med så blev jag överväldigad. Jag tänkte yes!

För Susanna Svensson var det en förlösande känsla när beslutet om arbetsgrupp sedan röstades igenom.

– Jag blev överlycklig faktiskt, att de tog det på allvar. Det är så många kvinnor som lider i tysthet och jobbar på, vilket ibland kan förvärra saken, med mer värk, mer skador, säger hon.

Vad har du för förhoppningar på arbetsgruppen?

– Min förhoppning är att det ska resultera i en bättre arbetsmiljö för de förlossningsskadade kvinnorna. Och att facket kan få arbetsgivarna att förstå att det här är en arbetsmiljöfråga, säger hon.

Efter voteringen begärde Susanna Svensson åter ordet och tackade ombuden för stödet. Hon möttes då av en stående ovation och rungande applåder.

– Då brast det. Då började jag gråta. Det var känslomässigt. Äntligen var det någon som tog det här på allvar. Äntligen har jag fått folk att få upp ögon på att det här är en viktig fråga, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.