Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi förtjänar bättre än så här

7 september, 2023

Skrivet av

Krönika Regeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den 17 augusti meddelade Säpo att risknivån för terrorattentat höjts till fyra på en femgradig skala. Statsminister Ulf Kristersson svarar myndigt på frågan om vad det innebär för medborgarna. Hans budskap är att vi ska leva som vanligt, medborgarnas säkerhet är nämligen regeringens viktigaste prioritering.

Det låter rimligt, men med tanke på hur regeringen hanterat korankrisen är det ett häpnadsväckande uttalande. Högst upp på regeringens prioriteringslista står något helt annat – att få fortsätta regera.

Någon annan slutsats går inte att dra utifrån vad regeringen faktiskt gjort i frågan. I somras bröt Kristersson tystnaden och inskärpte allvaret i situationen. Han betonade att alla medborgare har ett stort ansvar för att värna vår säkerhet.

Parallellt med detta skrev justitieutskottets ordförande Richard Jomshof djupt provocerande uttalanden som spädde på krisen. Kristersson, som förvisso kallade dessa uttalanden oacceptabla, rubricerade kraven på att regeringen skulle agera mot Jomshof som inrikespolitiskt tjafs.

Med vilken trovärdighet kan statsministern lägga ansvar på medborgarna när han inte ens kan styra sin innersta krets? Alla vet att Sverigedemokraternas stöd är en förutsättning för regeringens fortlevnad. Tyvärr har vi hamnat i en situation där regeringens beroende av Sverigedemokraterna snarare riskerar medborgarnas säkerhet.

Och ja Ulf, vi ska leva som vanligt.

Svenska folket går som vanligt till jobbet med en klump i magen. Är det uppsägningar på gång? Hur ska jag klara räkningarna när lånet ska skrivas om? Vad ska jag prioritera bort när maten blir dyrare? Hur kommer vinterns elpriser att se ut? Hur kan bränslepriserna gå upp när de skulle gå ner? Hur går det med barnens skolgång när resurserna krymper? Sker nästa gängskjutning i mitt bostadsområde?
Till detta lägger vi nu en hemkokad, uselt skött säkerhetskris.

Vi går och lägger oss med frågan ringande i huvudet. Vad har den här handlingskraftiga regeringen egentligen åstadkommit? Man har avskaffat dansförbudet. Efter ett tag kommer man också på det mest förutsägbara en högerregering kan göra – höginkomsttagare har fått lägre skatt.

Sverige både förtjänar och behöver bättre.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.