Industriarbetarnas tidning

Därför väljer han bort facket – just nu

7 augusti, 2023

Skrivet av

Alla är inte med i facket. August Wieser till exempel, en av DA:s mest omskrivna pappersarbetare någonsin. Men nu överväger han att bli det – om några år.

Första gången Dagens Arbete träffade August Wieser var hösten 2017. Då var han 16 år och hade precis påbörjat industriprogrammet med processteknisk inriktning på Polhemsskolan i Gävle. En gymnasieutbildning som var – och fortfarande är – som klippt och skuren för en framtida pappersarbetare. Treårig, med ömsom teori ömsom praktik.

I dag, snart sex år senare, har August en fast tjänst på Swedpaper, ett ungt och lönsamt litet pappersbruk som ligger inhyst inom Billerud Korsnäs område utanför Gävle. ”Fabriken i fabriken”, som vissa säger. Med en sjuttio år gammal men alltjämt pålitlig jättemaskin som för dagen stånkar ur sig ton med papper som ska bli bärkassar i slutändan.

August pekar och visar oss runt. Här har han jobbat skift de senaste två–tre åren, och han trivs bra säger han. Med både arbetskamraterna och arbetsuppgifterna. Om han tänker tillbaka på tiden när han var tonåring och satt i skolbänken, så blev jobbet också ungefär som han hade föreställt sig.

– Fast mycket roligare faktiskt. I och med att man jobbar så tajt ihop så blir ju arbetskamraterna nästan som en familj för en. Det enda som känns svårt ibland är nattskiften. Att behöva jobba när ens kompisar är lediga och tvärtom.

August Wieser har länge tvekat att gå med i facket, men snart kanske han gör det ändå. Foto: Daniel Larsson

August ger intryck av att vara som vilken annan ung och flitig pappersarbetare som helst, men på en punkt avviker han från den rungande majoriteten i sitt skrå: han är inte med i facket. Nej, vare sig i Pappers eller i något annat fackförbund. Det har han aldrig varit. Och rädd för att förlora jobbet – där inkomstförsäkringen ändå kan utgöra en viss mjuklandning – det är han inte.

I ett förbund som Pappers, där den så kallade organisationsgraden alltid har varit mycket hög, kan ett sådant här ställningstagande väcka viss förvåning.

– Min pappa, som jobbade på Iggesund några somrar för många år sedan, blev också förvånad när jag berättade det. ”Jobbar man på ett pappersbruk är man väl med i facket”, menade han. Men sedan förklarade jag varför, och det köpte han helt.

Foto: Daniel Larsson

Förklara en gång till.

– Största anledningen är för att det kostar en del. Mellan 1,5 och 1,9 procent av lönen. Vilket skulle innebära en avgift på 400 kronor per månad ungefär. Det tycker jag är lite för mycket, och därför har jag avstått.

Men då går du ju miste om försäkringar och annat, Dagens Arbete till exempel?

– Haha! Jo, men tidningen kan jag läsa här på jobbet. Och försäkringar … Den största tryggheten får man ju ändå om man är med i a-kassan, och det är jag. I Pappers a-kassa.

Men inte i facket alltså?

– Nej … Jag vet, de gör många bra saker. Som det här med tandvårdsklubben. Att man får tillbaka 75 procent av det som tandläkaren tar betalt. Det låter jättebra. Men jag som är 21 har ju gratis tandvård tills jag är 25. Man vill ju ogärna betala för en sak som man inte har nytta av, menar jag.

Hemförsäkringen då?

– Ja, där har ju facket ett samarbete med Folksam. Det är säkert jättebra för dem som har en lite dyrare hemförsäkring. Men jag bor i en mindre lägenhet. Jag skulle inte få tillbaka något av det jag skulle bli tvungen att betala för.

Så av ekonomiska skäl har du valt att stå utanför facket?

– Jag har råd med det. Men jag tycker inte att det är värt det. Inte nu i alla fall. Jag skulle gärna vara med i facket om jag enbart betalade för jobbet som de gör för att exempelvis höja våra löner och förbättra vår arbetsmiljö. Allt förhandlingsjobb alltså. Men det andra, allt annat runt om, det är jag inte så intresserad av.

Ni som jobbar på Swedpaper brukar toppa löneligan – kanske tack vare facket?

– Det är sant. Men vem vet – jag kanske skulle haft en ännu högre lön om jag haft en personligt satt lön i stället för att Pappers hade förhandlat fram den åt mig.

Men man kan ju vara med av solidariska skäl?

– Det kan man. Och det är väl den främsta anledningen till att jag sedan en tid tillbaka faktiskt har funderat på att gå med i facket. Vi får se, kanske jag gör det när jag är 26 och får betala alla tandvårdsräkningar själv!

Mats Linander Foto: Daniel Larsson

August har förstås uppvaktats av en och annan förtroendevald. Mats Linander bland andra, en 65-årig processoperatör som går i pension nu i augusti. Vi träffar honom i torkarkuren. I över tjugo år har han varit fackligt aktiv, berättar han, och han skrattar till när hans 44 år yngre kollega kommer på tal.

– Nä, August, han är en svikare!

Vad har du gjort för fel?

– Tja, det är ju så med människor och fria viljor!

Du kanske inte har varit tillräckligt på?

– Kanske det … Jag vet inte varför vissa inte vill vara med, de kanske tycker att det är för dyrt.

Men ska du inte försöka värva August en sista gång då?

– Äh, jag lär väl ge de andra ombuden något att göra också. Nu får de ta över stafettpinnen!

Iwan Larsson, Erik Sundström och Johnny Andersson. Foto: Daniel Larsson

En bit därifrån, inne i maskinkuren, träffar vi tre andra äldre och rutinerade pappersarbetare. När de var unga var det ”självklart” att vara medlem i facket, berättar de. Sådan var tidsandan. Så fort ett anställningskontrakt var påskrivet var det marsch iväg till fackexpeditionen.

– På sjuttiotalet blev man ju utfryst om man inte var med i facket. Då blev det ett jävla liv! säger Iwan Larsson.

Han är 72 år, gick på Polhemsskolan i slutet av 60-talet, och hoppar fortfarande in och jobbar allt efter behov.

– Jag är här om det strular. Ja, jag får inte gå hem, säger de. Iwan har sett och hört det mesta
genom åren. ”Det Iwan inte vet är inte värt att veta”, som en av hans kollegor säger. Och ett fackförbund, det har han alltid tillhört.

– Det är klart att man var med i facket.

Varför då?

– Det är ju en säkerhet, om det händer något.

På en stol bredvid sitter Johnny Andersson och nickar. Han är 61 år och har
bestämt sig för att gå i pension i förtid. I långt över 40 år har han arbetat skift, och nu orkar han inte mer.

Nätterna är värst, säger han.

– Jag har bara sju skift kvar, sedan går jag hem. Det ser jag fram emot. Men jag blir kvar som revisor.

90.5 procent

är organisationsgraden på Avdelning 3 Karskär. I Pappers som helhet är den 91,7 procent.
Källa: Pappers

Varför gick du med i facket, tror du?

– Jamen det var självklart då, så var det bara. Vi hade många fackliga representanter här på den tiden, och de var ju på en nästan dagligen. Och som Iwan säger, det är en trygghet att vara med i facket. Särskilt om det blir osäkra tider.

Johnny tror han har en förklaring till varför Pappers har tappat medlemmar på senare år. Inte så många jämfört med andra fackförbund, men ändå.

– Tidigare, för tio–femton år sedan, drogs ju en del av fackavgiften till a-kassan. Men nu betalar du in till
a-kassan separat. Så vissa upplever väl att det räcker med den tryggheten, om de skulle råka bli av med jobbet.

Framför en av skärmarna sitter 52-åriga Erik Sundström och petar i sig en wallenbergare med potatis. Tidigare jobbade han på Ortviken i Sundsvall, men så lades bruket som bekant ner för ett par år sedan, och därför flyttade han hit.

Foto: Daniel Larsson

August frågar honom om han hade någon fördel av facket när han blev uppsagd.

– Jo, det hade jag väl … I stället för sex månaders uppsägningstid lyckades ju facket faktiskt förhandla åtta månader åt oss. Och de som hade tolv fick fjorton. Men det var ju en del som var missnöjda också, som gick ur facket.

Han tar ett par klunkar Trocadero, fortsätter:

– Jag vet inte om jag haft någon direkt nytta av facket … Fast DA är bra, den ska du ha!

Swedpaper AB

  • Bildat: 2013.
  • Tillverkar: Cirka 70 000 ton säck- och kraftpapper per år.
  • Finns: På Billerud Korsnäs
  • fabriksområde utanför Gävle.
  • Maskinpark: Korsnäs gamla PM2:a från 1953. Hyr lokalerna av Billerud Korsnäs.
  • Anställda: Cirka 70 personer.

En kommentar till “Därför väljer han bort facket – just nu

  • När jag hör att folk tycker att det är för dyrt blir jag smått irriterad.

    Utan facket – ingen garanterad lön över huvud taget.
    Dessutom så ser facket till att lönen höjs varje år med summor som är högre än fackavgiften, man går ju alltså ”plus” redan första året man är med.
    Följande år och de framöver? Man får ju löneökning då med, vilken man inte varit garanterad utan fack. På 30 år blir det en väldigt stor skillnad!

    Om folk efter detta fortfarande inte vill gå med för att ”man får ju löneökning ändå” så är man otroligt egoistisk som låter andra bära förbättringarna. Det är väldigt nära stöld.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Traditionell trygghet är trendigt

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Därför är de så nöjda på Figeholm

Därför är de så nöjda på Figeholm

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De flesta av Pappers avdelningar krymper

De flesta av Pappers avdelningar krymper

Organisationsgraden är fortfarande hög, men Pappers gick back med ett par hundra medlemmar under 2020. Nu planerar förbundet riktade insatser där de tappat mest.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.