Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Dags att tacka nej, direktörer!

27 april, 2023

Skrivet av

KRÖNIKA Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Ett av målen i den här avtalsrörelsen var att tillsammans stå emot arbetsgivarnas krav på inskränkningar och centralisering av makt. Det lyckades vi med – av deras systemförändrande eller snarare system-
förstörande krav blev det egentligen ingenting.

Förtroendevalda i Pappers avdelningar har fortsatt mandat, makt, inflytande och rätten att förhandla. Vi kan känna oss nöjda med att flera steg tagits för att skapa en bättre balans mellan jobb och fritid. Men inget kommer av sig själv och engagemanget för våra gemensamma villkor behöver finnas hos var och en, både medlem och förtroendevald.

Även politikerna har ett jobb att göra. Besluten om att underlätta för de ekonomiskt mest utsatta grupperna har än så länge uteblivit.

Däremot ska det inte enbart vara arbetarna som tar ansvar. Det finns en stor medvetenhet om att löneökningarna inte motsvarar kostnadsökningarna i samhället i stort och vi är inte nöjda med situationen. Men, det går inte att kompensera inflationen med enbart löneökningar. Alltför höga löneökningar riskerar att leda till högre inflation.

Pappers är en del av, och står upp för, den svenska modellen som gett bra reallöneökningar över tid. Även i svåra tider har vi denna modell att utgå från. Ibland tar vi för givet att avtal tecknas men det kräver alltid en tillit till modellen och parterna emellan.

Därför måste också arbetsgivarna, och inte minst direktörerna, göra sitt. Kom inte med fler höga löneökningar och bonusar för direktörer samtidigt som ni kräver ansvar av andra. Direktörer, det är lämpligt att nu tacka nej.

Och även politikerna har ett jobb att göra. Besluten om att underlätta för de ekonomiskt mest utsatta grupperna har än så länge uteblivit. Visserligen var det väntat men det är ändå för dåligt.

Nu flyttar vi fokus till de lokala förhandlingarna, som innebär att inflytande över lön och villkor kan öka. Många av de förändringar som gjorts i kollektiv-avtalet behöver förhandlas och anpassas till de förutsättningar som råder ute på varje arbetsplats.

Avgörande för resultatet är att de som förhandlar får stöd men också att det medlemsnära fackliga arbetet blir verkligt och på riktigt. Det förutsätter att medlemmar bjuds in till samtal med förtroendevalda om de nya villkoren. Det är då utrymmet att vilja och tycka skapas. Som tidigare lokal företrädare är det inte utan att man kan sakna alla dessa möjligheter. Så ta vara på dem!

Tillsammans har vi i Pappers stått emot och stoppat avtalskrav från arbetsgivarna och än en gång visat att en stark fackförening behövs. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.