Industriarbetarnas tidning

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

1 december, 2022 - 16:53

Skrivet av

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Det var vid förlossningen av sitt tredje barn som problemen började för kongressombud Susanna Svensson, som till vardags arbetar på Strängbetong i Veddinge. Moderkakan hade växt fast i livmodern och fick plockas ut manuellt.

– Jag höll på att förblöda och förlorade 3,7 liter blod, säger hon.

Sedan ingreppet har hon drabbats av både analprolaps, framfall och följdsjukdomar som njurbäckeninflammation. Men de första åren hade hon svårt att prata om det. Hon skämdes.

– Från början tänkte jag: Vad är det för fel på mig, varför råkar jag ut för det här? Jag kände mig inte jättetrygg med att prata med någon egentligen, varken min partner eller mina föräldrar, säger hon.

Jag blev överlycklig faktiskt, att de tog det på allvar. Det är så många kvinnor som lider i tysthet och jobbar på, vilket ibland kan förvärra saken, med mer värk, mer skador.

På arbetsplatsen bet hon ihop, trots smärtan.

– När jag kom till jobbet och skulle lyfta, släpa eller köra skottkärror så gjorde det ju ont. Men jag tänkte att det är nåt jag får leva med. Det får göra ont helt enkelt, säger hon.

I förlossningsvården upplevde hon inte att hon togs på allvar.

– Barnmorskorna och läkaren där sa att jag var skapt för att föda barn. Jag hade bara fått lite skrapsår, säger hon.

Det var först när hon av en slump träffade en kirurg i ett helt annat ärende, och hon beskrev sina symtom, som hon fick den rätta remissen.

– Hade inte jag träffat honom så hade jag inte varit opererad idag. Då kände jag: Fan att man ska få rätt hjälp på en helt annan enhet. Nu måste vi börja prata om det här, säger hon.

Susanna Svensson är glad över det stöd frågan fått på kongressen. ”Äntligen var det någon som tog det här på allvar”, säger hon. Foto: Lotta Holmström

Sedan dess har hon opererats tre gånger och är i dag ”så hel som jag kan bli”. Via en Facebook-grupp har hon hittat tusentals andra kvinnor runt om i Sverige med liknande problem. Där har hon funnit kraft och stöd.

– Jag har mer eller mindre haft ont varje dag sedan förlossningen. I tio års tid. Och det påverkar mig fortfarande varje dag, säger hon.

Ändå dröjde det till 2018 innan hon vågade prata om sina problem på jobbet.

– Jag vill nu bryta tabut kring det här. Vi måste börja prata om de här frågorna, säger hon.

Tillsammans med IF Metalls avdelningsordförande Emma Åkesson, författade hon en motion till årets IF Metall-kongress. Där krävde de bland annat att förbundet skulle tillsätta en arbetsgrupp för att belysa problematiken och vilka konsekvenser det kan innebära för individen och arbetsplatsen.

Förbundsstyrelsen valde först att avslå förslaget till arbetsgrupp. Men när frågan togs upp under kongressen var det flera ombud som yrkade bifall och möttes av stora applåder. Förbundsstyrelsen valde då att ändra sig.

– Jag hade ett par kollegor med mig från början. Men när jag sedan såg talarlistan fyllas med fackliga kamrater som jag aldrig pratat med så blev jag överväldigad. Jag tänkte yes!

För Susanna Svensson var det en förlösande känsla när beslutet om arbetsgrupp sedan röstades igenom.

– Jag blev överlycklig faktiskt, att de tog det på allvar. Det är så många kvinnor som lider i tysthet och jobbar på, vilket ibland kan förvärra saken, med mer värk, mer skador, säger hon.

Vad har du för förhoppningar på arbetsgruppen?

– Min förhoppning är att det ska resultera i en bättre arbetsmiljö för de förlossningsskadade kvinnorna. Och att facket kan få arbetsgivarna att förstå att det här är en arbetsmiljöfråga, säger hon.

Efter voteringen begärde Susanna Svensson åter ordet och tackade ombuden för stödet. Hon möttes då av en stående ovation och rungande applåder.

– Då brast det. Då började jag gråta. Det var känslomässigt. Äntligen var det någon som tog det här på allvar. Äntligen har jag fått folk att få upp ögon på att det här är en viktig fråga, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?