Kraft blandas med uppgivenhet i Umeå i dag, där en manifestation sätter ljuset på individerna bakom varselsiffrorna.
– Man är ofta bara en bricka i spelet, säger Jan-Olof Sjöström, uppsagd från Volvo Lastvagnar i Umeå.
Plötsligt en dag är det någon som saknas på jobbet. Man undrar var hon är. Uppsagd, har slutat. Någon annan säger, med gråten i halsen, att han jobbar sista dagen i morgon.
Bilderna från jobbet är tydliga för Jan-Olof Sjöström, 52 år. Han har jobbat på Volvo Lastvagnar i Umeå i tolv år. I mars blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. I september jobbar han sin sista dag.
I dag, tisdag, deltar han i den manifestation mot arbetslöshet som hålls i Umeå. Det var självklart för honom att komma dit.
– Frågan om arbetslöshet och hur man behandlar de arbetslösa är viktig för mig. Välfärden har utarmats. Jag vill delta och säga vad jag tycker.
Inför publiken deltog han tillsammans med fem andra uppsagda och arbetslösa i ett samtal om de arbetslösas situation.
– Vi pratade om hur vi som individer upplevde det att få beskedet, om vad som borde göras från regeringens håll och vad man kan göra själv, säger Jan-Olof Sjöström.
Den här typen av manifestationer tror han har betydelse, framför allt för sammansvetsningen.
– Man upptäcker att man inte är ensam, man kan prata med likasinnade och få stöd i hur man kan gå vidare själv.
Det är lätt att känna uppgivenhet, men sådana här dagar finns också en kraft framåt, säger han. Det går att göra något, det är alltid någon som lyckas. Man får någonting positivt att ta med sig mitt i allt det negativa.
Samtidigt är det en kraftsamling mot regeringen, att den bör lyssna på människorna bakom statistik och rekordvarsel.
– För mig är det väldigt konkret och enkelt. Den differentierade a-kassan – att man ska betala en högre avgift för att man är medlem i en kassa med hög arbetslöshet, det är så långt ifrån solidaritet man kan komma.
Manifestationen mot arbetslöshet anordnas av verkstadsklubben på Volvo Lastvagnar, IF Metalls avdelning Södra Västerbotten, LO-distriktet och ABF. Under dagen talar bland annat LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Tomas Eneroth, socialdemokratisk riksdagsledamot. Dagen avslutas med ett protestmöte på Rådhustorget klockan 16:30.
Texten är korrigerad 8 april.