Industriarbetarnas tidning

Ny dom sänker ersättningen från a-kassan

Publicerad 2018-03-15, 13:00   Uppdaterad 2020-08-14, 17:11

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen vänder upp och ned på en av a-kassans regler. Nu blir det svårare för nya medlemmar att få rätt till högre ersättning. ”Fullständigt orimligt”, säger Olle Åkerlund, kassaföreståndare på IF Metall.

För att få ersättning från a-kassan krävas det att du aktivt söker jobb och har arbetat ett visst antal timmar och månader innan du blev arbetslös. Då har du rätt till grundersättning.

Men du kan även ha rätt till en högre ersättning, baserad på din inkomst, om du har varit medlem i a-kassan i minst tolv månader. Det kallas för medlemsvillkoret. Domen från Högsta förvaltningsdomstolen gäller hur det villkoret ska tillämpas.

Tidigare har du kunnat samla tid även som arbetslös. Den som, till exempel, varit medlem i a-kassan i nio månader och därefter förlorat jobbet har efter ytterligare tre månader kunnat få nivån på ersättningen prövad på nytt. Man har då kunnat få högre ersättning eftersom man varit medlem i tolv månader.

Så är inte längre fallet. Den nya domen, som a-kassorna måste rätta sig efter, innebär att tiden som arbetslös inte längre räknas. I fortsättningen kan du bara samla tid när du arbetar. För den enskilde innebär det att man kan gå miste om uppemot 545 kronor per dag som arbetslös.

På IF Metalls a-kassa är förändringen inte uppskattad.

– Vi var väldigt förvånade när domen kom och ser att det här kommer att drabba vår medlemmar, speciellt de nya, väldigt hårt, säger Olle Åkerlund, kassaföreståndare på IF Metall och fortsätter:

– Nu ska de ha samma dåliga villkor hela ersättningsperioden. Här måste nog lagstiftaren tänka om. För detta är fullständigt orimligt.

I dagarna ska IF Metalls a-kassa gå ut och berätta om de nya reglerna. Det är ett stort bekymmer, säger Olle Åkerlund, och överhuvudtaget ställer han sig frågande till om det verkligen är så här lagtexten ska tolkas.

– Vi måste informera ministern, säger han.

Det är så pass allvarligt?

– Ja, det tycker vi att det är.

En kommentar till “Ny dom sänker ersättningen från a-kassan

  • Lofacken/t skulle varit på hugget redan när man larmade om denna försämring. Och nu kommer sn (Svenskt Näringsliv) att göra livet surt för merparten av folket. Inte bara för arbetslösa eller dom som ligger i riskzonen.

    Man borde tagit tillvara på folkets rättigheter men man sitter och rullar tummarna. Dags att börja jobba för medlemmarna nu och inte ge bort allt som tidigare generationer fick kämpa för med blod, svett och tårar.
    Man springer till ministrarna på Rosenbad, men medlemmarna struntar man i.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Regeringen vill höja taket och ge fler rätt till a-kassa

Regeringen vill höja taket och ge fler rätt till a-kassa

Snabbare nedtrappning av ersättningen  ”Ökar drivkraften att söka nytt jobb” 

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Bakom varje siffra finns en människa

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt,…

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Handläggningstiderna för IF Metalls a-kassa har mer än fördubblats sedan cyberattacken för två månader sedan. A-kassorna i Sverige har ännu inte återhämtat sig efter…

Gäller rutavdraget?

Vad gäller för rutavdrag när inkomsten kommer från a-kassan? Jurist Henric Ask reder ut det.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

LKAB gjorde rätt när de sparkade en anställd som påstods ha hotat en arbetskamrat på fritiden. Det menar Arbetsdomstolen. 

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls…