Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Döds­olyckorna måste få ett slut

7 september, 2023

Skrivet av

KRÖNIKASjälvklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Det har varit en mörk sommar på svenska arbetsplatser. Under juni och juli gick hela nio personer till jobbet i Sverige – och kom aldrig mer hem. Två av dem omkom i en arbetsplatsolycka på ett industriföretag i Ängelholm.

Det är förfärligt. Vi kan inte ha det så här. Men hittills ser 2023 ut att bli det värst olycksdrabbade året sedan 2011, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

Utvecklingen går alltså bakåt i stället för framåt. Det är oacceptabelt. Hela en av tre medlemmar i IF Metall är oroade för att drabbas av ohälsa eller olyckor på sitt jobb, visar vår senaste fackliga undersökning. Här finns ett stort och brådskande arbete att göra.

Arbetsgivarna måste ta sitt osvikliga ansvar för en trygg och säker arbetsmiljö. Alla anställda måste självklart få en introduktion om säkerheten på sin arbetsplats, precis som det står i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men en av fyra medlemmar i IF Metall har aldrig fått det, visar vår undersökning. Skärpning!

Vi i facket måste se till att vi har en stark skyddsorganisation på alla våra arbetsplatser. Våra skyddsombud är avgörande för att stoppa dödsolyckorna. De kan arbetsplatserna och förstår var riskerna finns. Ofta upptäcker de brister i tid, innan det går illa. Så om du är intresserad av att företräda dina arbetskamrater i det livsviktiga skyddsarbetet, kontakta din klubb eller avdelning.

Politiken måste visa att den menar allvar med nollvisionen mot dödsolyckor. Inte minst genom att se till att arbetsgivare som brustit i sitt arbetsmiljöansvar lagförs.
När dödsolyckor sker, ska ansvariga arbetsgivare självklart få kännbara straff.

Så är det tyvärr inte i dag. En granskning i tidningen Arbetet har avslöjat att mindre än var tionde dödsolycka på jobbet leder till att arbetsgivaren straffas. Vi
verkar alltså ha en blind fläck i den svenska rättsskipningen, och det är inte okej.
IF Metall kräver att rättsväsendet ska få mer resurser för att utreda arbetsmiljöbrott. Och att alla svenska tingsrätter ska ha minst en åklagare som är specialutbildad för att hantera arbetsmiljöbrott.

Ingen ska någonsin behöva dö av jobbet. Och ingen ska någonsin behöva uppleva att en anhörig går till sin arbetsplats och aldrig mer kommer hem.

Allra viktigast är så klart det förebyggande arbetet – som minimerar riskerna och skapar säkra arbetsplatser. Men om det värsta ändå händer, får svenska arbetsplatser inte vara ett laglöst land där de ansvariga går fria.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

Det måste bli lättare att att rapportera in brister anonymt, skriver Liberalernas Arman Teimouri och Malin Danielsson.

”Alla måste stå upp för en nollvision mot dödsolyckor”

”Det är provocerande och nonchalant att en del partier i Sveriges riksdag väljer att rösta emot en nollvision mot dödsolyckor.” Det skriver representanter för sex IF Metall-avdelningar i norra Sverige.

Brotten som kom bort i valet

Brotten som kom bort i valet

”Industriarbetarnas oro för att skadas på jobbet måste tas på lika stort allvar som oron för gängskjutningar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Ingen ska behöva dö av jobbet

Ingen ska behöva dö av jobbet

”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.