Industriarbetarnas tidning

Facket imponeras av Geely

2 februari, 2010

Skrivet av

Volvofacket är tillbaka från Kina och Geely.
De är långt efter oss men utvecklingen går rasande fort, säger Mikael Sällström, ordförande i Volvo verkstadsklubb.

Ännu vill inte facket säga någonting om hur man ser på Geely som ny ägare till Volvo Personvagnar.

Ställningstagandet bedöms som viktigt. Inte minst av Geely själva. Det kinesiska bilföretaget hävdar att ett fackligt nej till affären vore en svår motgång.

–Vi återkommer i den frågan, säger Mikael Sällström.

Tillsammans med Volvo-kollegor från IF Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna fick han se en del av vad Geely lyckats åstadkomma under sina tolv år.

– Imponerande, säger Mikael Sällström.

– Tekniskt har de inget att tillföra oss, men med tanke på att företaget bara funnits under så kort tid är det fantastiskt vad de lyckats åstadkomma.

– Utvecklingen går fort. Det tog japanerna 25 år att slå igenom med sina bilar. För koreanerna tog det femton år. Det kan gå ännu snabbare för kineserna.

Visserligen gjorde de större Geelymodellerna inget större intryck på Mikael Sällström. Däremot den mindre modellen, Panda.

– Ja, i synnerhet som den bara kostar 40–50 000 kronor.

Hur såg fabrikerna ut?

– Det vi såg var mindre av automatisering och mekanisering än vad vi har.

Däremot tycker Mikael Sällström att Geelys fabriker såg betydligt fräschare ut än Fords fabrik i Chongqing där Volvobilar i dag tillverkas i mindre skala.

Du kanske också vill läsa…

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

”Bra att affären är i hamn”

I dag fullbordade kinesiska Geely köpet av Volvo Personvagnar. IF Metall välkomnar köpet och hoppas på positiva sysselsättningseffekter då Kina är den största tillväxtmarknaden för fordonsindustrin. Geely betalade i dag 1,3 miljarder dollar till Ford för att slutföra köpet, skriver Ford i ett pressmeddelande. Totalt uppgick köpet till en summa av 1,8 miljarder dollar. – […]

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

Kinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Vägen till en ny bil­industri

Vägen till en ny bil­industri

I elbilssamhället är det de nya företagen som driver utvecklingen. Men vad händer med de tusentals anställda som är beroende av den gamla förbränningsmotorn?

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Ford säljer Volvo till Geely

I dag blev Volvo så gott som kinesiskt. Nuvarande ägaren Ford och Geely är i stort sett överens om att Volvo Personvagnar byter ägare i vår. Detta enligt ett pressmeddelande i dag från Ford. Ett slutgiltigt köpeavtal ska upprättas under första kvartalet 2010. Därefter ska köpet vara avklarat under det andra kvartalet. Ford säger att […]

”Jag var inte den som höll tyst”

”Jag var inte den som höll tyst”

När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

Så har Kina ökat sitt grepp om världen

När Kina köper upp utländska företag och investerar i järn­vägar, kolkraftverk och hamnar knyter sig stor­makten närmare resten av världen – och andra länder blir mer beroende av Kina.