Industriarbetarnas tidning

Pappers tappar medlemmar

7 augusti, 2023 - 09:12

Skrivet av

Förr var det självklart att vara med i facket. Så är det inte längre. Det kan leda till sämre villkor i framtiden, varnar företrädare för facket.

17 201

personer var medlemmar i Pappers i mitten av juni 2023 (inklusive pensionärer).
Källa: Pappers

22 804

medlemmar lämnade LO 2022. Totalt var 1 389 440 medlemmar förra året.Källa: LO

69 %

av alla på den svenska arbetsmarknaden var fackligt anslutna 2022.Källa: LO

Håller LO-facken som helhet på att dö sotdöden? Det är Lasse Wåhlstedt, mångårig förhandlare på Pappers, som ställer frågan.
Det största hotet i det ”fackliga välfärdsbygget” är sjunkande organisationsgrad. Alltså att allt färre väljer att vara med i facket. Det menar både Lasse Wåhlstedt och Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

– Vi står och faller med organisationsgraden, säger Lasse Wåhlstedt.
Enligt en rapport från Arena Idé tidigare i somras minskade andelen fackligt anslutna på den svenska arbetsmarknaden, från 70 till 69 procent, under 2022. Störst blev tappet bland arbetare, där andelen minskade från 62 till 59 procent. LO tappade 22 804 medlemmar förra året.

Att LO som kollektiv sjunkit undan, både i betydelse och i folks medvetande, tycker Robert Sjunnebo och Lasse Wåhlstedt är en bekymmersam utveckling.

De framhåller också att ju mer olika villkoren blir mellan LO-förbunden, desto svårare blir det att hitta den gemensamma nämnaren i frågor som kan drivas tillsammans.

När det gäller Pappers är andelen anslutna pappersarbetare knappt 92 procent av kåren, enligt Pappers. Siffrorna varierar lite beroende på hur man räknar, enligt rapporten från Arena Idé är anslutningsgraden cirka 89 procent. Det är, hur som helst, siffror som andra förbund bara kan drömma om. Men för några decennier sedan var organisationsgraden 98 procent och på Pappers oroar man sig ändå för den fortsatta utvecklingen.

Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

– Vad händer då med anställningsskydd och andra avtalsvillkor, frågar Robert Sjunnebo retoriskt.

– Mycket går att förändra till det sämre, om det vill sig illa, säger Lasse Wåhlstedt.

Och det kan gå fort.

De pekar på exemplet Grekland, som för några år sedan var illa ute ekonomiskt. Där fick facken skrota det förhandlingssystem som byggts upp. Kollektivavtalet som blev följden, var en blek kopia av det tidigare.

Vi är och har varit väldigt penningjagande genom åren. Lönen har blivit en kompensation för dåliga arbetstider

Lars Wåhlstedt

Kollektivavtalet är en bra barriär, menar Robert Sjunnebo. Det skyddar mot ensidiga förändringar från arbetsgivarens sida.

– Den extremt koordinerade lönebildning vi har i Sverige, lägger hinder för arbetsgivaren att göra allt på sitt sätt och efter enbart sin vilja.

Samtidigt innebär nuvarande system att båda parter får ge och ta. Robert Sjunnebo menar att kollektivavtalen som sådana ”sjunger långsamhetens lov”.

– Det är de långsamma rörelserna åt rätt håll som är de viktiga, menar han.

Samtidigt speglar avtalet de utmaningar som finns i diskussionerna mellan fack och arbetsgivare.

– Utmaningen i dag är den slimmade bemanningen. Den som gör det nästan omöjligt att få annan ledighet än den schemalagda.

Kort sagt: Striden om tiden.

Den ekonomiska utvecklingen på senare år, har inte gjort Pappers medlemmar till förlorare.

– Tvärtom. De tillhör vinnarna om vi bara ser till plånboken, säger Robert Sjunnebo.

Kanske har det till och med varit för mycket fokus på pengar?

– Vi är och har varit väldigt penningjagande genom åren. Lönen har blivit en kompensation för dåliga arbetstider, säger Lars Wåhlstedt.

– Är det en rättighet att få jobba ihjäl sig? Eller behöver förbundet gå in och styra mer i den här frågan? undrar Robert Sjunnebo.

Detta blir en aktuell fråga när friveckorna på många håll omvandlas till övertid, för att de anställda är för få. Eller ”precisionsbemanning”, som det numera kallas.

Men de vet att det är en känslig fråga. På något bruk drog företaget ner på övertiden. Då beklagade sig medlemmarna … för facket!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Från mössan i handen till inflytande. Riktigt så spikrakt är det så klart inte, men många saker vi som jobbar nu lätt tar för givet, har en gång varit resultatet av kamp och förhandlingar. Här listar vi ett antal avgörande händelser fram till i dag.

”Det var på tiden, ärligt talat”

”Det var på tiden, ärligt talat”

Bra löneökning. Helt okej. Vi får se vad det ger i lönekuvertet i slutändan. Dagens Arbete pratade med några anställda på Katrinefors bruk om nya avtalet.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.