Industriarbetarnas tidning

Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

8 september, 2023 - 13:54

Skrivet av

Allt skogsarbete är stoppat i skogarna runt Fagersta och Norberg. Dagens Arbete har pratat med flera skogsentreprenörer som är förtvivlade. Skogsmaskinerna är fast i området och jobb för miljoner ställs in.

Vet du mer eller är du drabbad?
Hör av dig till redaktionen!

Efter ett konstaterat fynd av afrikansk svinpest fattade Jordbruksverket i går torsdag beslut om att spärra av den smittade zonen. Det är ett tusen kvadratkilometer stort område kring Fagersta och Norberg som nu är belagt med starka restriktioner för att minimera risken för spridning.

Att ta skogspromenader utanför allmän väg är förbjudet och därmed även bärplockning, fiske, jakt och svampplockning. Inget skogsarbete får heller bedrivas i den smittade zonen och de maskiner som har använts i området måste rengöras och desinficeras innan de flyttas ut och används någon annanstans.

Skogsentreprenörer som Dagens Arbete har pratat med väntar ännu på information från Jordbruksverket om hur desinficeringen ska gå till. Under tiden står maskinerna stilla.

Entreprenören Agne Barrsäter berättar att de just nu inte ens får ta sig till de två maskiner som utgör deras hela maskinpark.

– Vi har tvärstopp. Maskinerna ska saneras, men ingen vet hur än.

Att ett så stort område spärrats av påverkar regionen hårt, säger han.

– Det är mycket skogsbruk här och det är många som lever av naturen. Jordbruk, besöksnäring och allt möjligt.

HÄR ÄR DEN SMITTADE ZONEN

Området som är drabbat av den afrikanska svinpesten.

Erik Pettersson som driver EM Logging har tre maskiner avställda just nu. De skulle just inleda ett flera månader långt arbete i området. Avspärrningen innebär inkomstbortfall på flera miljoner kronor.

– Det blir tufft. Vi måste försöka hitta andra områden att jobba i. Industrin måste få virke också.

Skogsbolaget Sveaskog har stoppat all sin verksamhet i området, uppger Anna Svensson, bolagets regionchef i Svealand. De har två maskiner i området i väntan på instruktioner om rengöring.

– Vi ser initialt att vi kan flytta maskiner till andra delar av närliggande skogsinnehav som inte berörs, men det är i dagsläget oklart vilken påverkan detta kan få, säger Anna Svensson.

Det var den 25 augusti som de första döda vildsvinen påträffades inom ett begränsat område i Fagerstatrakten. Först i går torsdag kunde afrikansk svinpest påvisas i prov från ett av de döda vildsvinen.

Foto: TT Nyhetsbyrån (arkivbild)

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Den smittar inte till människa eller andra djur. Den kan vara mycket kostsam att bekämpa.

Hur sprids smittan och hur snabbt kan det gå?
Erfarenheter från andra länder visar att viruset sprids långsamt bland vildsvin, cirka 1–2 kilometer per månad. Men spridningen kan påskyndas – och hoppa till nya områden – genom människans hjälp. Det kan exempelvis ske genom transporter av infekterade djur, kontaminerade redskap och maskiner. Därför måste fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i den smittade zonen rengöras och desinficeras för att få flyttas ut.

I smittad zon får kadaver av skjutna och självdöda frilevande vildsvin bara hanteras av personer som har gått en av Jordbruksverket anvisad utbildning i biosäkerhet, eller som av Jordbruksverket bedöms ha motsvarande kompetens.

Det här är förbjudet inom den smittade zonen

  • Alla typer av skogsbruksåtgärder.
  • Att släppa hundar lösa.
  • All typ av jakt av alla arter av vilt.
  • Alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark är förbjudna.
  • Alla aktiviteter utanför markerad tomtgräns eller etablerad tävlingsbana är förbjudna. Exempelvis svamp- och bärplockning, skogspromenader utanför anlagd väg, bad utanför allmän badplats.
  • Tävlingar och sportevenemang i skog och mark.
  • Att som obehörig vistas i vildsvinshägn eller inhägnader för tamgrisar.

Det är fortfarande tillåtet att bada på allmän badplats, delta i sportevenemang på permanenta banor och ha fest i en privatpersons trädgård.

Källa: Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. Läs mer här.

En kommentar till “Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsmaskinförare och entreprenörer försöker förstå vad som gäller och var de kan arbeta, efter utbrotten av afrikansk svinpest.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Sågverkschefen: ”Vi klarar oss en vecka”

Sågverkschefen: ”Vi klarar oss en vecka”

Nu slår svinpesten både mot skogsnäring och sågverk efter en redan besvärlig sommar.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.