Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Riskabelt petande i konflikträtten”

Publicerad 2018-01-05, 07:00   Uppdaterad 2020-08-25, 13:30

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Konflikten i Göteborgs hamn är allvarlig. Men att ingripa med lag riskerar oönskade följder för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

I Göteborgs hamn pågår en segsliten konflikt. Hamnarbetarförbundet kräver ett kollektivavtal trots att Transport redan har ett avtal med arbetsgivaren. Konflikten drabbar inte bara hamnen utan även exportindustrin. Läget är allvarligt och på sikt hotar det jobben även för GS medlemmar. Jag är alltså fullt medveten om att situationen måste få en lösning.

Regeringen tillsatte förra året en utredning som fick i uppdrag att överväga begränsningar i konflikträtten när ett företag redan är bundet av ett kollektivavtal. För den som inte är arbetsrättsnörd är detta snårigt. Därför är det viktigt att reda ut vad det nu är som står på spel.

Rätten att vidta konfliktåtgärder är ett fundament för att balansera intressekonflikter på arbetsmarknaden.

Det finns ett starkt lagskydd och även internationella konventioner som skyddar denna grundläggande rättighet. Det här är en viktig utgångspunkt eftersom man annars kan förledas till tron att lagstiftaren nu förbereder ett förslag som enbart ska lösa ett specifikt problem i Göteborgs hamn. Det finns alltså en uppenbar risk att detta juridiskt komplicerade ingrepp lyckas men skapar oönskade följdverkningar för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson uttrycker strax efter nyår att strejkrätten troligen måste inskränkas eftersom situationen i Göteborgs hamn är ett exempel på när den svenska modellen inte fungerar som det är tänkt.

Sådana uttalanden lämnar mig ingen ro. För hur är det egentligen tänkt att det ska fungera?

Vi har en lång tradition av att hantera konflikter på arbetsmarknaden. I industrialiseringens gryning präglades Sverige av uppslitande strejker och lockouter. I dag är Sverige i internationell jämförelse ett land med få konfliktdagar. Denna utveckling hade varit omöjlig om inte den grundläggande terrorbalansen mellan löntagare och arbetsgivare varit intakt.

När de fredliga metoderna fallerar återstår blott och enbart en styrkemätning. Det gällde under storstrejken 1909 och gäller i Göteborgs hamn 2018. Vi löntagare vet då, genom dyrköpt erfarenhet, att det enda sättet att ta sig helskinnad ur en sådan styrkemätning är att ha stöd av andra löntagare. LO är en konsekvens av denna insikt.

I Göteborgs hamn står nu Hamnarbetarförbundet mot hela Sveriges exportindustri. Vad gör arbetsgivarna då? Ropar på lagstiftning. För den konspiratoriskt lagde är det lätt att dra slutsatsen att situationen i Göteborgs hamn blivit en bricka i ett helt annat spel. Har Svenskt Näringslivs idoga arbete för att rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad funnit sitt guldägg?

Jag utesluter inte en lagförändring om den arrangeras på ett sätt som inte får konsekvenser för vår arbetsmarknadsmodell. Men konflikten i Göteborgs hamn kan, hur obehagligt det än är, hanteras utan statligt ingrepp. Strejk, blockad och lockout är en del av den svenska modellen. Det är nämligen så det är tänkt att fungera, Ylva Johansson.

Per-Olof Sjöö

5 kommentarer till “Riskabelt petande i konflikträtten

  • Jag noterar tacksamt att GS gör samma analys som Pappers, men deras röster ekar ensamt i debatten om strejkrätten. LO och alla andra förbund är märkligt tysta om ett förslag som kommer att kraftigt försvaga fackföreningsrörelse.
    Jag som varit facklig aktiv i tre olika fackförbund på klubb och avdelningsnivå, börjar ifrågasätta är det värt att betala fackavgiften. Med sådana företrädare som If Metall Veli-Pekka behöver man inga fiender. Hur man kan uttala sig positivt om ett förslag som försvagar oss fattar jag inte. Alla borde resa sig upp och säga hit men inte längre!

  • Alldeles riktigt. Arbetsköparna har kommit en bit på vägen i sin antifackliga kamp.
    Gärna fack som jamsar med men inga fack som kämpar för sina medlemmar. Kampen i Göteborgs hamn handlar om ”union busting” som det heter på nysvenska.
    Släng ut Märsk från Göteborgs hamn. Kommunalisera hamnen. Det var fel att privatisera hamnen, till att börja med.
    Hamnarbetarförbundet är en förebild för svensk fackförenings rörelse.

  • Dan Andersson!
    Tänkte skriva ett inlägg om detta, men det behövs inte när jag läser dina rader, håller med dig till fullo! Och till Metallbasen säger jag bara att du skall vara glad att du har ditt jobb kvar. Hade dina uttalande varit förr i tiden så hade du varit rökt på din post!

  • Att både partisossar och facksossar vill inskränka strejkrätten är inte ett dugg förvånande eftersom både fack och parti tagits över av marknadsliberaler som enbart ser till att skydda dem i toppen. Varför bry sig om oss som står på golvet när man kan sitta i knä på arbetsköparna och ha det gott och mysigt?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Rör inte strejkrätten

”Låt AD pröva frågan igen”

Den segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Facket är vårt bästa självförsvar

”Tesla-konflikten visar det tydligt – vi kan inte lita på att arbetsgivarna står på vår sida”

Facket är vårt bästa självförsvar skriver GS Ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska…

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster…

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så…

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal…

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast…

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof…

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver…

Nu är det dags att visa vår styrka

Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.