Industriarbetarnas tidning

GS storsatsar för ordning i skogen

19 juni, 2023 - 15:03

Skrivet av

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen.

Sommarhalvåret är högsäsong för plantering och röjning i de svenska skogarna. Nästan all säsongsanställd arbetskraft – 97 procent – är migrantarbetare, skriver GS-facket på sin hemsida. En stor andel har de senaste åren kommit från länder utanför EU, till exempel Thailand och Ukraina.

Ytterst få säsongsanställda går med i facket, vilket gör det svårt för GS att kontrollera att rätt löner och ersättningar betalas ut. Att det förekommer fel är dock vanligt enligt GS.

– Vi ser att det är väldigt mycket problem inom skogsvården. De säsongsanställda har väldigt dålig koll på sina rättigheter, säger Jonathan Lundberg, ombudsman på GS-facket.

Hans funktion på förbundet är en del av den satsning som GS-facket gör på skogen. Efter ett beslut på kongressen för ungefär ett år sedan anställdes Jonathan Lundberg som ombudsman för att jobba med särskilt fokus på organisering och rekrytering i skogen. Målet är att få upp organisationsgraden, att reglerna i kollektivavtalet ska följas bättre samt skapa bättre villkor både för skogsvårdsarbetare och maskinförare.

Hittills har mycket av hans arbetstid lagts på avtalsrörelsen och det nya skogsavtalet som gäller från den 1 april. Ett av kraven som facket drev och fick igenom var rätten till facklig introduktion på betald arbetstid.

– Den frågan drev vi stenhårt. Uppgörelsen hängde på att vi fick med den, annars hade allt fallit, säger Jonathan Lundberg.

Skrivningen innebär att arbetsgivaren ska beordra sina anställda att närvara på informationstillfället, till skillnad mot tidigare då det var frivilligt att delta och många valde att inte komma. Nu kan facket försäkra sig om att de åtminstone kan informera om övertidsersättning, helgvila, ob-ersättning och andra villkor som gäller. Förhoppningen är också att fler ska gå med i facket.

– Vi har infört ett tillfälligt medlemskap för säsongsarbetare som gäller i 6 månader. Där ingår rättshjälp och förhandlingshjälp. Vi har haft ett 30-tal ansökningar hittills i år. Förra året hade vi två, säger Jonathan Lundberg.

I år införs också en ny samarbetsmodell mellan GS och de stora skogsbolagen som anlitar entreprenörer för skogsvård. Om det finns signaler om att allt inte står rätt till ska fack och skogsbolag åka ut på en kontroll tillsammans.

Kenneth Andersson är maskinförare och huvudförhandlingsombud för GS på Sveaskog. Han berättar att de började jobba enligt den här modellen redan förra säsongen.

– Vi har varit med och tagit fram ett frågebatteri tillsammans med Sveaskog. Det är jag och fyra andra förhandlingsombud från GS som åker ut på kontroller med representanter från Sveaskog.

Förutom att de får en gemensam och samstämmig bild av situationen, tror Kenneth Andersson att det sänder en viktig signal att fack och uppdragsgivare kommer ut tillsammans.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi har fått till det här. Nu ser de att vi är där båda två och ställer frågor. Det är ett starkt signalvärde – ska man mörka något för GS-facket så kommer man att behöva göra det för Sveaskog också.

Ytterligare en del av GS satsning är att två ombudsmän har avsatts i år för att jobba med att organisera och förhandla för migrantarbetare och att göra så många besök i skogen som möjligt. Även skogsmaskinförare, som ofta jobbar för mindre entreprenörer, ska sökas upp. I dag är relativt få av dem med i facket.

– Ju färre medlemmar vi har i skogen, desto mindre är vi där. Det blir som en nedåtgående spiral. Tanken är att vi ska vända den, säger Jonathan Lundberg.

Att förändra situationen i skogen är ett långsiktigt arbete, men enligt Jonathan Lundberg kommer det att märkas skillnad redan i år.

– Vi kommer att vara ute på fler arbetsplatser och vi kommer att hitta fler brister än vi har gjort tidigare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Kamraterna blev kvar i kriget

Kamraterna blev kvar i kriget

Efter två år med pandemi och krångel med inreseregler såg Joakim Gustafsson fram emot ett normalt år. Då blev det krig och hälften av personalen fastnade i Ukraina.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Oro för jobben när lokala företag byts ut

Kommer lönerna att dumpas? Oron är stor när Stora Enso ersätter lokala entreprenörer med snabbutbildade skogsmaskinförare från Rumänien.

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.