Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner
Skogsmaskiner är fast i området. ”Det blir tufft”, säger Erik Pettersson på EM Logging.
Industriarbetarnas tidning
9 september, 2023 - 10:14
Skrivet av Rasmus Lygner
När den afrikanska svinpesten upptäcktes kring Fagersta stoppades allt skogsbruk. Nu försöker skogsmaskinförare och entreprenörer förstå vad som gäller och var de kan arbeta.
Nästan hela dagen har arbetskamraternas röster surrat i Jan Quists hörselkåpor: Vet ni något nytt? Vad har ni hört? Hur ska det bli? Har några gränser dragits om?
– Så vi vet var vi får köra och var vi inte får köra, säger han.
Han har kört skördare i närheten av den smittade zonen de senaste dagarna. I zonen råder strikta restriktioner: ingen bärplockning, ingen jakt, inga skogspromenader och inget skogsbruk. Att överhuvudtaget vistas i skogen är förbjudet.
Nu står den röda Komatsun avstängd för dagen. Fredag. Snart ska han sätta sig i bilen och köra knappt två timmar till hemmet i Karlskoga. Där får han fortfarande röra sig fritt i skogen.
– Men man vet inte hur fort det går. De säger att det inte är någon fara, men det sa de om coronan också, säger han.
Att han befann sig på rätt sida gränsen, och trots allt fick fortsätta köra, var ren tur. Hans arbetsgivare, EM Logging, har sin bas strax norr om Fagersta. Orten där det första infekterade vildsvinet hittades.
Grisarna Svea och Sivert bökar runt i leran på Erik Petterssons och Veronica Thorséns bondgård. De vet inte vad de ska göra med grisarna än, men troligtvis måste de slaktas.
– Jag kan ställa dem i kostallet. Men när korna kommer hem då? Jag kan ju inte slakta dem för att behålla två hushållsgrisar, säger Veronica Thorsén.
Än så länge har den afrikanska svinpesten bara påträffats hos vildsvin, men viruset smittar också grisar. En smittspridning på svenska bondgårdar skulle få stora konsekvenser.
– Innan de blir smittade och för smittan vidare, kanske det är bättre att slakta dem? säger hon.
En pickup svänger in och parkerar på gårdsplanen. Erik Pettersson sitter kvar länge bakom ratten och pratar i ett headset.
Han driver företaget EM Logging med ett trettiotal maskinförare. Mobilen har ringt hela dagen och fortsätter att ringa medan han pratar:
– Vi har mycket jobb planerat i det här området, och det ställer till problem. Det blir ett stort inkomstbortfall. Nu försöker vi hitta lösningar, men det blir en rörig period.
Företaget har ett tjugotal skogsmaskiner, men ingen av dem är kvar inne i den smittade zonen.
– Vi har maskiner som har varit inne i området, som vi flyttade ut innan vi visste att där fanns svinpest. De måste stå orörda i en vecka, säger han.
Alla fordon och maskiner som använts i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras innan de kan användas igen. Allt för att minimera risken att svinpesten sprids ytterligare.
– Vi hade tur. I vanliga fall brukar vi vara där med kanske halva styrkan. Vi var på väg att flytta in i början på nästa vecka.
Hans största problem nu är bristen på information, att han helt enkelt inte vet vad som gäller. Att ingen riktigt vet.
– Det är svårt att få grepp om det, det har gått ut så lite information. Alla är så gröna. Skogsbolag och skogsägarföreningar, ingen har riktigt koll än.
De kan väl inte stänga av hela Sverige? När det har spridit sig för långt är det väl som det är?
Jan Quist.
Ute på kalhygget viftar Jan Quist med händerna för att slippa myggen.
På marken ligger kanske tusen kubikmeter virke, mest tall. Förhoppningsvis kan skotaren plocka upp det på måndag, om inget händer och zonen utvidgas.
Ja, gränserna lär väl flyttas hit och dit, konstaterar Jan Quist. Kanske utvidgas den smittade zonen och tvingar honom och arbetskamraterna att flytta skogsmaskinerna ännu längre bort.
Men hur långt egentligen? Till slut tjänar det väl inget till?
– De kan väl inte stänga av hela Sverige? När det har spridit sig för långt är det väl som det är? säger han.
Området som är drabbat av den afrikanska svinpesten.
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Den smittar inte till människa eller andra djur. Den kan vara mycket kostsam att bekämpa.
Hur sprids smittan och hur snabbt kan det gå?
Erfarenheter från andra länder visar att viruset sprids långsamt bland vildsvin, cirka 1–2 kilometer per månad. Men spridningen kan påskyndas – och hoppa till nya områden – genom människans hjälp. Det kan exempelvis ske genom transporter av infekterade djur, kontaminerade redskap och maskiner. Därför måste fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i den smittade zonen rengöras och desinficeras för att få flyttas ut.
I smittad zon får kadaver av skjutna och självdöda frilevande vildsvin bara hanteras av personer som har gått en av Jordbruksverket anvisad utbildning i biosäkerhet, eller som av Jordbruksverket bedöms ha motsvarande kompetens.
Det här är förbjudet inom den smittade zonen
Det är fortfarande tillåtet att bada på allmän badplats, delta i sportevenemang på permanenta banor och ha fest i en privatpersons trädgård.
Källa: Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Läs mer här.