Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
9 februari, 2023
Skrivet av Marie Nilsson
Krönika Nu gäller det att omställningsstödet verkligen används av industriarbetarna. Ny kunskap är helt avgörande i den gröna omställningen.
Äntligen är det nya omställningsstudiestödet på plats. Det är ett krångligt ord, jag vet. Men låt dig inte avskräckas. Nu blir det möjligt att omskola eller vidareutbilda sig på 80 procent av lönen. Även den som står mitt i livet och ska betala för boende, bil och barn kan alltså plugga utan att ruinera sig.
Det är en fantastisk möjlighet – som IF Metall var med och skapade när vi förhandlade fram det nya huvudavtalet på den svenska arbetsmarknaden. Och nu gäller det att den här fina reformen verkligen används av industriarbetarna, i praktiken.
För vi vet ju att ny kunskap är helt avgörande i industrins gröna omställning. När tekniken byts ut och arbetsuppgifterna förändras behöver våra kunskaper uppdateras. För en industriarbetare kan det till exempel handla om att utbilda sig till automationstekniker för att kunna jobba i de nya gröna batterifabrikerna.
Nästan hela industrin skriker efter yrkesutbildad arbetskraft, men efterfrågan är särskilt stor inom automation och drift och underhåll. Industrielektriker är ett riktigt framtidsyrke.
Arbetsgivarna har fortfarande ansvar för kompetensutvecklingen i arbetet. Men med det nya omställningsstödet får individen chans att själv välja att byta bana eller utvecklas i sitt yrke – för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det gäller alla anställda oavsett anställningsform, samt uppsagda.
Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap!
Nu är det viktigt att inte bara tjänstemän, som redan har en massa akademiska poäng, tar chansen att få sina studier finansierade av det nya stödet. Bland oss industriarbetare finns ju en väldig massa kompetens, som vi ska vara stolta över. Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap!
Industriarbetarnas kompetens är alltså oerhört värdefull. Och verkligen värd att utveckla. Oavsett ålder – och oavsett tidigare studier. Om just du känner att dina kunskaper sitter i ditt huvud och inte på papper, så finns det möjligheter att få din kompetens validerad. Så att du får intyg på vad du faktiskt kan.
Även för äldre personer som arbetat ett tag lönar det sig att plugga vidare. De som studerar på högskolan eller komvux får i snitt 75 000 kronor mer i årslön än de som inte fortsätter med vidare studier, visar en rapport från SNS. När vi bygger på våra kunskaper får vi helt enkelt mer pengar i plånboken.
På vår webb www.ifmetall.se/omstallningsstod kan du läsa mer om det nya stödet och hur du söker det.
Gå in där redan i dag!
Det var en ”sockerbit” vi blivit helt, nästan, blåsta på. De flesta som söker får inte omställningsstödet. Det är bara att räkna, hur mycket avsätts i statsbudgeten till stödet och hur många räcker det till. Så dålig uppgörelse!