Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ta chansen att plugga vidare!

9 februari, 2023

Skrivet av

Krönika Nu gäller det att omställningsstödet verkligen används av industriarbetarna. Ny kunskap är helt avgörande i den gröna omställningen.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Äntligen är det nya omställningsstudiestödet på plats. Det är ett krångligt ord, jag vet. Men låt dig inte avskräckas. Nu blir det möjligt att omskola eller vidareutbilda sig på 80 procent av lönen. Även den som står mitt i livet och ska betala för boende, bil och barn kan alltså plugga utan att ruinera sig.

Det är en fantastisk möjlighet – som IF Metall var med och skapade när vi förhandlade fram det nya huvudavtalet på den svenska arbetsmarknaden. Och nu gäller det att den här fina reformen verkligen används av industriarbetarna, i praktiken.

För vi vet ju att ny kunskap är helt avgörande i industrins gröna omställning. När tekniken byts ut och arbetsuppgifterna förändras behöver våra kunskaper uppdateras. För en industriarbetare kan det till exempel handla om att utbilda sig till automationstekniker för att kunna jobba i de nya gröna batterifabrikerna.

Nästan hela industrin skriker efter yrkesutbildad arbetskraft, men efterfrågan är särskilt stor inom automation och drift och underhåll. Industrielektriker är ett riktigt framtidsyrke.

Arbetsgivarna har fortfarande ansvar för kompetensutvecklingen i arbetet. Men med det nya omställningsstödet får individen chans att själv välja att byta bana eller utvecklas i sitt yrke – för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det gäller alla anställda oavsett anställningsform, samt uppsagda.

Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap!

Nu är det viktigt att inte bara tjänstemän, som redan har en massa akademiska poäng, tar chansen att få sina studier finansierade av det nya stödet. Bland oss industriarbetare finns ju en väldig massa kompetens, som vi ska vara stolta över. Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap!

Industriarbetarnas kompetens är alltså oerhört värdefull. Och verkligen värd att utveckla. Oavsett ålder – och oavsett tidigare studier. Om just du känner att dina kunskaper sitter i ditt huvud och inte på papper, så finns det möjligheter att få din kompetens validerad. Så att du får intyg på vad du faktiskt kan.

Även för äldre personer som arbetat ett tag lönar det sig att plugga vidare. De som studerar på högskolan eller komvux får i snitt 75 000 kronor mer i årslön än de som inte fortsätter med vidare studier, visar en rapport från SNS. När vi bygger på våra kunskaper får vi helt enkelt mer pengar i plånboken.

På vår webb www.ifmetall.se/omstallningsstod kan du läsa mer om det nya stödet och hur du söker det.

Gå in där redan i dag!

En kommentar till “Ta chansen att plugga vidare!

  • Det var en ”sockerbit” vi blivit helt, nästan, blåsta på. De flesta som söker får inte omställningsstödet. Det är bara att räkna, hur mycket avsätts i statsbudgeten till stödet och hur många räcker det till. Så dålig uppgörelse!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.