Industriarbetarnas tidning

Forskning ska sätta ljus på facket och SD

27 oktober, 2016

Var femte arbetare i Sverige stödjer Sverigedemokraterna, allt fler arbetare har utländsk bakgrund. Forskaren Anders Neergaard befarar en växande motsättning.

– Det gäller för facken att hålla tungan rätt i mun, påpekar han.

Han är biträdande professor på Linköpings universitet och har tidigare forskat om fackföreningsrörelsen, högerpopulism och rasism. Nu har han fått nästan tre miljoner kronor av Riksbankens jubileumsfond för att borra djupare i frågan.

De närmaste åren kommer han att studera hur LO-facken hanterar att en del av medlemmarna sympatiserar med ett parti som inte vill ha de andra medlemmarna i landet: Vilka strategier har använts hittills? Vilka åtgärder kan och ska vidtas?

De senaste valresultaten och opinionsundersökningar har visat att stödet bland fackens medlemmar för främlingsfientliga partier ökar. Det är något som redan nu utmanar solidaritetsprincipen som har hållit ihop arbetarfackföreningarna sedan dess begynnelse.

Den riktning facken rör sig framöver kommer, enligt Anders Neergaard, att ha konsekvenser för olika medlemsgrupper.

– Facken har målet att försöka organisera så många arbetare som möjligt inom sitt område. Då gäller det att tona ner sina politiska ställningstaganden, så att man inte skrämmer bort medlemmarna som röstar på Sverigedemokraterna, konstaterar Anders Neergaard och fortsätter:

– Det blir en spänning när det samtidigt finns många medlemmar som vill skicka tillbaka andra medlemmar till hemländerna. Den grundläggande frågan är vem facket är till för.

Vad Sverigedemokraterna är för ett politiskt parti råder det oenighet om bland opinionsbildare och forskare. Anders Neergaard, som har studerat partiet under många år, säger så här:

– Det är svårt att se Sverigedemokraterna som något annat än ett rasistiskt parti ursprunget av en högerextrem rörelse med nazistiska inslag. Men det betyder inte att alla som röstar på dem är övertygade rasister, även om de accepterar att partiet är det.

Sverigedemokraterna har åtminstone tidigare marknadsfört sig som ett arbetarparti. DA:s sammanställning inför senaste valet visade dock att man oftare röstade med Alliansen i arbetsmarknadsfrågor. Från fackligt håll får partiet ofta kritik för att vara arbetarfientligt, nu senast gällde det förslaget om en ny upphandlingslag.

Ändå har Sverigedemokraterna i vissa mätningar varit större än Socialdemokraterna för LO-väljare och nått över 30 procent. I SCB:s senaste fördjupade undersökning var siffran dock 20 procent.

Här finns en motsättning, menar Anders Neergaard, som dessutom hanteras olika inom olika fackförbund. I hans projekt ska bland annat 70-tal personer inom LO och fem olika fackförbund intervjuas.

– Jag är nyfiken på hur man tänker på det på lokal nivå och högre upp i den fackliga organisationen. Och hur det här kan påverka sammanhållningen mellan LO-förbunden.

Finns det en gräns för hur mycket facken kan anpassa sig utan att sälja sin själ?

– Det finns gränser för vad facken kan göra. Det som talar emot att man alltför hårt håller i politiska principer som ”solidaritet” och ”alla människors lika värde”, är att den svenska modellen är baserad på att facken ska organisera nästan alla löntagare. Om de flesta inte är med i facken, blir det svårt att upprätthålla kollektivavtalen, säger Anders Neergaard.

Han fortsätter:

– Samtidigt är en ideologisk solidaritet viktig för att bygga ett starkt fack, därför är passivitet i denna och andra frågor ett hot mot facket. Det finns olika sätt att se på solidaritet och forskningsprojektet kan öka förståelse för hur olika fackförbund och olika nivåer inom facken arbetar. Hur värnar facken allas lika värde samtidigt som de organiserar medlemmar som stödjer ett rasistiskt parti är min huvudfråga.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inomindustrin. De anser att Opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från Opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.