Bromsa inte klimatomställningen
Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
7 september, 2023
Skrivet av Marie Nilsson
KRÖNIKASjälvklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Det har varit en mörk sommar på svenska arbetsplatser. Under juni och juli gick hela nio personer till jobbet i Sverige – och kom aldrig mer hem. Två av dem omkom i en arbetsplatsolycka på ett industriföretag i Ängelholm.
Det är förfärligt. Vi kan inte ha det så här. Men hittills ser 2023 ut att bli det värst olycksdrabbade året sedan 2011, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.
Utvecklingen går alltså bakåt i stället för framåt. Det är oacceptabelt. Hela en av tre medlemmar i IF Metall är oroade för att drabbas av ohälsa eller olyckor på sitt jobb, visar vår senaste fackliga undersökning. Här finns ett stort och brådskande arbete att göra.
Arbetsgivarna måste ta sitt osvikliga ansvar för en trygg och säker arbetsmiljö. Alla anställda måste självklart få en introduktion om säkerheten på sin arbetsplats, precis som det står i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men en av fyra medlemmar i IF Metall har aldrig fått det, visar vår undersökning. Skärpning!
Vi i facket måste se till att vi har en stark skyddsorganisation på alla våra arbetsplatser. Våra skyddsombud är avgörande för att stoppa dödsolyckorna. De kan arbetsplatserna och förstår var riskerna finns. Ofta upptäcker de brister i tid, innan det går illa. Så om du är intresserad av att företräda dina arbetskamrater i det livsviktiga skyddsarbetet, kontakta din klubb eller avdelning.
Politiken måste visa att den menar allvar med nollvisionen mot dödsolyckor. Inte minst genom att se till att arbetsgivare som brustit i sitt arbetsmiljöansvar lagförs.
När dödsolyckor sker, ska ansvariga arbetsgivare självklart få kännbara straff.
Så är det tyvärr inte i dag. En granskning i tidningen Arbetet har avslöjat att mindre än var tionde dödsolycka på jobbet leder till att arbetsgivaren straffas. Vi
verkar alltså ha en blind fläck i den svenska rättsskipningen, och det är inte okej.
IF Metall kräver att rättsväsendet ska få mer resurser för att utreda arbetsmiljöbrott. Och att alla svenska tingsrätter ska ha minst en åklagare som är specialutbildad för att hantera arbetsmiljöbrott.
Ingen ska någonsin behöva dö av jobbet. Och ingen ska någonsin behöva uppleva att en anhörig går till sin arbetsplats och aldrig mer kommer hem.
Allra viktigast är så klart det förebyggande arbetet – som minimerar riskerna och skapar säkra arbetsplatser. Men om det värsta ändå händer, får svenska arbetsplatser inte vara ett laglöst land där de ansvariga går fria.